28 Eylül 2024 Cumartesi

ESP Eş Genel Başkanı Gümüştaş: İzin hakkı da grev hakkı da yasaldır, yaşamsaldır

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, twitter hesabından "İşçilerin izin hakkı da grev hakkı da yasaldır, yaşamsaldır" paylaşımında bulundu.

Koronavirüs salgını nedeniyle "Evde kal" çağrıları devam ederken, bu çağrılara uyamayan milyonlarca işçi ve emekçi var. İşçi ve emekçiler, ya açlık ya ölüm seçeneği arasında. 

Ezilenlerin Sosyalist Partisi (ESP) Eş Genel Başkanı Özlem Gümüştaş, işçilerin ücretli izin hakkı ve grev hakkının yaşamsal olduğuna dikkat çekti. 

Aynı zamanda avukat olan Özlem Gümüştaş, twitter hesabından 4857 sayılı İş Kanunu'nun ilgili maddelerine atıfta bulunarak "Patronlar iş sağlığı ve güvenliği için gerekli tedbirlerini almakla yükümlüdür. Kanun açıkça 'işçi yararı' diyor" hatırlatmasında bulundu. 

Gümüştaş'ın paylaşımları şöyle:

"Bir hukukçu olarak söylemek isterim;
4857 Sayılı İş Kanunu’nun 772. maddesine göre patronlar iş sağlığı ve güvenliği için gerekli tedbirlerini almakla yükümlüdür. Koronavirüs salgını Kanunun 24/3. maddesi kapsamında ‘zorlayıcı sebep’ olarak sayılabilir ve patronu tedbire zorlar.

"Kanun açıkça 'işçi yararı' diyor. Bu durumda patronlar ücretli izin vermekle yükümlüdür. İşten çıkarma, ücretsiz izin yasal değildir. Çalışma sürüyor fakat hiçbir tedbir alınmıyorsa işçiler iş sözleşmesini feshedebilir. Bu durumda işçinin tüm hakları saklıdır.

"6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu‘nun 13. Maddesi 'ciddi ve yakın tehlike ile karşı karşıya kalan çalışan, gerekli tedbirler alınıncaya kadar çalışmaktan kaçınabilir' der. Yani koronavirüs salgınına karşı işçinin ücretli izin hakkı da grev hakkı yasaldır, yaşamsaldır."