29 Eylül 2024 Pazar

'Eylemcileri değil Alamos'u çıkar' çağrısı

Salgın bahanesiyle alandan çıkarılmak istenen Kaz Dağları direnişçileriyle dayanışma sürüyor. Sosyal meday üzerinden yapılan çağrıda "Eylemcileri değil Alamos'u çıkar" denilerek, yetkili makamların aranarak protesto edilmesi istendi.

Kanadalı Alamos Gold ve yerli iştiraki Biga Madencilik'in Kaz Dağları'nda yapmak istediği siyanürlü altın madenine karşı direniş sürüyor 273. gününde. Direnişçiler, tüm zorluklara rağmen nöbet alanını terk etmiyor. Ancak şimdi salgın bahanesiyle direniş alanı boşaltılmak isteniyor. Alanı terk etmeyeceklerini belirten direnişçilerle dayanışma ve destek sürüyor.

13 Ekim'de ruhsatın yenilenmemesi üzerine açıklama yapan Kaz Dağları direnişçileri, maden firmasının hala alanda olduğunu kaydederek ruhsat iptal edilene ve şirket sahadan ayrılana kadar nöbet alanını terk etmeyeceklerini vurgulamıştı.

Salgın günlerinde kendilerini Kaz Dağları'nda izole ederek, gerekli önlemleri alan ve kentlerden gelmek isteyenleri kabul etmeyen direnişçileri Çanakkale Valiliğinden yapılan tebliğle nöbet alanından çıkmaları konusunda uyarılmıştı. Açıklama yapan Ferzan Aktaş, "Maden şirketi hala burada ama bizi çıkarmak istiyorlar. Alanı terk ettiğimizde, maden firması çalışmalara başlarsa tekrar buraya gelemeyiz" diyerek kamuoyuna dayanışma çağrısı yapmıştı.

Kaz Dağları direnişçileriyle dayanışmak için sosyal medyada çağrı yapıldı. İlgili numaraların verildiği çağrıda, "Çanakkale Valiliği Covid-19 bahanesiyle Kaz Dağları'nda direnen bu insanları çıkarmaya çalışıyor. Bu fırsatçılığa karşı biz de numaraları arayarak, 'Eylemcileri değil madencileri çıkar' diyoruz" denildi.

Protesto için paylaşılan telefon numaraları ise şöyle:

Mavi Masa                               0 286 212 0306
İl Çevre Müdürlüğü                  0 286 217 1197
İl Tarım ve Orman Müdürlüğü  0 286 217 3019