28 Eylül 2024 Cumartesi

F Oturumu: Yeni ölümler olmadan hasta mahpusları serbest bırakın

İHD İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 418. F Oturumu'nda ağır hasta tutsak Selami Keleş'in durumuna dikkat çekti. Koronavirüs salgınının en çok hapishaneleri tehdit ettiği kaydedilerek, infaz yasasının tüm tutsakları kapsayacak şekilde düzenlenmesi istendi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) İstanbul Şubesi Hapishane Komisyonu, 418. F Oturumu'nda hasta tutsak Selami Keleş'in sağlık durumuna dikkat çekti.
Günden güne artan koronavirüs salgını nedeniyle açıklama, sosyal medya üzerinden yapıldı.

Salgının en etkili olabileceği yerlerden olan hapishanelerin durumuna dikkat çekilen açıklamada, yeterli önlemlerin alınmadığı, sağlık hizmeti verilmediği ve beslenmenin sağlanmadığı yönünde tutsaklardan pek çok şikayet geldiğini kaydeti.

Özellikle hasta ve 60 yaş üstü tutsakların, risk grubunda oldukları için derhal serbest bırakılmasını isteyen İHD, gündemde olan infaz yasasına ilişkin düzenlemede, ayrımcılık yapılarak siyasi tutsakların dışarıda bırakılmasının asla kubel edilemeyeceği vurgulandı.

'AĞIR HASTA TUTSAK SELAMİ KELEŞ SERBEST BIRAKILSIN'
Bu hafta 1989 Siirt doğumlu ağır hasta tutsak Selami Keleş'in durumuna dikkat çekelerek, Keleş'in 2011 yılında ikamet ettiği Adana'da gözaltına alındığı, günlerce yoğun işkenceye maruz kaldıktan sonra tutuklanarak Adana Kürkçüler F Tipi Hapishanesine götürüldüğü söylendi. Yaklaşık iki yıl burada tutulduktan sonra Zonguldak'a sevk edilen Keleş'in, geçirdiği kalp krizi nedeniyle hastaneye kaldırıldı, ancak tedavisi tamamlanmadan yeniden hapishaneye götürüldüğü aktarıldı.

Açıklamada, şu bilgiler yer aldı: "Son beş yıldır Düzce T Tipi Hapishanesinde tutulan Selami Keleş'in sağlık sorunları bu hapishanede daha da ilerlemiştir. Gün geçtikçe çevresinden, yanında bulunan diğer mahpusların iletişimini kopararak tamamen içine kapanmış, hiç konuşmamaya, yemek yememeye başlamıştır. Zamanla temel ihtiyaçlarını dahi karşılayamaz duruma gelmesine karşın, hapishane idaresi başta olmak üzere yetkiler uzun süre duruma seyirci kalmıştır. Ailenin uzun uğraşlarıyla İstanbul Bakırköy, Mazhar Osman Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesine yatırılan Selami Keleş, yaklaşık iki ay tedavi görmüştür."

'YENİ ÖLÜMLER OLMADAN HASTA MAHPUSLARI SERBEST BIRAKIN'
Bu hastaneye ait 30 Mart 2018 tarihli sağlık kurulu raporunda, "EGG'sinde solda belirgin, her iki hemisfer temporal bölgede epileptik aktivite ve yaygın biyoelektrik aksama tespit edilerek tedavi düzenlendi. Tedavi sonrası durumu ile ilgili infaz ertelemesinin gerekmediği ancak bulunduğu hapishaneye en yakın hastanenin nöroloji polikliniğinde düzenli aralıklarla tıbbi kontrollerin uygun olduğunu bildirir sağlık kurulu raporu verilmiştir" denilerek, şunlar kaydedildi: "Eylül 2018 tarihinden beri sürekli baskı, ırkçı yaklaşım ve uygulamalarıyla gündeme gelen Düzce T Tipi Hapishanesinde tutulmakta olan kalp ve epilepsi hastası Selami Keleş, anlatımına göre düzenli olarak hastaneye götürülmediği gibi, her gün alması gereken ilacı bir yıldır kendisine verilmemekte, yaşam kalitesi ve giderek yaşam hakkı tehliye atılmaktadır. Her hafta olduğu gibi bir kez daha yetkililere sesleniyoruz, tedavilerinin yapılabilmesi için yeni ölümler olmadan hasta mahpusları serbest bırakın."