28 Eylül 2024 Cumartesi

Göç Araştırma Derneği: Göçmen sayısı 280 milyona yaklaştı

Serhat Göç Araştırmaları Derneği, savaş, kuraklık ve ekonomik nedenlerle dünya çapında göçmen sayısının 280 milyona yaklaştığını açıkladı. Dernek binası önünde yapılan açıklamada göçmen ve mültecilere yönelik saldırılara işaret edildi.

Serhat Göç Araştırmaları Derneği, 18 Aralık Uluslararası Göçmenler Günü dolayısıyla dernek binası önünde açıklama yaptı. Açıklamada söz alan dernek Eşbaşkanı Gülşen Kurt, dünya çapında göçmen sayısının 280 milyona yaklaştığını söyledi.

İnsanların ırkçı, ayrımcı ve adaletsiz politikalardan kaçtığını belirten Kurt, göçmen ve mültecilerin insan onuruna aykırı muameleye maruz kaldığını ve yaşamını yitirdiğini aktardı.

Kürdistan ve Türkiye kentlerinde göçmen ve mültecilerin yaşam hakkının tehdit altında olduğuna işaret eden Kurt, İzmir'de üç göçmen işçinin yakılarak katledilmesi, Van'da feribot kazasında yüzden fazla kişinin yaşamını yitirmesi, Saray ilçesinde göçmenleri taşıyan minibüse ateş edilmesi sonucu bir çocuğun yaşamını yitirmesi örneklerini sıraladı. İnsan kaçakçılarının ulusal ve uluslararası şebekeler ile bağlantılı olduğunu, yerli sorumluların soruşturulmadığını, göçmenlere yönelik suç işleyenlere yaptırım uygulanmadığını belirten Kurt, "Can kaybı yaşanmadığı sürece göçmenlere dönük her türlü saldırı soruşturma ve kovuşturma konusu bile olmamaktadır" dedi.

AKP-MHP iktidarının göçmen ve mültecileri emperyalist ülkere karşı şantaj olarak kullandığını kaydeden Kurt, "Sınır hatlarını ölmeden bu soğuk kış koşullarında aşabilen binlerce mülteci, güvencesiz, karın tokluğuna ücret verilmeden çok uzun süreler çalıştırılmaktadır. Geri gönderilme riski nedeniyle kaza, ölüm, cinayet ve tecavüz vakalarının önemli bir bölümü kamuoyuna ve yargıya taşınmamaktadır" dedi.