27 Eylül 2024 Cuma

Hasta tutsaklar için özgürlük çağrısı

Hasta tutsaklar Sıddık Güler ve Cemal Tanhan için bir araya gelen çok sayıda kişi derhal serbest bırakılmalarını istedi.

Hasta tutsakların yakınları ve hak savunucuları, İstanbul ve Ankara'da tutsaklar Sıddık Güler ve Cemal Tanhan için yan yana gelerek durumlarını kamuoyuyla paylaştı ve serbest bırakılmalarını istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul şubesi, 564'üncü F oturmasında Menemen R Tipi Hapishanesi'nde tutulan 82 yaşındaki ağır hasta tutsak Sıddık Güler'in durumuna dikkat çekti. Halkların Demokratik Partisi (HDP) milletvekili Musa Piroğlu'nun da katıldığı eylemde, "Tedavi haktır engellenemez", "Hasta mahpus Sıddık Güler serbest bırakılsın" pankartları açıldı.

Basın açıklamasını okuyan Hatice Onaran, 1994 yılından beri tutsak edilen 82 yaşındaki Sıddık Güler'in ileri derecede hipertansiyon, kalp ve iltihaplı eklem romatizması hastası olduğunu, unutkanlık ve konuşma güçlüğü çektiğini, tekerlekli sandalyeye bağlı olduğunu ve arkadaşlarının yardımıyla yaşamını sürdürdüğünü dile getirdi.

Güler'in ailesinin infaz erteleme talebinde bulunduğunu ancak Güler'in "hapiste kalabilir" denilerek 29 Mart 2022'de İskenderun T Tipi Hapishanesi'nden Menemen R Tipi Hapishanesi'ne sevk edildiğini aktaran Onaran, Güler'in tek kişilik hücreye konulduğunu söyledi. Güler'in yürümekte dahi zorluk çektiğine işaret eden Onaran, "Sıddık Güler'in çoklu hastalıkları ve yaşı nedeni ile yaşamını tek başına sürdürmesi mümkün olmamasına rağmen, halen hapishanede ve tek kişilik odada tutulmaya devam edilmesi, sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır" dedi. Onaran, Sıddık Güler ve diğer tüm hasta tutsakların serbest bırakılması çağrısında bulundu.

Eylem boyunca, "Sıddık Güler serbest bırakılsın", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır, engellenemez" sloganları atıldı.                                                     

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 436'ncı haftasında İHD Ankara şubesi önünde bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD Ankara şube eşbaşkanı Sevil Turgut okudu.

Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesi'nde tutulan 68 yaşındaki ağır hasta tutsak Cemal Tanhan'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Turgut, Tanhan'ın 29 yıldır hapishanede olduğunu belirtti.

Hapishanede geçen yaz durumu kötüleşen Tanhan'ın kasım ayında kan tahlili yaptırabildiğini aktaran Turgut, tahlil sonuçlarında pek çok değerde anormallikler çıktığını söyledi. Bunun sonucunda Tanhan'ın hastaneye sevk edildiğini dile getiren Turgut, Tanhan'ın tüm vücudunda şişlikler başladığını, yoğun bakıma alındığını ve sonrasında reçeteli ilaçlarla tedavisinin devam ettirilmesiyle şartıyla taburcu edildiğini kaydetti. 

"Hastane tarafından verilen raporda pulmoner hipertansiyon tespit edilmiştir ve bu akciğerlerdeki damarları ve kalbin sağ tarafındaki odacıkları etkileyen yüksek tansiyon türüdür" diyen Turgut, aynı zamanda Tanhan'ın vücudunun çeşitli yerlerinde sıvı birikmesi ve kitleler, diyabet, tansiyon, kolesterol, anemi, reflü, göz hastalıkları olduğunu vurguladı.

Tanhan için "hapishanede tek başına kalabilir" raporu verilmesine tepki gösteren Turgut, şöyle devam etti: "Son iki ayda odada birlikte kaldığı arkadaşlarının yardımı olmasa hiçbir ihtiyacını karşılamasının mümkün olmadığını aktarmıştır. Cemal Tanhan'ın ağır hastalıkları ve tek başına yaşamını devam ettiremeyeceği göz önüne alınarak bir an önce tahliyesinin yapılarak ailesinin yanında tedavisinin devam ettirilmesi için gerekli girişimlerde bulunulmasını talep ediyoruz."