28 Eylül 2024 Cumartesi

Gazi ve Ümraniye şehitleri anıldı: Son nefesimize kadar mücadelelerini sürdüreceğiz

Gazi Mahallesi'nde toplanan yüzlerce kişi, ayaklanmanın 25. yılında Gazi ve Ümraniye şehitlerini andı. Katliamın gerçekleştiği yerlere sembolik olarak karanfil bırakan aileler, "Onların umut etikleri geleceğin onurlu takipçeleri olacağız" dedi.

Katliamın 25. yılında Gazi Mahallesi'nde yürüyen yüzlerce kişi Gazi şehitlerini andı. Gazi Cemevi'nin önünde toplanan kitle "Gazi'den Ümraniye'ye adalet istiyoruz" pankartını açtı, Gazi ve Ümraniye şehitlerinin fotoğraflarını taşıdı. Anmaya HDP milletvekilleri Dilşad Cambaz ve Ahmet Şık, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Elif Bulut, ESP Genel Başkanı Şahin Tümüklü, ESP İl Eşbaşkanı Hüseyin İldan, EMEP İstanbul İl Başkanı Sema Barbaros, HDK Eşsözcüsü İdil Uğurlu, HDK İstanbul Eşsözcüsü Yoldaş Aydın, SGDF Eşbaşkanları Alev Özkiraz ve Deniz Bahçeci'nin de aralarında olduğu siyasi parti ve demokratik kitle örgütü temsilcisi katıldı.

Cemevinde toplanan şehit aileleri ve kitle, katliamın ilk başladığı yer olan eski PTT durağına yürüdü. Nazım Hikmet'in "Güneşe akın" şiiri eşliğinde saygı duruşu yapıldı.

'GAZİ HALKI SALDIRININ AMACINI BİLİYORDU, O NEDENLE SEL OLDU AKTI'
Şehit aileleri adına açıklama yapan Sezgin Engin'in ağabeyi Engin Engin, 12 Mart'ta yaşananları hatırlattı. Engin, Gazi katliamı ile halka, devrimci, ve demokratlara gözdağır verilmek istendiğini belirterek, "Saldırı Alevisi, Sünnisiyle tüm halkaydı. Katiller nasıl oldu da, Gazi gibi polis devriyelerinin her zaman çok yoğun olduğu bir yerde, ellerini kollarını sallayarak ortadan kayboldu. Bunun açıklamasını Gazi halkı biliyordu. Bu nedenle öfkesi sel oldu ve Gazi Karakolu'na akmaya başladı. Katillerin yakalanması ve cezalandırılmasını isteyen Gazi halkına, bu kez de, halkın can ve malını korumakla görevli olması gereken devlet güçleri tarafından, dünya basınının gözü önünde, hedef gözetilerek otomatik silahlarla ateş edilmiş, bulunduğumuz ve karanfillerimizi bıraktığımız bu yerde onlarca kişinin ölümüne yüzlerce kişinin yaralanmasına neden olunmuştur" diye konuştu.

'TÜM CANLARIMIZI MÜCADELESİNİ SÜRDÜRECEĞİZ'
Engin şöyle devam etti: "Bizler öldürülen tüm canlarımızın mücadelesini son nefesimize dek devam ettireceğiz. Yeni canların öldürülmemesi için aramızda gezinen katillerin, Gazi olaylarını planlayan, organize eden sorumluların bulunarak cezalandırılmasını istiyoruz. Binlerce eli silahlı katilin karşısına sadece yürekleriyle çıkan, binlerce katilin, onlar karşısında nasıl korkak ve aciz olduklarını, halkın gücünü tüm Türkiye'ye gösteren şehitlerimizi ve Gazi halkını selamlıyoruz."

Engin, ölüm orucundaki Grup Yorum üyelerinin zorla hastaneye kaldırılmasını da kınadı.

Açıklamanın ardından Gazi ve Ümraniye şehitleri için eski PTT'nin bulunduğu yere karanfiller bırakıldı.

Kitle buradan Gazi Mezarlığı'na doğru yürüyüşe geçti. "Gazi şehitleri ölümsüzdür", "Gazi'nin hesabı mahşere kalmayacak", "Barikatta savaşta Hasan Ocak olmaya", "Hasan Ocak yaşıyor komutana bin selam" sloganlarının atıldığı yürüşe, Şair Abay Lisesi'nde okuyan öğrenciler camlara çıkarak zafer işareti ve alkışlarla destek verdi.

Yürüyüş güzergahı üzerinde bulunan ve 25 yıl önce kurşunlanan yerlerde durularak, katledilenlerin anısına karanfiller bırakıldı.

'ONLARIN UMUT ETTİKLERİ GELECEĞİN ONURLU TAKİPÇİLERİ OLACAĞIZ'
Gazi ulaşan kitle, Gazi ve Ümraniye şehitleri anısına saygı duruşunda bulundu, şehitlerin mezarına karanfiller bırakıldı.

Duygusal anların yaşandığı anmada şehit aileleri adına Dilek Şimşek'in kardeşi Erkan Şimşek açıklama yaptı. Şimşek, Koçgri'de, Dersim'de Maraş'ta, Sivas'ta, Gazi'de, 19 Aralık'ta hapishanelerde, Gezi'de, Cizre'de, Sur'da, Suruç'ta, Ankara'da aynı zihniyetin katliamlar düzenlediğini söyledi.

Şimşek, "Şehitlerimizi anarken onlara da sözümüz olsun; umut ettikleri geleceğin onurlu takipçileri olacağız" dedi.

"Gazi şehitleri ölümsüzdür" sloganıyla anma sona erdi.