28 Eylül 2024 Cumartesi

Günay iktidarın savaş politikalarını destekleyenleri uyardı

Gözaltına alınan kadınların Ankara'ya ters kelepçeli halde getirildiklerini ve işkence gördüklerini aktaran HDP Sözcüsü Günay, işkenceye ilişkin suç duyurusunda bulunacaklarını söyledi. İktidarın savaş ve tecrit politikalarına dikkat çeken Günay, destek verenlerin iktidarın seçim çalışmalarını da desteklemiş olduğu konusunda uyardı.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Sözcüsü Ebru Günay, partinin genel merkezinde basın toplantısı düzenledi. Kadın Meclisi, Parti Meclisi ve Merkez Yürütme Kurulu toplantılarına dair bilgilendirmelerde bulunan Günay'ın gündeminde, İmralı tecridi, Kuzey ve Doğu Suriye'ye yönelik saldırılar ve seçim tartışmaları oldu.

İşgal saldırılarına ilişkin konuşan Günay, savaşın Kürtler şahsında tüm topluma açılan, tüm toplumu teslim almaya dönük büyük bir savaşa dönüştüğünü kaydetti. İktidarın savaş politikalarına destek veren, her seferinde savaş ve ölüm siyasetinin arkasına dizilen kesimlere seslenen Günay, iktidarın seçim kampanyasına da destek vermiş oldukları konusunda uyardı.

AKP-MHP ittifakının sürdürdüğü ve seçim arifesinde tırmandırdığı bu savaş ve ölüm siyasetine asla teslim olmayacaklarını söyleyen Gnay, savaş karşıtı, toplumsal barışı tesis etme siyasetinin temel mücadeleleri olduğunu hatırlattı.

Tecrit politikalarına dikkat çeken Günay, İmralı'daki mutlak tecrit politikalarının kabul edilemeyeceğinin altını çizdi. Asrın Hukuk Bürosu avukatlarının 20 aydır PKK Lideri Abdullah Öcalan'dan haber alamadıklarını, CPT'nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Öcalan'ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahip olduklarını açıkladıklarını hatırlatan Günay, "Tecrit politikalarına yönelik her itiraz tek adam rejimine, savaş politikalarına itirazdır. Bu nedenle biz buradan demokratik siyasetin ve çözümün adresinin Sayın Öcalan olduğunu yineleyerek, tüm demokratik kamuoyunu İmralı Adası'ndaki hukuksuzluğun ve tecridin son bulması için itiraz etmeye davet ediyoruz. Dün DBP Eş Başkanı Saliha Aydeniz, 3 vekil arkadaşımız ve ayrıca önceki dönem eş başkanlarımızdan Selahattin Demirtaş, Sayın Öcalan ile görüşmek için Adalet Bakanlığı'na başvuru yaptı. Adalet Bakanlığı'na çağrımız; bu başvurulara derhal cevap vermesidir. Hukuk sisteminin güvence altına aldığı aile ve avukat görüşmelerinin de bir an önce gerçekleşmesi sağlanmalıdır" ifadelerini kullandı.

14 kentte 50 TJA'lı kadın hakkında verilen gözaltı kararına tepki gösteren Günay, "Buradan uyaralım işlediğiniz suçları kadın mücadelesine öncülük eden kadınları suçlayarak örtemezsiniz. Ayrımcılık, nefret, şiddet ve savaşla koltuklarınızı sağlama alamazsınız. Baskı ve zorla suçlarınızı örtemezsiniz. Ne yaparsanız yapın kadın mücadelesinden korkmaya devam edeceksiniz. Kadınlar mücadeleden vazgeçmeyecek, sizin iktidarınıza Saraylarınıza saltanatlarınıza kadınlar son verecek. Çünkü 'jin jiyan azadî' artık dünyanın her yerinde yankılanıyor ve hayat buluyor. Bu itirazın sesi yükseliyor. İktidara diyoruz ki 'jin jiyan azadî' korkmaya devam edin ve arkadaşlarımızı bir an önce serbest bırakın" dedi.

Kadınların Ankara'ya getirilirken ters kelepçe başta olmak üzere işkenceye uğradığını avukatların açıkladığını hatırlayan Günay, "Bizler bu konuya ilişkin suç duyurusunda bulunacağız. Ama unutmasınlar hiçbir baskı ve saldırı ne bizleri ve ne de kadın arkadaşlarımızı kadın mücadelesinden asla vazgeçiremeyecektir."