28 Eylül 2024 Cumartesi

ESP: Katiller hesap verecek, Gazi faşizme mezar olacak

25. yılında Gazi ve Ümraniye şehitlerini anan ESP, "Gazi'de hala ayaklanmanın hayaleti dolaşıyor. Katliamcılar hesap verecek, Gazi faşizme mezar olacak!" dedi.

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP), Gazi ayaklanmasının 25. yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, Gazi ve Ümraniye şehitlerini andı. 

25 yıl önce Gazi Mahallesi'nde dört kahve ve bir pastanenin kontrgerilla tarafından taranması sonucu Alevi dedesi Halil Kaya'nın katledilmesinin ardından başlayan ayaklamada, 17 kişinin katledildiği hatırlatıldı. 

Yüzlerce kişinin de yaralandığını hatırlatan ESP, "Komünistlerin öncülüğünde başlayan ayaklanmada Gazi halkı devletin planlarını boşa düşürdü. Ezilen halklar faşizme karşı isyana dururken direniş İstanbul'un sayısız emekçi semtine yayıldı. Çok sayıda kentin yasaklı meydanlarında katliama kitlesel protesto gösterileri örgütlendi. Emekçiler her yeri ayaklanmanın birer mevzisine dönüştürdü. Tarih 15 Mart'ı gösterdiğinde Ümraniye 1 Mayıs Mahallesi halkı da ayaklandı. Kontrgerilla yine devreye girerek halkı taradı ve 5 emekçi katledildi."

Gazi ve 1 Mayıs mahallelerinde gerçekleştirilen katliamın doğrudan devlet tarafından örgütlendiğini vurgulayan ESP, Dönemin İstihbarat Daire Başkanı Hanefi Avcı'nın katliamın "Yeşil" kod adlı Mahmut Yıldırım tarafından örgütlendiğini itiraf ettiğini söyledi. Tüm belge ve kanıtlara rağmen, katliamdan sorumlu olan dönemin Başbakanı Tansu Çiller başta olmak üzere İstanbul Emniyet Müdürü Necdet Menzir, İstanbul Valisi Hayri Kozakçıoğlu, Mehmet Ağar'ın cezalandırılmadığını kaydetti.

'DEVLET KATİLLERİ KORUDU, AYAKLANMANIN KOMUTANI OCAK'I KATLETTİ'
Açıklamada, şunlar ifade edildi: "İşçi sınıfı ve ezilenlerin adalet mücadelesinin önüne geçmek için, göstermelik yargılamalarla sorumlular aklandı. Devlet kontrgerillayı açıkça koruyup kollayarak katliamın arkasında durduğunu gösterdi. Gazi'de faşizme karşı ayaklanan halkları cezalandırmak için devrimciler ve komünistler hedef alındı. Ayaklanmanın komutanı Hasan Ocak 21 Mart 1995 yılında kaçırılarak katledildi. Katillerin yargılandığı davalar zaman aşımı gerekçe gösterilerek kapatıldı. Gözaltında kaybederek, katlederek ayaklanmanın cezası devrimcilere kesilmek istendi, devrimciler ise 'Kayıplar Kampanyası' ile yeni bir adalet mücadelesini yükselterek devlete cevap verdi."

Gazi katliamı davasında hala adaletin sağlanmadığını kaydeden ESP, şunları belirtti: "Adaletin yerini bulması, devletin Dersim, Maraş, Sivas, Roboski, Suruç, Ankara ve sayısız katliamla yüzleştirilmesinden geçiyor. Devleti katliamlarla yüzleştirecek olan ise halklarımızın birleşik adalet mücadelesi olacaktır."

'GAZİ'DE HALA AYAKLANMANIN HAYALETİ DOLAŞIYOR'
Gazi Mahallesi'ne yönelik devlet ablukasının sürdüğüne dikkat çeken ESP, şunları ifade etti: "Gazi köklerinden koparılmak isteniyor. Korkuları büyük ve korkularında haklılar. Çünkü Gazi'de hala ayaklanmanın hayaleti dolaşıyor.

"25 yıl sonra bugün halklarımız adalet talebini tekrarlıyor. Gazi halkı ablukalara ve baskılara karşı ayaklanmanın ayak izlerine basarak ilerliyor. Gazi ayaklanmasının 25. yılında devlet-kontrgerilla işbirliğini 'Hedef Karakol' diyerek boşa düşürenlerin ve Gazi komutanı Hasan Ocak'ın izinden yürüyerek adalet mücadelemizi yükseltiyoruz. Katliamcılar hesap verecek, Gazi faşizme mezar olacak!"