28 Eylül 2024 Cumartesi

Hatimoğulları: Ağır hasta tutsak Sabri Kaya neden tahliye edilmedi?

Türkiye'de ağır hasta tutsak listesinde yer alan ve kullanığı ilaç temin edilmediği için geçirdiği kalp krizi ve beyin kanaması nedeniyle yoğun bakımda olan Sabri Kaya'yı Meclis gündemine taşıyan HDP Milletvekili Hatimoğulları, derhal tahliye edilmesini istedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Adana Milletvekili Tülay Hatimoğulları, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül tarafından yanıtlanması üzerine Meclis'e verdiği soru önergesinde hasta tutsak Sabri Kaya'yı gündeme getirdi.

2010 yılından bu yana Osmaniye T Tipi 2 Nolu Hapishanesinde bulunan Kaya'nın müebbet hapis cezası aldığını ve Türkiye ağır hasta tutsaklar listesinde yer aldığını söyledi. Kaya'nın kalp yetmezliği, ritim bozukluğu, şeker hastalığı, mide de  gastrit ve ülser yaralarının olmasının, astım hastalığı, kolestrol, tansiyon, kemik erimesi, alzhemir başlangıcı gibi onu geçen kronik hastalıkları olduğunu kaydeden Hatimoğulları, "2013'te ve 2016'da iki kez açık kalp ameliyatı olan Sabri Kaya, yaklaşık bir aydır yıllardır kullandığı kanın pıhtı olmasına engel olan 'cuamadin' adlı ilacın kendisine temin edilmemesi nedeni ile 25 Mart 2020 tarihinde kalp krizi geçirmiştir" dedi.

Şu an Osmaniye Devlet Hastanesi'nin yoğun bakımında yatan Kaya'nın kalp krizi ile birlikte beyin kanaması da geçirdiğini ve beyninde bir damar tıkantığına dikkat çeken Hatimoğulları, kalp krizi ve beyin kanamasının yanısıra karaciğer enzimlerinin yüksek çıktığı Kaya'nın ciğerlerinin de su topladığını söyledi.

Kaya'nın derhal tahliye edilmesini isteyen HDP Milletvekili Tulay Hatimoğulları'nın, Adalet Bakanı Gül'e yönelttiği sorulardan öne çıkanları şöyle:

- 2013 yılında yapılan ilk kalp ameliyatının ardından infazı 3 ay ertelenen Sabri Kaya'nın, hapishane koşullarına geri döndükten sonra sağlık durumu kötüleşmiştir. Ardından ağır hasta mahpus Sabri Kaya'nın ciddi sağlık sorunlarının artması nedeni ile yapılan infaz erteleme başvuruları neden reddedilmiştir?
- Cezaevi koşullarının tüm mahpuslar için ne kadar sağlıklı olduğu dahi tartışmalı iken, Korona Virüsü salgını üzerine önlemler alınan bugünlerde özellikle hasta mahpusların acilen tahliye edilmesi amacıyla Bakanlığınızın çalışmaları var mıdır?
- Anayasal bir hak olan ve tedavilerinin hapishanedeki bu koşullarda mümkün olunmadığı durumda, dışarıda tedavi görmeyi öngören yasa uygulanmamaktadır. Eski Adalet Bakanı Bekir Bozdağ, 8 yılda devlet koruması altında bulunan 2300 mahpusun yaşamını yitirdiği bilgisini paylaşmıştı. Bu konuda gerekli önlemleri almak için Bakanlığınızca çalışmalar yapılacak mıdır?