28 Eylül 2024 Cumartesi

Günün Kitabı: Komünizmin Şafağı

İçinden geçtiğimiz salgın günleri, madem kapitalizmin ipliğini bir kez daha pazara çıkardı. O halde sizlere bugün Arif Çelebi’nin "Komünizmin Şafağı" kitabını öneriyoruz. Kitabı Ceylan Yayınları 2009 yılında okurla buluşturmuştu.

Emperyalist küreselleşme çağında kapitalistlerin eli ayağı bağlandı. Çin'de 2019 yılı sonlarında ortaya çıkan ve bugün bütün dünyayı etkisi altına alan Kovid-19 virüs salgını kontrol edilemiyor. Başta gelişmiş emperyalist ülkelerde olmak üzere çok sayıda insan yaşamını yitirdi.

Son 30 yıl içinde bir çok ölümcül salgın hastalık insanlığın başına bela oldu. Yayılma hızı bakımından Kovid-19 en tehlikelisi. Kapitalist ülkeler neoliberal politikalar doğrultusunda sağlıkta özelleştirmeye hız vermişti. Başta İspanya olmak üzere birçok ülke sağlık sistemini yeniden gözden geçiriyor. Virüs karşısında insanlığı şimdilik önerebildikleri "evden çıkmayın" mesajı. Doğayı ve yaşam alanlarını geri dönülmez bir şekilde tahrip eden kapitalist dünya düzeni sarsılıyor.

Arif Çelebi'nin 2009 yılında Ceylan Yayınları’ndan çıkan "Komünizmin Şafağı" kitabı bugüne ışık tutuyor.

KAPİTALİZM TARİHSEL SINIRLARINA DAYANDI: KOMÜNİZMİN ŞAFAĞI
Arif Çelebi, kitabında 2007 yılında kapitalist sistemi sarsmaya başlayan krize dair çözümlemeler yapıyor. Kitabın girişinde "İnsanlık, gelişmekte olan bir çağın şafağına yürüyor. Karanlıklar çağının yıkıntıları arasında yepyeni bir güneş beliriyor" diye yazıyor.

Bu görüşünü sayısız güncel olguya yaptığı göndermelerle, kapitalizmin durumunu aktaran çeşitli verilerle ve Marks'ın ekonomi politiğine yaptığı atıflarla tartışıyor.

"Komünizmin Şafağı" kitabı, 20. yüzyıl sosyalizm deneyimlerini/kazanımlarını vurgulamakla kendini sınırlamıyor, bizzat bugünün ekonomik-sosyal olguları zemininde sosyalizmin zorunluluğunu vurguluyor.

Eserin yazıldığı dönemde, burjuva aydınlar Marks'ın yeniden keşfe çıkmışlardı. O dönem sıkça sorulan "Marks haklı mıydı?" tartışmalarına "Komünizmin Şafağı" anlamlı bir yanıt olmuştu.

Yazar "Marks haklı mıydı?" sorusuna şöyle yanıt veriyor; "Onlar keşfe çıkadursun biz Marksistlerin önündeki temel görev; Marks'ı anlamak, içermek ve daha geniş ufuklara yürümektir. O halde, Mark'a, Engels'e onların ardıllarına, Lenin'e ve Stalin'e hücum; her Marksistin parolası olmalıdır."

Kitapta yer alan başlıklar ise şöyle:
-Komünizmin Şafağı
-Sermayenin Çürüme Halleri
-Kapitalizm Tükendi
-Emeğin Halleri mi Birikim'in Postmodern Sefilleri mi?
-Sermayenin Egemenliği Altında Fabrika İşgalleri ve İşçi Yönetimi
-Sivil Toplum Konfederasyonu-Demokratik Komünalizm ya da Toplumsal Otonomi
-"Bilgi Çağı" Rüyasından "Patates Yılı"na
-Yeni Bir Dünyanın İşaret Fişeği