28 Eylül 2024 Cumartesi

GÖÇİZDER davasında avukatlar engellendi

Katılımın yüksek olması gerekçesiyle Silivri'ye taşınan GÖÇİZDER davasının ikinci oturumunda avukat ve izleyiciler salona alınmadı, duruşmaya ara verildi.

Göç İzleme Derneği'nin (GÖÇİZDER) üye ve yöneticilerinden oluşan 17'sİ tutuklu 23 kişi hakkında açılan davanın ilk duruşmasının ikinci oturumu Silivri Kapalı Hapishane Kampüsü'nde bulunan mahkeme salonunda görüldü. İstanbul 26'ncı Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın salonunun, savunmalara müdahale ederek avukatları tehdit eden mahkeme başkanının kararıyla değiştirilmesinin ardından bugün Silivri'de sürdü. Ancak salona, sadece tutuksuz yargılananlar ve gazetecilerin girmesine izin verildi. Savunma avukatları ise salona alınmadı. Mahkeme başkanı, "duruşma düzeninin bozulduğunu" ileri sürerek duruşmaya ara vermek zorunda kaldığını kaydetti. Mahkeme başkanı, tutuklu ve tutuksuz yargılananlara, avukatların itirazları nedeniyle savunma almayacağını ve tahliyeye dönük beyan alacağını söyledi.

Dava kapsamında tutsak olan İlyas Demir, tahliye talebinde bulunurken, tutsak Bilal Yıldız ise avukatların dışarı çıkarılması nedeniyle savunma veremediklerini belirtti. Mahkemenin tutumunu eleştiren Demir'in savunması sırasında diğer tutsak Veysi Yıldız rahatsızlandı. Demir'in Yıldız'a yardım etmesi ise mahkeme başkanı ve jandarma tarafından engellendi. Avukatların salona alınmasını isteyen Demir'in talebi mahkeme tarafından reddedildi.

Tutsak bulunanlar arasındaki psikolog Zelal Coşkun da, avukatının salonda olmaması nedeniyle savunma yapmayacağını dile getirdi. Sinemacı Erhan Örs ve Makbule Altıntaş da aynı nedenle savunma yapmayacaklarını kaydederek, tahliye talebinde bulundu.

Bu sırada rahatsızlanan Veysi Yıldız için salona sağlık personelleri alındı. Davayı izlemek isteyen Avrupa Birliği (AB) delegasyonu, İnsan Hakları Derneği (İHD) ile Türkiye İnsan Hakları Vakfı (TİHV) temsilcileri de salona alındı.

Tutuksuz yargılanan avukat Pınar Konak, hakkında devam eden yurt dışı yasağının kaldırılmasını talep etti.

Mahkeme başkanı, savunmaların alınması için duruşmaya 1 günlük ara verdi. Duruşma sonrası avukatlar, salona alınmadıklarına dair tutanak tuttu.

Dava avukatları, duruşma sonrası açıklama yaptı. GÖÇİZDER avukatlarından Ahmet Baran Çelik, mahkeme başkanının olumsuz tavırları nedeniyle yargılamanın yapılmadığını söyledi. Mahkeme başkanının savunmayı kısıtladığına dikkat çeken Çelik, "Mahkeme sanıklara ve avukatlara söz hakkı vermeden yargılamayı yürütmek istiyor. Buna müsaade etmeyeceğimizi bildirmek istiyorum" ifadelerini kullandı.