28 Eylül 2024 Cumartesi

Hasta tutsak Kırtay ve Yavuz için eylem

İstanbul ve Ankara'da düzenlenen eylemlerde ağır hasta tutsak Abdülhalim Kırtay ve Sabri Yavuz'un durumuna dikkat çekilerek tedavilerinin önündeki engelin derhal kaldırılması istendi.

Hasta tutsakların durumuna dikkat çekmek, tedavileri önündeki engellerin ortadan kaldırılarak derhal tahliye edilmeleri için eylemler sürüyor. Hapishanelerden tabutların çıkmaması için mücadele eden yaşam hakkı savunucuları İstanbul'da Abdülhalim Kırtay, Ankara'da ise Sabri Yavuz'un durumuna dikkat çekildi.

İSTANBUL
İHD İstanbul Şubesi önünde gerçekleşen 558. F Oturmasında, "Tedavi haktır engellenemez" ve "558. F Oturması hasta mahpus Abdülhalim Kırtay serbest bırakılsın" yazılı pankartlar ve hasta tutsakların fotoğrafları taşındı. Eyleme HDP Milletvekili Musa Piroğlu da destek verdi.

30 yıllık tutsak 74 yaşındaki Kırtay'ın sağlık durumu şöyle aktarıldı: "Geçirdiği bir kaza nedeniyle bir elinin 3 parmağı kesilen Abdulhalim Kırtay, ileri derecede prostat, diyabet, yüksek tansiyon, fıtık ve hemoroit hastasıdır. Dişlerinin tümü çekildiği için sadece sıvı besinler tüketebilen ve bu nedenle aşırı kilo kaybeden  Kırtay, hastalıkları ve yaşlılığa bağlı rahatsızlıkları nedeniyle hapishanede yaşamını sürdüremeyecek durumda olup, kişisel bakımını, diğer mahpusların yardımı ile yapabilmektedir. Abdulhalim Kırtay tedavi amacıyla İzmir Aliağa/Şakran Hapishanesine götürülmüş, burada yaklaşık 4 yıl tutulmuş, ancak gerekli tedavileri yapılmamış ve durumu daha da ağırlaşmıştır. Bu süreçte Prostat enfeksiyonu nedeniyle hastaneye kaldırılan Kırtay, İzmir Menemen Devlet Hastanesinde tedavi görmüş, hapishane idaresi, ailesine durumunun ağır olduğu bildirmiş ve refakatçi istenmiş olmasına rağmen, refakatçi hastaneye kabul edilmediği gibi Kırtay tedavi gördüğü 4 gün boyunca elleri kelepçeli olarak yatırılmış, kötü muameleye maruz bırakılmıştır.  2022 yılı Eylül ayında da Burhaniye T Tipi hapishanesine geri götürülmüştür."

Hastalıkları nedeniyle birçok ameliyat geçiren Abdulhalim Kırtay'a tedavi gördüğü hastane tarafından "hapishanede kalamaz" raporu verildiği ancak bu raporun Adli Tıp Kurumu tarafından dikkate alınmadığı için serbest bırakılmadığı belirtilen açıklamada, "Kızının verdiği son bilgilere göre; Babasının eski rahatsızlıkları daha da artarak devam etmektedir. Dişlerinin olmaması sağlığını ciddi biçimde etkilemiş, dişlerinin yapılması için tedavi parasının aile tarafından karşılanacağı cezaevi idaresine bildirildiği halde uzun süre geri dönüş yapılmamıştır. Nihayet Abdullah Kırtay ile yaptıkları son telefon görüşmesinde,  cezaevi idaresinin, dişlerinin yapılacağı yönünde kendisine bilgi verdiğini  öğrenmiş bulunmaktadırlar. Uzun süredir yeterince beslenemediği için aşırı kilo kaybeden Kırtay'ın diş tedavisinin, uzun zamana yayılmasının sağlığına tehdit oluşturacağını ifade eden ailesi, infaz ertelemesi kararı verilerek tedavi amacıyla serbest bırakılmasını istemektedir" ifadeleri kullanıldı.

ANKARA
Hasta Mahpuslara Özgürlük İnisiyatifi, İHD Ankara Şubesi önünde 430. kez bir araya geldi. Sincan 2 Nolu Yüksek Güvenlikli Kapalı Hapishanesinde tutulan 74 yaşındaki ağır hasta Sabri Yavuz'un sağlığını yitirdiğine dikkat çekilen açıklamada, "Hepatit-B, prostat, Apantist, Safra Kesesi hastalıkları bulunduğunu, 1 yıl önce Silivri 5 Nolu L Tipi cezaevindeyken yatarken ilaç kullandığını, bir gece kusmalarının başladığını, Silivri Kampüs hastanesinin aciline nakledildiğini, tahliller sonrasında yaklaşık 6 ay öncesinde Silivri Devlet hastanesine kaldırıldığını 'hem safra kesesi hem de fıtık ameliyatı olman lazım' denilerek Başakşehir Çam ve Sakura Hastanesine sevk edildiğini aktarmıştır. 9
gün sonra 'biz seni ilaçla tedavi edeceğiz' diyerek 3 ay sonraya ameliyat için gün verilmiştir. Hem safra kesesi hem de fıtıktan ameliyat olmayı beklerken Silivri'den yola çıkarmak için doktora götürülmüş ve doktorun 'hem hasta hem yaşlı kaldıramaz' demesine rağmen yola çıkarılmış ve 12 saatte bitkin bir vaziyette Sincan'a bırakılmıştır. Sincan'a geldiğinde yolda hırpalandığı için cezaevi kampüsünde acile kaldırılmış, acilde iğne yapıp gönderilmiş ve sabah yine kampüs hastanesine getirilmiştir. Orada dahiliyeci doktorun 'senin apandistin patlamak üzereymiş, iyi ki patlamamış yoksa zehirlenme riskin var' diyerek, Ankara Dışkapı Hastanesine sevk edilmiştir" denildi.

Ankara Dışkapı Hastanesinde, "hemen safra, apandist ve fıtıktan ameliyat olması gerektiğini" söylenen ve kendisi de İstanbul Şehir Araştırma Hastanesinde hazırda tahlilleri olduğu için üç aya gün verdiğini söylediği aktarılan açıklamada, "Sistem kapalı oluğu için tekrar tahlil için kan alınıp, MR için gün verilmiştir. Birkaç gün sonra Dışkapı Hastanesine tekrar götürüldüğünde işlemleri başlatan doktor, Ankara Şehir Hastanesine gittiği için cezaevine geri getirilmiş ve bir hafta sonra eski mavi ring aracıyla tekrar hastaneye götürülmüştür. Ringlerde kusmuş ve durumu kötüleşmiştir. Başka bir cerraha götürülmüş ve tam bu üç aylık gelgitlerin sonunda bütün işlemleri bitmiş ve 16 Kasım 2022'de İnguinal Herni isimli ameliyatı olmuştur. Ameliyattan sonra elleri yatağa kelepçeli olarak 2 gün yoğun bakımda tutulmuştur. Serviste kalıp bakım görmesi gerekmesine rağmen ameliyatlı hali ile hastaneden çıkartılıp yürütülmüş ve cezaevine götürülmüştür" ifadeleri kullanıldı.

Açıklama şöyle devam etti: "Ceza İnfaz Kurumuna getirildikten sonra yaranın temizlenmesi için pansuman yapılmamış, 20 Kasım'da gardiyanlar tarafından pamuk ve tentürdiyot verilerek pansumanı kendisinin yapmasını istemişlerdir. Ancak hasta pansumanı yapamamış ve 3 gün boyunca yapılmayana pansuman neticesinde testisleri şişmiş ve çok ağrı çekmiştir. Ayrıca ameliyatlı olmasına ve
kendi bakımını yapamayacak durumda olmasına rağmen tek kişilik hücrede tutulmaktadır. Sabri Yavuz'un diş sorunu da bulunmakta ve cezaevine girmeden önce implant yaptırmak için doktora gitmiş ancak tedavi olamadan cezaevine girmiştir. Alt çenesinde üç diş kalmış ve onlar da sağlıklı değildir. Cezaevinde 'hemen çekeceğiz' denilmiş, 6 ayda sağlıklı olmayan bir protez yapılmış ve 'paramla yapın' demesine rağmen kabul edilmemiş ve sekiz ayda üst protezi kırılmıştır. TBMM Komisyonundan Millet Vekilinin Silivri'ye gelmesi ve durumunu aktarmasının üzerine hemen sabah kampüs doktoruna çıkarılmış ve protezini yeniden yapacağız denilmiş ancak 7 ay sürmüş ve dişi takılmadan 3 ay önce Sincan'a sürgün edilmiş, yapılan dişleri de Silivri'de kalmış ve eski protezlerini kullanmaktadır.

Sabri Yavuz'un öncelikle tek kişilik hücrede tutulması uygulamasından vazgeçilmeli ve daha kalabalık bir yere alınmalıdır. Tüm tedavileri eksiksiz bir şekilde yürütülmeli, kampüs hastanesinde pansumanları gerçekleştirilmeli, diş tedavileri tamamlanmalı ve bu süreç içinde de ilerlemiş yaşı ağır hastalıkları da göz önünde bulundurularak tahliyesi sağlanmalıdır."