28 Eylül 2024 Cumartesi

Gülsüm Elvan: Senin için ağlamayacağım, isyan edeceğim

Gezi direnişi sırasında polisin attığı gaz fişeğinin başına isabet etmesi sonucu yaşamını yitiren Berkin Elvan, mezarı başında anıldı. Mezar başında konuşan anne Gülsüm Elvan, "6 yıl oldu seni benden kopardılar. Senin için ağlamayacağım, isyan edeceğim. Ben sana açım, adalete açım. Ama ağlamayacağım" dedi.

Gezi şehidi Berkin Elvan, katledilişinin 6. yılında Feriköy'de bulunan kabri başında anma düzenlendi. Anma öncesi mezarlık içi ve etrafı "akrep" denilen zırhlı araçlar, TOMA, gözaltı aracı ve özel harekat polisleri tarafından ablukaya alındı. Anmaya gelenlere GBT kontrolü ve üst araması yapıldı. Polis ayrıca gazetecilerin fotoğraf makinelerini, "silah yerleştirme ihtimali olabileceği" iddiasıyla incelemeye çalıştı.

Anmaya, Berkin Elvan'ın ailesinin yanı sıra HDP Milletvekilleri Hüda Kaya ve Ahmet Şık, ESP Genel Başkanı Şahin Tümüklü, EMEP Genel Başkanı Selma Gürkan, CHP İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu, Gezi Aileleri, Suruç Aileleri, Taksim Dayanışması, Cumartesi Anneleri ve çok sayıda kişi katıldı.

'BEN SANA AÇIM, ADALETE AÇIM'
Mezarlık girişinden yapılan sessiz yürüyüşle Berkin'in mezarının başına gelindi. Kabri öpen Gülsüm Elvan, burada "Bugün ağlamayacağım oğlum. 6 yıl oldu seni benden kopardılar. Senin için ağlamayacağım, isyan edeceğim. Ben sana açım, adalete açım. Ama ağlamayacağım" dedi. Gülsüm annenin konuşması sırasında duygusal anlar yaşandı. 

'ADALETSİZLİK YERİN YEDİ KAT DİBİNDE SARAY KURDU'
Ardından söz alan Avukat Can Atalay, katledilişinin 6. yılında Berkin şahsında demokrasi, özgürlük için mücadele ederken hayatını kaybedenler anısına saygı duruşuna çağırdı. Bu ülkede herkesin adalet için mücadele ettiğini ve adliye koridorlarına sığmadığını vurgulayan Atalay, "Milyonların dilinden eğer sokaklarda, meydanlarda 'adalet' düşmüyorsa, adaletsizlik yerin yedi kat dibinde saray kurmuş demektir. 18 Mart'ta Çağlayan'da olacağız ama her gün her yerde başka çocuklar vurulmasın,o çocukların anneleri miting meydanlarında utanmazca yuhalanmasın diye mücadele edeceğiz. Biz adalete açız ama bazı arkadaşlarımız da adalet için aç. Buradan adalet için mücadele edeceğimizi bir kez daha söylüyoruz" dedi. 

'BERKİN SİZLERİN DE BİR PARÇASI OLMUŞ'
Baba Sami Elvan, bugüne kadar hiç yalnız bırakılmadıklarını dile getirdi. "Berkin bizim çocuğumuz ama görüyorum ki sizlerin de bir parçası olmuş" diyen baba Elvan, Berkin'in ayrıca Türkiye'de demokrasi, özgürlük adına simgesel bir çocuk olduğunu dile getirdi. Elvan,"Sadece Berkin değil bugün ölüm yılı olduğu için ondan bahsediyorum" diye konuştu. 

Açlık grevi direnişçileri Grup Yorum üyelerinin sabah saatlerinde gerçekleşen baskınla hastaneye kaldırılmalarını hatırlatan Elvan, halklara seslendi ve şöyle dedi: "Benim çocuğum terörist değil, inanın ki değil. Asıl teröristlerin kim olduğu açık. Biz adalete aç bir aileyiz. Bizim gibi binlerce aile var. Ne bekliyorsunuz derseniz hiçbir şey beklemiyorum. Benim çocuğum geri gelmeyecek ama umudumuzu yüksek tutmamız, mahkemeleri sahiplenmemiz lazım."

Oğlunun katili olan polisin çocuğunun olduğunu söyleyen Elvan, polis için de şunları söyledi: "Onun çocuğuna götürdüğü ekmek kanlı ekmek. Nasıl yedirebiliyor o kanlı ekmeği çocuğuna. Umarım bu ülkede demokrasi, özgürlük, barış için herkes aklını başına alır" ifadelerini kullandı. 

Anne Gülsüm Elvan ise konuşmakta güçlük çekti. Anne Elvan, şunları söyleyebildi: "11 Mart isyanımız, feryadımızdır. Umudumuzu uğurladığımız gibi yine buradayız hep birlikte. Yine barbarlık yaptılar. Sanatını yapmak isteyenlerin üzerinden elini bizim üzerimizden çekmediği gibi koydu. Biz adalet istiyoruz."

'BU ÜLKEDE ADALETE AÇ ÇOK İNSAN VAR'
Avukat Çiğdem Akbulut da adalete aç olan, adalet için mücadele eden herkesi 18 Mart'ta görülecek duruşmaya çağırdı. "Bu belki de son önemli çağrımız" diyen Akbulut, 260 gündür açlık grevinde olan Grup Yorum üyelerine yönelik saldırıyı da hatırlattı. Akbulut, "Bu ülkede adalete aç bir çok insan var. Bizlerde o mücadele eden ailenin bir parçasıyız" dedi.  O yüzden 18 Mart'ta ne kadar kalabalık olursa emsal bir kara çıkabileceğini kaydetti.

Anmanın sonunda "Gezi şehitleri ölümsüzdür", "Grup Yorum halktır" sloganları atan kitle, mezarlıktan ayrıldı.