28 Eylül 2024 Cumartesi

Hasta tutsak Tenzile Acar'ın yaşamı risk altında

Tenzile Acar'ın her geçen gün ağırlaştığını ve gerekli tedavinin yapılmadığı takdirde yaşamının risk altında olduğunu kaydeden insan hakları savunucuları, tedavisi gerçekleştiğinde ATK'nin "hapishanede kalamaz" raporu vereceğinin altını çizdi. 556. F Oturması'nda Acar'ın sağlık durumu aktarılırken, derhal serbest bırakılması istendi.

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek ve tedavileri önündeki engellerin kaldırılması için her hafta düzenlenen F Oturması bu hafta Tenzile Acar için gerçekleşti. İHD İstanbul Şubesi Hapishaneler Komisyonu'nun Çukurli Çeşme'deki şube binası önünde düzenlediği eylemde hasta tutsakların fotoğrafları ve "Tedavi haktır engellenemez", "556. F Oturması hasta mahpus Tencile Acar serbest bırakılsın" yazılı pankartlar taşındı.

Basın metnini okuyan Meryem Bars, 21 Mart 2017'den beri Bakırköy Kadın Kapalı Hapishanesinde tutsak Tenzile Acar'ın ileri derecede kronik Hepatit B ve Tüberküloz hastası olup, bu hastalıklarına bağlı olarak göğsünde sıkışma, nefes almakta zorluk çekme ve boğazından kan gelmesi sorunları yaşadığı dile getirildiğini belirtti. Bars, pandemi yanında kelepçeli tedavi dayatması nedeniyle tedavisi aksatılan Tenzile Acar'ın durumunun her geçen gün ağırlaştığını, yeterli tedavi sağlanmamasının hayatını tehlikeye attığını ekledi.

Avukatı Zeynep Ceren Boztoprak'ın Acar'ın tedavisinin yapıldığı takdirde, ATK'nin "hapishanede kalamaz" raporu verebileceğini söyleyen Bars, "Müvekkilinin kelepçeli muayeneyi kabul etmediği için tedavi olamadığını tekrar hapishaneye geri gönderildiğini aktardı. Basından alınan bilgiye göre; akrabası Rojhat Acar ise, hastalığının ciddi bir boyutta olduğunu belirtti. Devamında; ‘Hastaneye götürdükleri zaman da kelepçeli muayene ve jandarmaların önünde muayene bulunmuşlar. Tenzile bunu reddetmiş. Reddettiği gerekçesini dilekçesine geçirmiş' diye söyledi. Acar ‘Bir defa İstanbul Araştırma Hastanesi Samatya polikliniğine götürülmüş. Orası da ‘mahkum günü değil bugün bakamayız' demiş bir ay sonra tekrar götürüldü. Hapatit B hastalığına bakacak doktorun olmadığı söylenerek, muayenesiz hapishanede gönderildi. Yapılan koğuşlara saldırılar Tenzile'nin sağlığını da olumsuz olarak etkilemektedir" dedi.

Bars, şöyle devam etti: "Sürekli hatırlattığımız gibi tüm mahpusların sağlık ve yaşam haklarının korunmasından devlet sorumludur. Tedavi edilebilir hastalıklar nedeni ile mahpusların yaşamlarını kaybetmeleri olağan bir durum olarak görülemez. Devlet hapishanelerdeki yaşam koşullarını insani standartlara uygun hale getirmek, hasta mahpusların tedavi ve sağlığa erişimleri önündeki engelleri kaldırmak zorundadır."

Eylem, "Hasta mahpuslar serbest bırakılsın", "Tedavi haktır engellenemez", "Tenzile Acar serbest bırakılsın" sloganlarıyla sona erdi.