28 Eylül 2024 Cumartesi

Hapishane müdüründen 'gerekirse sizi öldürürüm' tehdidi

Ayakta sayımı reddeden Manisa T Tipi Hapishanesi'nde bulunan tutsaklar gardiyanların işkencesine uğradı. Hapishane doktorunun ilgilenmediği tutsaklar, hapishane müdürü tarafından da "gerekirse sizi öldürürüm" diye tehdit edildi. Hasta tutsak Mehmet Tekin'in ailesi Tekin'in hayatından kaygı duyduklarını dile getirdi.

Manisa T Tipi Kapalı Hapishanesinde 20 kişilik koğuşta ayakta sayımı reddeden tutuklular, gardiyanların işkencesine maruz kaldı. Geçen Perşembe yaşanan olayda tutuklular, yerlerde sürüklenerek götürüldükleri karanlık bir odada işkence gördü.

24 yıldır tutuklu Mehmet Tekin, kardeşi Hacı Tekin ile yaptığı telefon görüşmesinde yaşanan işkenceyi aktardı. Mezopotamya Ajansı'nda yer alan habere göre Tekin, ağabeyinin elmacık kemiğinde kırık, ayağından kan geldiğini ve  kaburgalarının parçalandığını kendisine aktardığını ifade etti.

HAPİSHANE MÜDÜRÜNDEN ÖLÜM TEHDİDİ
Tutukluların koğuşlarına baskın yapılarak kitaplarını, günlük defterlerini, bir çok eşyalarını alıp gözlerinin önünde kırdıklarını aktaran Tekin, şöyle devam etti: "Orada bütün tutukluları dövmüşler. Ağabeyimin şu an elmacık kemiği kırık, ayağından sürekli kan geliyor, kaburgalarının parçalanmış durumda. Hatta Hapishanesi müdürü tutukluları 'gerekirse sizi öldürürüm' diyerek ölümle tehdit etmiş. Telefonla konuştuğumuzda kardeşim 'ayağımdan hala kan geliyor' dedi.  Bu duruma bir çare bulunmalı ve üzerine gidilmelidir. Bir tek koğuş var, onlarda kaç aydan beridir üzerlerinde büyük bir baskı var. Kaç zamandır onun sevkiyle uğraşıyorduk. Birçok kere Adalet Bakanlığı'na, Hapishanesine dilekçe yazıp gönderdik. Bize dönüşü 'sizin dilekçeleri kaile almıyoruz' şeklinde. Daha önce maddi ve çok az fiziksel şiddet yaşanıyordu. Bu sefer yaşanan şiddet çok ciddi. Hapishanesi koridorunda kameralar var. Eğer o görüntüler silinmemişse yerde sürüklendikleri an yansıyordur."

'REVİRDEKİ DOKTOR TUTUKLULARLA İLGİLENMİYOR'
Ayrıca ağabeyinin hasta tutuklu olduğunu dile getiren Tekin, beynindeki kistten dolayı bir çok kez hastaneye götürüldüğü söyledi. Yaşanan gardiyan işkencesinin ardından tutukluların sadece revire götürüldükleri aktaran kardeş Tekin, revirdeki doktorun da tutuklularla ilgilenmediğini vurguladı. İnsan Hakları Derneği (İHD), Tutuklu ve Hükümlü Aileleri Hukuki ve Dayanışma Dernekleri başta olmak üzere hapishanelerdeki hak ihlalleriyle ilgilenen tüm kurumlara başvuru yapacağını belirten Tekin, "Gerekirse Ankara'ya giderim. Tutukluların üzerindeki baskının bir an önce kaldırılması, bir an önce durdurulması gerekiyor. İnsan hakları suçu işleniyor. Kardeşimle konuştuğumdan beri durumundan tedirginim" dedi.

2008 YILINDAN BU YANA HASTA TUTSAK 
"Örgüt üyeliği" iddiasıyla  Diyarbakır'da tutuklanan Mehmet Tekin, 24 yıllık tutukluluk sürecinde sürekli farklı hapishanelere sevk edildi. Tekin, Diyarbakır D Tipi Hapishanesi, Elazığ T Tipi Kapalı Hapishanesi, Antep L Tipi Hapishanesi,  Alanya L Tipi Kapalı Hapishanesi, Antalya Döşemealtı L Tipi Kapalı Hapishanesi, İzmir Aliağa Şakran Hapishanesi'nde kaldı. Her gittiği yerde Hapishane yetkililerinin baskısına maruz kalan Tekin, iki yıl önce Manisa T Tipi Kapalı Hapishanesine sevk edildi. 2008 yılından bu yana hasta tutuklu olan Tekin'in başında kist var.