28 Eylül 2024 Cumartesi

Evrensel muhabiri Metin Göktepe anıldı

Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe katledilişinin 27. yılında mezarı başında anılıyor. Metin'in gerçeği haberleştirme ısrarının kaydedildiği anmada, Evrensel'in 27 yıldır Metin'in yolundan, kararlılıkla yürüdüğü belirtildi. Metin Göktepe'nin anısının onun değerlerini savunmaktan ve mücadelesini yürütmekten geçtiği eklendi.

İşkencede katledilen Evrensel gazetesi muhabiri Metin Göktepe, ölümsüzlüğünün 27. yılında mezarı başında anıldı. Göktepe'nin gazetesi,  yoldaşları ve meslektaşları hakikati haberleştirme ısrarından vazgeçmeyeceklerini vurguladı.

8 Ocak 1996'da haber takibi sırasında gözaltına alınan ve polisler tarafından dövülerek katledilen Metin Göktepe'nin anma etkinliğine, Metin Göktepe'nin ailesi, Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, Türkiye Gazeteciler Sendikası (TGS) Genel Başkanı Gökhan Durmuş, DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren, DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, HDP Sözcüsü Ebru Günay, CHP milletvekili Sezgin Tanrıkulu, HDP İstanbul İl Eşbaşkanı Ferhat Encü, İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri, EMEP üyeleri, gazeteciler, Cumartesi Anneleri, Gezi direnişinde katledilen Berkin Elvan'ın annesi Gülsüm Elvan ve babası Sami Elvan ile çok sayıda kişi katıldı.

Anmada, "Metin Göktepe ölümsüzdür”, "Evrensel yazıyor, Metin yaşıyor", "İnadına hepimiz birer Metin'iz", "Tutuklu gazeteciler serbest bırakılsın”, "Metinler ölmez Evrensel susmaz” dövizleri ve Metin'in de üyesi olduğu Emek Partisinin flamaları taşındı. Göktepe’nin mezarına Evrensel gazetesi ile birlikte karanfiller bırakıldı. Sık sık, "Evrensel yazıyor, Metin yaşıyor” sloganı atıldı.

POLAT: METİN'İN YÜKLEDİĞİ SORUMLULUĞU COŞKUYLA SAHİPLENİYORUZ
Söz alan Evrensel Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Fatih Polat, 16 Haziran ve 28 Ekim 2022'te 25 Kürt gazetecinin, belgesel yönetmeni Sibel Tekin'in, TTB Merkez Konsey Başkanı ve Evrensel yazarı Şebnem Korur Fincancı'nın tutuklandığını hatırlattı ve isnat edilen suçlamalara dikkat çekti. Yeni bir sansür yasasıyla bu sürecin devam ettirildiğini belirten Polat, şöyle devam etti: "Türkiye seçimlere ağırlaşan baskı, gözaltı ve yeni sansür yasalarıyla giriyor. Tüm bunların yanında Metin her durumda, her zor durumda gerçek hangi barikatın arkasında olursa olsun, takipten vazgeçmemek gerektiğini söylüyordu. Zaten son haber katip ettiği tutumu da öyleydi, dolayısıyla bize ağır bir sorumluluk yüklüyor. Biz bunu büyük bir coşkuyla sahipleniyoruz altını çizmek isterim. Metin'in ve işini yaparken kaybettiğimiz tüm meslektaşlarımızın önünde sevgiyle eğiliyorum."

Polat'ın konuşması "İnadına hepimiz birer Metiniz" sloganıyla yanıtlandı.

TGS: UMUDUMUZU BÜYÜTMEYE DEVAM EDECEĞİZ
TGS Genel Başkanı Gökhan Durmuş da bugün hala tutsak edilen, gözaltına alınan yargılanan gazetecileri konuştuklarını dile gerdi. İfade ve düşünce özgürlüğünde bir ilerleme olmadığının altını çizen Durmuş, "Evet ilerleme yok ama umut da var. 27 yıldır Evrensel yazmaya devam ediyor, gazeteciler haber yapmaya devam ediyor. Bu bir umut. Umudumuzu büyütmeye devam ediyoruz. Türkiye'de onlarca gazeteci, gazetecilik tarihine geçecek haberlere imza attı. Bizler gerçeklerin peşinde koşan gazetecilerle yan yana durmaya devam edeceğiz" dedi.

BASIN-İŞ: ONLARIN KORKUSU BİZİM UMUDUMUZ OLSUN
DİSK Basın-İş Genel Başkanı Faruk Eren de gazetecilik, basın ve ifade özgürlüğünün bugün önceki yıllardan daha iyi durumda olmadığına dikkat çekti. Gazeteciliğe yönelik baskıların daha da artacağının yaşadıkları deneyimin söylediğini belirten Eren, "Tüm bunlara rağmen umudumuz var, gazeteciliğe güveniyoruz. Çünkü Türkiye'de bir gazetecilik mücadelesi sürüyor. Onlar haberden gerçekten korkuyor, onların korkusu bizim umudumuz olsun" ifadelerini kullandı.

GÜNAY: HAKİKAT SUSMADI
HDP Sözcüsü Ebru Günay, Özgür Basın geleneğinin susmadığını ve susmayacağını ifade ederek, "Gurbetelli Ersöz'den Apê Musa'ya, Hrant Dink'ten Metin Göktepe'ye ve son olarak hakikatin ve kadınların sesi Nagîhan Akarsel'e kadar hakikat susmadı. Eğer failler hesap verseydi bugün Amed'te 16 Kürt gazeteci tutuklu olmayacaktı" dedi.

Günay, daha sonra mezara iki gül bıraktı. Bir gülün Göktepe için bıraktığını belirten Günay, diğer gülü hukuksuz bir şekilde tutuklu bulunan Kürt gazeteciler için bıraktığını söyledi.

AKDENİZ: METİN'İN GAZETESİ YOLUNDA KARARLILIKLA YÜRÜYOR
EMEP Genel Başkanı ve gazeteci Ercüment Akdeniz de Türkiye'deki siyasi atmosferi değerlendirdi. Saldırılar karşısında birleşmek gerektiğinin altını çizen Akdeniz, "Metin'in gazetesi 28 yıldır yolunda kararlılıkla yürüyor, partisi yürüyor" dedi. Bugün Metin'e verilen ikinci bir sözü yerine getirmek gerektiğini dile getiren Akdeniz, birleşik emek cephesini yaratmak gerektiğini kaydetti ve ekledi: "Demokrasi güçlerinin birliğini yaratmamız gerek, birleşirsek kazanırız."

İHD: METİN GERÇEĞİN TEMSİLCİSİ
İHD İstanbul Şube Başkanı Gülseren Yoleri de örgütlü kötülüğe ancak direnişle direnç gösterileceğini belirtti. Yoleri, "Adaletin, yüzleşmenin, insan haklarının olmazsa olmazı gerçeklerdir. Gerçeğin temsilcisi Metin Göktepe'yi bir kez daha anıyoruz" ifadelerini kullandı.

DİSK: ONUN SAVUNDUĞU DÜNYA İÇİN MÜCADELEYİ BÜYÜTECEĞİZ
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu ise Metin Göktepe'nin bu ülkede birçok şeyin simgesi olduğunu kaydetti. Göktepe ile aynı dönemde, özerk demokratik üniversite için yan yana mücadele ettiklerini dile getiren Çerkezoğlu, "Metin'i yaşatmanın anısına sahip çıkmanın yolu, onun savunduğu değerleri, onun  savunduğu dünya için mücadeleyi büyütmekten geçiyor" dedi. Çerkezoğlu, elinde bulunan karanfili emeği için mücadele eden tüm işçi ve emekçiler adına Metin'in mezarına bıraktı.