28 Eylül 2024 Cumartesi

Hasta tutsaklara özgürlük çağrısı

Hasta tutsakların sağlık hakkının gasp edildiğini dile getiren tutsak yakınları ve hak savunucuları, hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını ve tedavilerinin yapılmasını istedi.

Hak savunucuları ve tutsak yakınları, İstanbul ve Ankara'da yaptıkları eylemlerle hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaştı ve derhal serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 560. F oturmasında Afyon 2 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde tutulan Yunus Nisgavlioğlu'nun durumunu kamuoyuyla paylaştı. "Tedavi haktır engellenemez" ve "Hasta tutuklu Yunus Nisgavlioğlu serbest bırakılsın" pankartları açılan eylemde açıklamayı Hatice Onaran okudu.

Nisgavlioğlu'nun diyabet, milerus, hipertansiyon, beyin ve kemik kanseri, lezyon ve hidrosefali hastası olduğunu söyleyen Onaran, Nisgavlioğlu'nun kendi başına hayatını idame ettiremediğinin altını çizdi. Afyon Devlet Hastanesi doktorlarının Nisgavlioğlu'nun acil ameliyat edilmesi gerektiğini ve bakıma ihtiyacı olduğunu söylediğini aktaran Onaran, 9 Aralık'ta İzmir Yeşilyurt Eğitim Araştırma Hastanesi'ne sevk edilen Nisgavlioğlu'nun hala ameliyat olmayı beklediğini vurguladı.

Mahkum koğuşunda tutulan Nisgavlioğlu'nun yatalak hale geldiğini ve kanserin yayıldığının tespit edildiğini söyleyen Onaran, ailesinin Nisgavlioğlu'nun cezasının infazının ertelenmesi için ATK ve ilgili kurumlara başvurduğunu ancak henüz sonuç alamadıklarını aktardı.

Onaran, "Ağır hasta mahpus Yunus Nisgavlioğlu ve tüm hasta mahpusların serbest bırakılarak sağlık ve yaşam haklarının korunması için yetkilileri göreve, kamuoyunu duyarlılığa çağırıyoruz" ifadelerini kullandı.

Eylem boyunca, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Hasta mahpus Yunus Nisgavlioğlu serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez" sloganları atıldı.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 432'nci haftasında Yozgat 1 Nolu T Tipi Hapishanesi'nde bulunan hasta tutsakların durumuna dikkat çekti. İHD Ankara şubesi önünde düzenlenen basın açıklamasında, "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açıldı.

Basın açıklamasını okuyan İhsan Seylan, hapishanelerde 651'i ağır olmak üzere bin 517 hasta tutsak bulunduğunu hatırlattı. "Ağır hasta mahpuslar tedavilerinin önündeki engeller, zorlu koşullar ve ağırlaşmalarına rağmen infazları ertelenmediği için yaşamlarını kaybediyorlar" diyen Seylan, Yozgat 1 Nolu T Tipi Hapishanesi'ndeki hasta tutsakların hem sağlık haklarının gasp edildiğini hem de ailelerinden uzak tutulduklarını kaydetti.

Seylan, tutsakların durumunu şu şekilde paylaştı:

"Feyzi Ayzit, 56 yaşında ve hapishanelerde 30 yılını doldurdu. Cezası bir yılın altına düşmüştür. Uzun yıllar cezaevlerinde kalmasından dolayı kimi sağlık problemleri yaşamaktadır. Karaciğer hastalığı bulunmaktadır. Hepatit-B Hastasıdır. Hastalıklarına dair raporları mevcuttur.

Selim Acar, 47 yaşındadır ve yaklaşık 27 yıldır cezaevindedir. Selim Acar'ın da uzun yıllar
hapislik koşullarından kaynaklı meydana gelen hastalıkları bulunmaktadır. Öne çıkan hastalıklarından, mide ülseri ve diyabet hastalığı ileri derecededir. Ayrıca bel fıtığı, eklem romatizması rahatsızlığı, tansiyon ve faranjit gibi hastalıkları bulunmaktadır. Hastalıklarına dair raporları mevcuttur.

Mehmet Nuri Tiryaki, 60 yaşındadır ve yaklaşık 28 yıldır cezaevindedir. İleri derecede tansiyon ve şeker hastalıkları bulunmaktadır. Hastalıklarına dair raporları mevcuttur.

Hakan Abi, 34 yaşındadır. Yüz felci geçirdi ve sağ kolunda da tümör bulunuyor. Hastalıklarına dair raporları mevcuttur.

Kaya Şenel 16.05.2022 tarihinde Samsun T Tipi cezaevinden tam ameliyat olacağı hafta Yozgat T Tipi cezaevine gönderilmiştir. Bu nedenle tedavisi yarım kalmıştır. İki defa Samsun'da mesane ameliyatı olmuş, 3. ameliyatını olacağı hafta bu kuruma gönderilmiştir. Buradan Samsun Fakülte Hastanesine gidip gelmektedir. Mesane pili takılmıştır. Tedavinin sayılı yerlerde olduğunu ancak bulunduğu yerde durumunun zorlaştığını aktarmıştır."

Hasta tutsakların tedavilerinin sağlanması ve ailelerden uzak yerlere sevk edilmelerinden vazgeçilmesi çağrısında bulunan Seylan, "Tedavi gördükleri yerlerden başka cezaevlerine sevk edilerek tedavileri aksatılan mahpusların, tam teşekküllü olan yerlerde tutulmaları sağlanmalı ve hapishanede kalamayacak durumda olanların da tahliyesi sağlanmalıdır" dedi.