27 Eylül 2024 Cuma

Gazeteci Nişmiye Güler'e beraat

Jinnews editörü Nişmiye Güler, sosyal medya paylaşımları gerekçe gösterilerek yargılandığı "örgüt propagandası" suçlamasından beraat etti.

Jinnews editörü Nişmiye Güler'in hakkında yaptığı sosyal medya paylaşımları nedeniyle "örgüt propagandası" iddiasıyla yargılandığı davanın ilk duruşması Çağlayan'da bulunan İstanbul Adliyesi, 27'nci Ağır Ceza Mahkemesi'nde görüldü.

Duruşmayı Mezopotamya Kadın Gazeteciler Platformu (MKGP), Dicle Fırat Gazeteciler Derneği (DFG) üyeleri, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS), Medya ve Hukuk Çalışmaları Derneği (MLSA), Punto 24 ile çok sayıda gazeteci de takip etti.

Katledilen Kürt gazetecilerle ilgili paylaşımlarının suçlama konusu yapıldığına dikkat çeken Güler, Deniz Fırat, Nûjiyan Erhan, Ayfer Serçe ve Gurbetelli Ersöz'ü anmak için yaptığı paylaşımların ifade özgürlüğü kapsamına girdiğinin altını çizdi.

Güler'in avukatı Sercan Korkmaz, "Müvekkilim bir gazeteci ve lisansını bunun üzerine yaptı. 'Örgüt üyeliği' soruşturmasında takipsizlik veriliyor ancak hiçbir alakası olmayan 'propaganda' suçlaması sürdürülüyor. Masumiyet karinesi ve adil yargılamaya aykırı olarak dosyadan kaldırılmasını istiyoruz" ifadelerini kullandı.
 
Savcılık, Güler'in en üst sınırdan cezalandırılması talebiyle mütalaa verdi.

Mütalaanın adil olmadığını kaydeden Avukat Korkmaz, "Jandarmanın tuttuğu tutanak kes-yapıştır şeklinde. Kendine göre yorum yapmış müvekkilimin paylaşımlarına dönük. Jandarmanın olduğu gibi tuttuğu tutanak mütalaa olarak karşımızda duruyor. 5 tane retweetten bahsediyoruz. Hukuka aykırılık içeren bir delil de yok" dedi.

Mahkeme heyeti, Güler hakkında beraat kararı verdi.