25 Eylül 2024 Çarşamba

Glasgow Anlaşması: Halkın İklim Adaleti

Çekirdeğini Avrupa'daki örgütlerin oluşturduğu ancak tüm kıtalardan üye örgütlerin katılımıyla Glasgow Anlaşması metni hazırlandı. Glasgow, Paris İklim Anlaşması'nın yaratacağı finansal ve politik sonuçlara karşı devletleri "uyum sağlamaya" çağırmaktan ziyade, kontrolü ele almak için eyleme geçmek ve örgütlenmek çağrısı yapıyor. 

Paris İklim Anlaşması'nı onaylamamış ülke sayısı bugün itibariyle 6'ya indi ve Türkiye'de bu ülkelerden biri. Covid-19 salgınıyla birlikte Glasgow'daki 26. Taraflar Konferansı COP26'nın ertelenmesiyle sera gazı sıfırlama hedefinde olan ülkelerin, güncellemelerinin derli toplu bir değerlendirilmesi yapılmadı. 

Avrupa'da Greta'nın öncülüğünde başlayan okul boykotları ve sonrasında gelişen genç kuşağın militan yöntemlerini eylem repertuvarına katmasıyla iklim mücadelesi tüm dünyaya yayıldı. Bununla birlikte çekirdeğini Avrupa'daki örgütlerin oluşturduğu ancak tüm kıtalardan üye örgütlerin katılımıyla iyi bir hazırlık süreci geçiren bu kümelenme, kendini iptal edilen zirveye atıfla Glasgow Anlaşması adını verdikleri bir çerçeve metni etrafında örgütlendi. 

İKLİM ADALETİ HAREKETİ İÇİN ALTERNATİF BİR EYLEM VE İŞBİRLİĞİ
Glasgow Anlaması etrafında bir araya gelen ekoloji örgütleri, kapitalizmin adını anmadan asgari ilkelerle buluşmayı başardı. Glasgow Anlaşması'nın web sitesinde anlaşmanın amacı şu ifadelerle açıklandı: "Glasgow Anlaşmasının amacı, hükümetlerden ve uluslararası kurumlardan inisiyatifi geri almak ve iklim adaleti hareketi için alternatif bir eylem ve işbirliği aracı oluşturmaktır. Şimdiye kadar iklim adaleti hareketi, hükümetlere iklim konusunda harekete geçmeleri için baskı yapmaya ya da 1997 Kyoto Protokolü ve 2015 Paris Anlaşması gibi BM İklim Değişikliği Çerçeve Sözleşmesi (UNFCCC) çerçevesinde daha güçlü uluslararası anlaşmalar yapılması için zorlamaya oldukça fazla odaklandı. Bu arada emisyonlar ise artmaya devam etti. Dolayısıyla, Glasgow Anlaşması, sivil toplumun kendi eylem planını önermesini, artık hükümetlerin ve uluslararası kurumların bunu yapmasını beklememeyi önermektedir. 2100 yılına kadar 1,5 °C'lik bir sıcaklık artışını önlemek için gerekli emisyon kesintilerini sağlamak için sivil itaatsizlik dahil çok geniş çeşitlilikte bir dizi strateji ve taktikler kullanmayı hedefliyoruz."

Glasgow, Paris İklim Anlaşması'nın yaratacağı finansal ve politik sonuçlara karşı devletleri "uyum sağlamaya" çağırmaktan ziyade, kontrolü ele almak için eyleme geçmek ve örgütlenmek çağrısı yapıyor.