27 Eylül 2024 Cuma

Gülüm: Kolluk pervasızlık gücünü iktidarın cezasızlık politikasından mı alıyor?

HDP İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP önceki dönem Esenyurt Eşbaşkanı Edip Karçik'in evinin basılmasını ve aile fertleriyle birlikte işkenceye uğramasını Meclis gündemine taşıdı. Gülüm, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'a, "Kolluk güçleri bu pervasızlığı yapma gücünü iktidarın cezasızlık politikasından ve teşvik eden politikalarından mı almaktadır?" diye sordu.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İstanbul Milletvekili Züleyha Gülüm, HDP Esenyurt eski İl Eşbaşkanı Edip Karçik'in evinin basılması ve polislerin işkencesine maruz kalmasını Meclis gündemine taşıdı.

Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay'ın yanıtlaması talebiyle soru önergesi veren Gülüm, işkence ve onur kırıcı uygulamaların "olağan bir hal" aldığına dikkat çekti.

Geçtiğimiz hata bir çok ilde HDP yönetici ve üyelerinin gözaltına alındığını hatırlatan Gülüm, operasyon sırasında çok sayıda kişinin de darp edildiğini kaydetti. 

15 Şubat'ta HDP'nin önceki dönem Esenyurt İlçe Eşbaşkanı Edip Karçik'in evine baskın yapıldığını ve savcılık iznini sorması üzerine darp edildiğini bildiren Gülüm, "Darp sonucu Karçik ayak bileklerinden ve kafasından yaralanmış yeğeni Mikail Karçik'in yüzünde de morluklar oluşmuştur. Öte yandan polislerin Edip Karçik'in prostat ameliyatı olan abisini yüz üstü yere yatırdıktan sonra kafasına silah dayadıkları ifade edilmektedir" dedi.

Gülüm, polislerin bir süre sonra "yanlış adres" diyerek evden ayrıldıklarını da belirtti.

Gülüm, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Oktay'ın şu soruları yanıtlamasını istedi:

Edip Karçik ve diğer aile fertlerini darp eden kolluk güçleri hakkında herhangi bir idari ve adli soruşturma başlatılmış mıdır? Başlatılmamışsa gerekçesi nedir?

Edip Karçik'in evine girmek için savcılık tarafından polislere verilmiş arama izni bulunmakta mıdır? Kolluk güçleri eve girmeden önce arama iznini Edip Karçik'e göstermiş midir?

Arama izni olmayan polisi eve almamak her vatandaşın yasal hakkı değil midir?

Kolluk güçleri bu pervasızlığı yapma gücünü iktidarın cezasızlık politikasından ve teşvik eden politikalarından mı almaktadır?

Edip Karçik ve diğer aile fertlerine uygulanan şiddet ulusal, uluslararası yasalara ve Türkiye'nin taraf olduğu Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'nin (AİHS) 3. Maddesi'nde yer alan işkence ve kötü muamele yasağına aykırı bir uygulama değil midir?

Son bir hafta içerisinde pek çok ilde yapılan Gözaltı operasyonları, HDP'nin siyasi faaliyetlerini engellemeye dönük siyasetin bir devamı olarak kongreye katılımın önünü kesmeye yönelik uygulamalardan biri midir?

Evlere yapılan baskınlarda kolluk güçleri tarafından yurttaşlara uygulanan yere yüzüstü yatırma, kelepçeleme ve kapıyı kırma gibi hukuksuzlukların yaşanmaması için Bakanlığınız tarafından önlem alınacak mıdır?"