28 Eylül 2024 Cumartesi

'Hasta tutsaklar derhal serbest bırakılsın'

Adalet Bakanlığı'nın hasta tutsaklarla ilgili genelgesinin yetersizliğini eleştiren hak savunucuları, hasta tutsakların durumuna dikkat çekerek serbest bırakılmalarını istedi.

İstanbul, İzmir ve Ankara'da hasta tutsakların durumunu kamuoyuyla paylaşan hak savunucuları, hasta tutsakların derhal serbest bırakılmasını ve hasta tutsakların sorunlarına kalıcı çözümler getirilmesini istedi.

İSTANBUL
İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi, 563'üncü F oturmasını Beyoğlu'nda bulunan şube binası önünde gerçekleştirildi. "Tedavi haktır engellenemez", "Hasta mahpus Emin Gurban serbest bırakılsın" pankartları açılan eyleme HDP milletvekili Musa Piroğlu ve çok sayıda kişi katıldı.

Basın açıklamasını okuyan İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, Adalet Bakanlığı'nın yayınladığı genelgenin hasta tutsakların sorunları için yeterli olmadığını vurguladı. Yoleri, "Genelge ile hasta mahpusların sorunlarına çözüm sunulmamış, Adalet Bakanının açıklaması ardından kamuoyunda oluşan beklentiyi bastırmak amaçlanmış ve bu defa da hasta mahpusların sağlık ve yaşam hakları konusunda iktidarın algı yönetimi tekniği ile kamuoyu yanıltılmıştır" dedi.

Sorunlara gerçek ve kalıcı çözümler üretilmesini isteyen Yoleri, Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'nde tutulan ağır hasta tutsak Emin Gurban'ın durumunu kamuoyuyla paylaştı. Serebellar Felç sendromu, Serebrovasküler sendromu ve yüksek tansiyon hastası olan Emin Gurban'ın tek başına yaşamını idame ettiremediğini vurgulayan Yoleri, Gurban'ın 26 yıldır tutsak olduğunu kaydetti.

Uzun süreli tutsaklık sonucu Gurban'da çok sayıda sağlık sorunu geliştiğini ifade eden Yoleri, şiddetli baş ağrısı, kusma baş dönmesi gibi şikayetlerle Gurban'ın 2 Aralık'ta hastaneye sevk edildiğini ancak aynı gün geri getirildiğini belirtti. Gurban'ın şikayetlerinin artmasıyla 6 Aralık'ta tekrar hastaneye sevk edildiğini ve yapılan tetkiklerle beyinciğinde yüzde 60 hasar tespit ediliğini açıklayan Yoleri, hastane raporunda Gurban'ın refakatçiye, sürekli bakıma ihtiyaç duyduğunun söylendiğini vurguladı.

Kocaeli Ceza İnfaz Kurumu'nda kalan ve 12 Aralık'ta hastaneden taburcu edilen Gurban'ın ailesine haber verilmeden 16 Aralık'ta Ereğli Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesi'ne sevk edildiğini ifade eden Yoleri, Gurban'ın tek kişilik hücreye konduğunu kaydetti. Gurban'ın tedavi hakkının gasp edilmeye devam edildiğini ifade eden Yoleri, Gurban ve tüm hasta tutsakların serbest bırakılmasını istedi.

Eylem boyunca, "Tedavi haktır engellenemez", "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tecrit öldürür, dayanışma yaşatır" sloganları atıldı.

İZMİR
İHD İzmir Şubesi, eylemlerinin 267'nci haftasında Konak Eski Sümerbank önünde bir araya geldi. "Hasta mahpuslar ölüyor, susma suça ortak olma" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD Hapishane Komisyonu sözcüsü Ahmet Çiçek okudu.

Adalet Bakanlığı genelgesinin olumlu bir adım olmakla birlikte yetersiz olduğunu vurgulayan Çiçek, kalıcı bir çözüm için demokratik kitle örgütleri, barolar, tabip odalarının da sürece katılması gerektiğinin altını çizdi.

İskenderun T Tipi Kapalı Hapishanesi'nde kalan 82 yaşındaki ağır hasta tutsak Sıddık Güler'in durumunu kamuoyuyla paylaşan Çiçek, Güler'in hipertansiyon, kalp ve iltihaplı eklem romatizması hastalığı, ileri derecede unutkanlık ve konuşma güçlüğü olduğunu söyledi.

Sıddık Güler'in yaşamını tek başına idame ettirmekte zorluk çektiğini kaydeden Çiçek, "Güler'in hastalıkları ve yaşı nedeniyle yaşamını tek başına sürdürmesi mümkün olmamasına rağmen, halen hapishanede ve tek kişilik odada tutulmaya devam edilmesi, sağlık ve yaşamına ağır tehdit oluşturmaktadır. Güler, Adalet Bakanı'nın genelgesinde bırakılması gereken kişilerin kıstaslarına tam uymaktadır. Biz insan hakları savunucuları, Sıddık Güler'in durumunu yakından takip etmeye devam edeceğiz" ifadelerini kullandı.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, eylemlerinin 435'inci haftasında İHD Ankara Şubesi önünde bir araya geldi. "Tedavi haktır engellenemez, hasta mahpuslar serbest bırakılsın" pankartı açılan eylemde basın açıklamasını İHD Ankara yöneticisi Nuray Çevirmen okudu.

Bolu F Tipi Kapalı Hapishanesinde tutulan ağır hasta tutsak Ferit Orak'ın durumunu kamuoyuyla paylaşan Çevirmen, Orak 11 yıldır kollarından, 4 yıldır belinden, 5 yıldır ise anal fistül ameliyatı olması gerekirken bu ameliyatların hala gerçekleşmediğini söyledi. Yaşamını tek başına idame ettiremeyen Orak'ın hapishane koşulları nedeniyle bipolar bozukluk hastalığının tekrar nüksettiğine ve ağırlaştığına dikkat çeken Çevirmen, Orak'ın geçirdiği ataklar nedeniyle sık sık hastaneye sevk edildiğini vurguladı.

"Mahpus, bu hastalığının kontrolden çıkmasından ve böyle bir durumda ağır sonuçları olabileceğinden endişe etmektedir" diyen Çevirmen, Orak'ın vücudunda çok sayıda yanık olduğunu, astım, hiperaktif mesane, mide ve bağırsak ülseri, bel fıtığı, menüsküs, Vertigo rahatsızlıkları olduğunu kaydetti.

16 Aralık 2022'de tahliye olması gereken Orak'ın tahliyesinin "iyi halli olmadığı" gerekçesiyle 3 ay ertelendiğini aktaran Çevirmen, "Ferit Orak'ın ağır hastalıklarına rağmen sevkini gerçekleştirmeyen idarenin tahliyesini engellemesi kabul edilemez bir karardır. Ferit Orak bir an önce tahliye edilmeli, sağlığı daha kötü duruma gelmeden ve ailesinin yanında tedavisine devam edebilmelidir" dedi.