28 Eylül 2024 Cumartesi

Günün kitabı: Emperyalizm, küreselleşme ve yalanlar

Koronavirüs salgını nedeniyle insanların evlere çekildiği bugünlerde sosyalist aydın Kutsiye Bozoklar'ın "Emperyalizm, Küreselleşme ve Yalanlar" kitabını "okunacaklar listesi"nin ilk sırası için öneriyoruz. 

Sosyalist aydın Kutsiye Bozoklar'ın yazıları ve makaleleri zamansızdı. Zaman karşısında asla eskimediler. Temel çalışma konusu “insan”dı. Çok bilinçli bir  tercihle ideolojik alanda, insanın yeniden  üretiminde, toplumun yeniden üretimi  üzerine kendisine görev verdi. Anlatımları, önerileri, uyarıları yalın olduğu kadar da keskindi. Ama bir o kadar da akıcı, etkileyici ve sarsıcı, düşünmeye, sorgulamaya teşvik edici bir dili, tarzı vardı. Okuyanın içine işler, düşlerini tazeler, büyütmelerine yardımcı olurdu.  

Kalıplaşmış, donuklaşmış düşüncelerden sıyrılıp kurtulmalarını, enerjik düşünmesini sağlardı. Dili üslubu eskiyi yıkmada, burjuva ideolojisinin devrimcilerin yaşam biçimlerine etkilerine karşı ideolojik mücadelede amansız, tavizsizdi. Yeniye sarılma, inşa etme söz konusu olduğunda ise yapıcı, sarmalayıcı, özenli, kapsayıcı, yoldaşçaydı.  

Yazılarında hep mutluluğu anlattı. Devrimci sanatı yükselterek, aydınlanma çağrısını pratikleştirdi. Yazılarıyla bize; yeni insanın oluşabilme ilkelerini, değişim yönünü gösterdi, temellendirdi. İnsanlığın sorunlarını ele aldı, kapitalist emperyalist sistemin bütün görüngülerini eleştirdi; özgür bir insanlık için sosyalizmin tek alternatif olduğunu anlattı bıkmadan, usanmadan. 

Devrimcinin kişisel gelişiminin ve kolektif özne olma uğraşısının alanlarını tanımlayıp, yöntemini tartıştı. Bu yazıların içinde, kapitalist sistemin yarattığı erozyonu sergileyip insanı, emeği ve disiplini, üretken olmayı işledi. Birçok genç devrimci kavganın görevlerine, hayatın ellerine O’nun yazıları ile sarıldı. 

Koronavirüs salgını nedeniyle evlere çekilinen bugünlerde size Kutsiye Bozoklar'ın "Emperyalizm, Küreselleşme ve Yalanlar" kitabını "okunacaklar listesi"nin ilk sırasında öneriyoruz. Kitabı, Ceylan Yayınları 2004 yılında okurla buluşturmuştu. Daha sonra da defalarca baskısı yapıldı.

Koronavirüs salgını, emperyalist-kapitalist sistemin insanlığa hazırladığı geleceği bir kez daha gözler önüne serdi. Salgın hastalıkların da, tıpkı ekolojik kriz, göç krizi, kronik işsizlik, kronik yoksulluk gibi emperyalist küreselleşmenin dolaysız sonucu olduğu çok net görüldü. ETHA'nın yazarlarından Arif Çelebi'nin "Koronavirüs salgını bir komplo mudur?" başlıklı yazısında yazdığı gibi, "Korona üreyen değil üretilen bir virüstür, onun üretildiği yer biyolojik laboratuvarlar değil emperyalist küreselleşmenin, kapitalist üretim tarzının, onun varoluşsal krizinin koşullarıdır."

Kapitalist sistemin tartışıldığı bu günlerde Kutsiye Bozoklar'ın kitabı, emperyalizmin yalanlarını anlatıyor. Emperyalizmin sanat, kültüre etkilerini incelerken, sık sık nasıl bir ahlak ve insan yaratmayı amaçladığını da yazıyor. 

Kitabın arka kapağındaki tanıtım yazısı şöyle:
"Emperyalist ideologlar küreselleşme söylemiyle pek çok hayal yaymıştı. Serbest pazar ekonomisi, demokrasi ve insan hakları havariliği, fetih ve işgal eylemini gizlemeye yarayan emperyalist bir söylemdir. Bugün de Bush, Blair gibi teröristler saldırganlıklarını bir ahlak doktrini gibi sunmaktadır. Oysa emperyalizm, saldırgan ve sömürgeci savaşlar olmadan varlığını sürdüremez. Irak'ın işgali, işkence ve katliam fotoğrafları emperyalist küreselleşme saldırısının güncel örneğidir yalnızca...

Dünyada altı milyardan fazla insan yaşıyor. Bunların yarısı günde iki dolardan az gelire sahip. 1 milyardan fazla insan günde 1 doların altında bir gelirle yaşamaya çalışıyor. 800 milyon insan aç. Ve her yıl 40 milyon insanın açlıktan öleceği tahmin ediliyor.

NATO stratejistleri 21. Yüzyılın ayaklanmalar yüzyılı olacağını öngörmüşlerdi. Öyle de olacaktır.

İsyanın ayak sesleri duyuluyor Irak'ta, Filistin'de, Nepal'de, Brezilya'da... Başkaldırı ruhlarını tutuşturuyor. Yaşam, çizilen globalleşme programlarını fırlatıp atıyor. Emperyalist burjuvaların korkulu rüyası ''ötekiler'' geliyor... Baldırı çıplaklar geliyor. Özcesi ezilenler geliyor..."

*Kitabın dijital halini buradan indirebilirsiniz.