28 Eylül 2024 Cumartesi

Eskişehir'de devrimci tutsaklara işkence

Aralarında SGDF MYK üyesi Müslüm Koyun'un da bulunduğu 4 devrimci, yurtsever tutsak Eskişehir H Tipi Hapishanesinde işkence ve tecride uğruyor, hakları gasp ediliyor. Türlü bahanelerle Koyun'un görüşünün; mektup almasının ve göndermesinin engellendiğini söyleyen SGDF MYK üyesi Çelebi, devrimci-yurtsever tutsaklarla dayanışma çağrısı yaptı.

Sosyalist Gençlik Dernekleri Federasyonu (SGDF) MYK üyesi Müslüm Koyun ile tutuklanan 4 devrimci, yurtsever tutsak olduğu Eskişehir H Tipi Hapishanesinde işkenceye ve tecride uğruyor, hak gasplarına maruz kalıyor.

25 Kasım sabahı Eskişehir'de düzenlenen operasyonda 8 devrimci, yurtsever gençlik işgal karşıtı eylem yaptıkları için gözaltına alınmış, 4'ü tutuklanmıştı. Tutuklanan dört kişi Eskişehir H Tipi Hapishanesinde çıplak arama işkencesine maruz kaldı.

16 gündür tutsak devrimci, yurtseverler, yaklaşık 10 gün boyunca havalandırmaya dahi çıkarılmadı, sıcak su verilmedi. Dışarıdan dayanışma adına yazılan hiçbir mektup verilmiyor, hapishaneden yazdıkları mektupları da "kantinde zarf olmadığı" gerekçesiyle yollayamıyor. Hapishane kantininde mektup zarfı satılırken devrimci, yurtseverlere satılmıyor.

16 gündür görüş yapılmıyor, görmeye gidenler "haftaya gelin" denilerek geri çevriliyor. Her hafta farklı bir bahane ile görüş engelleniyorken, görüşe katılmak isteyenler hakkında "güvenlik soruşturması"nın ise en az 3-4 ay süreceği söylenerek tecrit politikası uygulanmak isteniyor.

SGDF, devrimci ve sosyalist tutsaklara uygulanan işkenceyi duyurmuş. Ayrıca "Müslüm Koyun'u alacağız" yazılı pankartları Eskişehir'de kentin birçok noktasına asmıştı.

ETHA'ya konuşan SGDF MYK üyesi Sinem Çelebi, Koyun'un bu haftada görüşünün engellendiğini belirtti. Hapishanedeki tutum, baskı ve tecridin devrimcilerin iradesini kırmaya, işkence yöntemleriyle teslim almaya dönük saldırılar olduğunun altını çizen Çelebi, "Eskişehir'deki devrimci, yurtsever gençlik; Kürt halkına dönük saldırılara karşı mücadeleyi büyüttüğü için gözaltı, tutuklama, çıplak arama işkencesi, tecrit gibi faşist saldırıların muhatabı oldu" ifadelerini kullandı.

Devrimci tutsaklara uygulanan hak ihlallerinin kapsamının her geçen gün artarak sürdürüldüğünü dile getiren Çelebi, "70 gündür tek kişilik hücrede tutulan devrimci kadın tutsak Dilek Arsu, kendisine gelen mektupların ‘moral ve motivasyon yaratabileceği' gerekçesiyle verilmediğini ayrıca dergi ve kitapların da yasak olduğu gerekçesiyle kendisine verilmediğini söylüyor. Geçtiğimiz günlerde devrimci tutsaklara sahip çıktıkları için 5 TAYAD'lı tutuklandı. Yine Eskişehir H Tipi Hapishanesi'nde ağır hasta tutsak gazeteci Devrim Ayık, ‘ağız içi arama' uygulamasını reddettiği için hastaneye sevkleri iptal edildi" dedi.

Tutsak devrimci ve yurtseverlerin, öğrencilerin dışarıda sesi olmanın elzem olduğuna dikkat çeken Çelebi, şöyle devam etti: "Tutsaklarla ilişkilenmede dayanışmanın bir adım ötesine geçilmelidir. Dolayısıyla herkesi hapishanelerdeki zulme karşı sessiz kalmamaya ve devrimci tutsakları sahiplenmeye çağırıyoruz."