28 Eylül 2024 Cumartesi

'Hasta tutsak Şevket Bilici serbest bırakılsın'

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, yaptığı yazılı açıklamada, Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı hapishanesinde bulunan hasta tutsaklardan 28 yıldır hapishanede kalan Şevket Bilici'nin durumuna dikkat çekti.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, koronavirüs nedeniyle ara verdikleri eylemlerini yazılı açıklamayla sürdürüyor. Yapılan açıklamada, koronavirüs (Covid-19) salgınının hapishanelerde risk teşkil ettiği belirtildi.

Hapishanelerde 294 bin tutuklu ve hükümlünün bulunduğu hatırlatılan açıklamada, "Bunların içerisinde ağır hasa, yaşlı, bağışıklık sistemi zayıf ve yaşamını tek başına devam ettiremeyen mahpuslar bulunmaktadır" denildi.

Ailelerin verdiği bilgileri paylayan İnisiyatif, "Koğuşları yaklaşık 15 gün önce dezenfekte edilmiş, sonraki zamanlarda yapılacağı söylenmesine rağmen hala dezenfektan yapılmamıştır. Temizlik ve hijyen malzemeleri hala kısıtlı olarak ve ücretli olarak verilmeye devam edilmektedir. Yemekler yine yetersiz ve sağlıklı beslenmeye uygun değildir. Diyetle beslenmesi gereken mahpusların ihtiyaçları karşılanmamaktadır. Kalabalık koğuşlarda yerde yatan mahpuslar bulunmaktadır. Cezaevlerinde ağır hasta ve kanser hastalarının hastaneye gidiş gelişleri durmuş vaziyettedir. Bir hasta mahpusa 'eğer hastaneye giderse, 14 gün boyunca tek başına bir hücrede kalması gerektiği' söylenmiş, zaten tek başına yaşamını devam ettiremeyen mahpus hastaneye gitmekten vazgeçmiştir. Bu nedenle ağır olan hasta mahpuslar ve tüm mahpuslar kaderleri ile baş başa bırakılmıştır" diye belirtti.

Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, bu hafta Afyon 1 Nolu T Tipi Kapalı hapishanesinde bulunan hasta tutsaklardan 28 yıldır hapishanede kalan Şevket Bilici'nin durumuna dikkat çekti.