29 Eylül 2024 Pazar

Gülüm: Salgında ücretsiz verilmesi gereken maske neden 17 TL'ye satılır

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, soru önergesi vererek Kandıra 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde bir adet maskenin 17 TL'ye satıldığını söyledi, "Mahpuslara maske, eldiven, hijyen ve temizlik  malzemelerinin ücretsiz verilmesi gerekirken fahiş fiyatlarla satılmasının sebebi nedir?" diye sordu.

Koronavirüs salgını nedeniyle hapishanelerde durum ciddiyetini koruyor. Adalet Bakanlığı kapalı hapishanelerde can kaybının olmadığını, açık hapishanede kalan üç mapusun yaşamını yitirdiğini duyurdu. Ancak hapishanelerdeki hasta tutsakların durumu, sağlıklı beslenme ve hijyen sorunu kaygılara yol açıyor. Hapishanelerde yeterli temizlik yapılmadığı ve hijyen malzemelerinin de fahiş fiyatlarla satıldığı tutukluların ailelerinin ilettiği en önemli sorunlar arasında yer alıyor.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm de, tek bir maskenin 17 TL'ye satılmasını Adalet Bakanı'na sordu.

Züleyha Gülüm, BM İnsan Hakları Yüksek Komiserliği ve Avrupa İşkencenin Önlenmesi Komitesi'nin açık çağrısına rağmen tutsakların serbest bırakılmadığını hatırlattı. Bakanlığın açıklamasında salgının kapalı hapishanelerde görülmediğini söylemesine rağmen, Bafra Hapishanesi'nde bir kişinin yaşamını yitirdiği, Şakran Kadın Hapishanesinde iki maphusun ise karantinaya alındığını belirtti.

Tutsakların sağlık ve yaşam haklarının ihlal edilmesinin yanı sıra temizlik ve hijyene ulaşma konusunda da ciddi sorunlar yaşandığını söyleyen Züleyha Gülüm, Kandıra 1 No'lu F Tipi Hapishanesi'nde bir adet maskenin 17 TL olduğunun altını çizdi. Marmara bölgesindeki hapishanelerde temizlik ve hijyen ürünlerinin ücretli satıldığını söyleyen Gülüm, önergesinde Kandıra örneğini verdi. Gülüm önergesinde "Kandıra 1 No’ lu F Tipi Cezaevinde;  temizlik malzemesi olarak sadece sabun verildiği, kantinden satın alınan  hijyen  malzemelerinin de kalitesiz, merdiven altı ürünler olduğu, maske, eldiven ve temizlik malzemelerinin fiyatının fahiş olması sebebiyle mahpusların büyük bir kısmı tarafından temin edilemediği, bir adet maskenin 17 TL olduğu, koğuşların yeteri sıklıkta dezenfekte edilmediği, ilaçların mahpuslara çok geç verildiği, Berfin Doğan isimli mahpusun KOAH ve kanser hastası olması sebebiyle durumunun çok riskli olduğu, bazı gardiyanların maske ve eldiven takmadıkları, uyarıldıklarında ise  'bizde hastalık yok, merak etmeyin dedikleri' tarafımıza iletilmiştir" ifadelerine yer verdi.

HDP Milletvekili Züleyha Gülüm, Adalet Bakanı Abdülhamit Gül'ün yanıtlaması için şu soruları yöneltti:

Her ne kadar bakanlığınızca kapalı hapishanelerde vakanın tespit edilmediği ileri sürülse de edinilen bilgiler bunun gerçek dışı  olduğunu teyit  etmektedir. Kapalı cezaevlerindeki vaka sayısını ve buna bağlı olarak hayatını kaybeden mahpusun olup olmadığını kamuoyuna şeffaf bir biçimde açıklamayı düşünüyor musun?

Hapishanelerin dış tarafında çalışan gardiyan, personel ve hapishaneye girip çıkan doktorların çalışmalarını karantina   usulüne uygun olarak düzenlenecek midir?

Hapishanelerde mahpusların birçoğunun geliri bulunmamakta ve  yaşanan krizle birlikte ailelerinden gelebilecek maddi desteklerin  de kesintiye uğrama ihtimali yüksektir. Buna rağmen mahpuslara maske, eldiven, hijyen ve temizlik  malzemelerinin ücretsiz verilmesi gerekirken fahiş fiyatlarla satılmasının sebebi nedir? Bu malzemelerin mahpuslara ücretsiz dağıtılmasını sağlayacak mısınız?

Marmara Bölgesi’ndeki hapishanelerin çoğunda  şimdiye değin koğuşlar yalnızca bir kere dezenfekte edilmiştir. Salgın bu denli hızlı yayılıyorken dezenfekte etme sıklığının artırılması için herhangi bir çalışmanız olacak mıdır?

Sosyal mesafe kuralına uymayan, maske ve eldiven takma konusunda özensiz davranan gardiyan ve hapishane personeline karşı bir yaptırım uygulamayı düşünüyor musunuz? Bu keyfiyeti engellemeye yönelik tedbir aldınız mı?

Cezaevlerinde bulunan Terörle Mücadele Yasasından ceza alan hükümlü  ve yargılaması devam eden tutuklu sayısı kaçtır? Cezaevlerine göre dağılımı nedir?