28 Eylül 2024 Cumartesi

Hanifi Zengin 33'leri anmak isteyenlere işkence yaptı

Suruç'ta ölümsüzleşenleri 88. ayında anmak isteyenler gözaltında işkenceye uğradı. Hanifi Zengin tarafından, O'nun yapmadığında da talimatıyla işkence gören sosyalistlerden Saygılı'nın kaburgası kırıldı. Suruç tanığı Özdemir işkence nedeniyle bayıldı, bir süre kanaması oldu. Berfin Polat ise Hanifi Zengin tarafından başı defalarca otobüs camına vuruldu. Ebrar Uz da ters kelepçeli halde yere düşürüldü.

Suruç Aileleri İnisiyatifi'nin düş yolcularını anmak için her ay düzenlediği oturmanın 88.'sine Kadıköy Kaymakamlığı tarafından yasak getirilmişti. Yasağın gerekçesi ise işgalci Türk devletinin Rojava ve Başur Kürdistan'a yönelik hava saldırısının protesto edilme ihtimali gösterilmişti.

Anma öncesi alan polis ablukasına alınırken 33'leri anmak isteyen Suruç aileleri, yaralıları, tanıkları ve 33'leri yoldaşları kararı tanımadı. Anma yapmak isteyenlere saldıran polis 19 kişiyi işkenceyle gözaltına altı.

Gözaltına alınanlar işkenceye, "Suruç şehitleri ölümsüzdür" sloganıyla yanıt verdi.

SAATLERCE TERS KELEPÇE İŞKENCESİ UYGULANDI
Öte yandan işkence gözaltı aracı ve sağlık kontrolü için götürüldükleri hastane giriş, çıkışlarında da devam etti. 19 kişiye ters kelepçe işkencesi uygulayan polis kelepçeli sonuna kadar sıktı, çoğu kişinin bileklerinde yaralar oluştu, kanadı.

BERFİN POLAT, HANİFİ ZENGİN TARAFINDAN İŞKENCE GÖRDÜ
Suruç katliamının 6. yılında gençlik örgütlerinin yapmak istediği açıklamaya yönelik polis saldırısında işkencede kolu kırılan Berfin Polat, işkence ve tacizleriyle bilinen İstanbul Emniyet Müdürü Güvenlik Şube Müdürü Hanifi Zengin tarafından işkenceye uğradı. Zengin, Polat'ın saçlarından çekerek kafasını defalarca otobüs camına vurdu.

SURUÇ TANIĞI ÖZDEMİR İŞKENCEDEN DOLAYI BAYILDI
Suruç tanığı Ümmühan Özdemir ise gördüğü işkence nedeniyle gözaltı aracında bayıldı. Gözaltındakilerin Özdemir'e yardım etmesi de polis tarafından engellendi. Özdemir, beline aldığı darbelerden dolayı dün akşam bir süre kanaması oldu. Özdemir'in bilekleri kelepçenin aşırı sıkılmasından dolayı yara dolu.

SAYGILI'NIN KABURGASI KIRILDI
Ekin Saygılı'nın gördüğü işkenceden dolayı kulak zarı zedelenirken, bir kaburgası kırıldı.

UZ, TERS KELEPÇELİ YERE DÜŞÜRÜLDÜ
Ebrar Uz, ters kelepçeli haldeyken hastaneye girişinde düşürülerek bir süre yerde bekletildi.

İşkenceye ilişkin görüştüğümüz Ezilenlerin Hukuk Bürosu (EHB) avukatlarından Sezin Uçar, "Müvekkillerimize bizzat Hanifi Zengin tarafından, O yapmadığında direkt talimatıyla işkence yapıldı. Hem Hanifi Zengin hem de işkenceci polisler hakkında suç duyurusunda bulunacağız. Gözaltına alınan müvekkillerimiz ters kelepçeli bekletildi, kelepçeleri çok sıkıldı ve bu halde işkence gördü" dedi.

Uçar, öte yandan Kadıköy Kaymakamlığı'nın aldığı yasak kararına ilişkin de itiraz edeceklerini duyurdu.