28 Eylül 2024 Cumartesi

Esenyurt halkı: İstismarı gizleyen okul yönetimi istifa etsin

Esenyurt Belma Barut İlköğretim Okulu'nda yaşanan istismara karşı üç gündür eylem veliler ve halk, istismarın üzerini örtmeye çalınşan Müdür Halil Aktaş ve yönetimi istifaya çağırdı.

Esenyurt Belma Barut İlköğretim Okulu'nda öğrencilere yönelik cinsel istismara karşı eylemler sürüyor. 

Veliler, öğrenciler ve mahalle halkı bugün de okulun önünde açıklama yaptı. Eyleme, SKM MYK üyesi Ebru Yiğit ve ESP il yöneticileri de katıldı.

"Müdür Halil Aktaş istifa" sloganın attığı eylemde, polis, okulun çevresini ablukaya aldı. 

Açıklama yapan Gamze Toprak, üç gündür, istismarcı öğretmenin korunmaması için eylemler yaptıklarını hatırlattı. Okul idaresinin, öğrencileri erkenden evlerine göndererek, velilerin eyleme katılmasını engellemeye çalıştığını kaydeden Toprak, olayın üzerinin kapatılmak istendiğini söyledi.

Toprak, "Biliyoruz ki bunun sebebi halkın tepkisini azaltmak, basının takibini zorlaştırmak, faillerin yargılanıp yargılanmadığını, yargı sürecinin nasıl geçtiğini bilmemizi önlemek, yalnızca faillerin değil devletin sorumluluğu olduğu gerçeğinin üstünü örtmektir" dedi.

'İLK OLMADI, SUSARSAK SONUNCUSU DA OLMAYACAK'
Okulda daha önce de cinsel istismar olaylarının yaşandığını belirten Toprak, şöyle devam etti: "İlk defa yaşanmadı, eğer susarsak sonuncusu da olmayacak. İstismarcı zihniyeti bulunduğumuz her alanda teşhir etmek en asli görevimizdir. Bu zihniyetin sorumluları; fetvalarla 9 yaşındaki çocuğun evlenebileceği algısı yaratan Diyanet İşleri'dir. Benzer vaazlar veren kuruluşları kapatmayanlardır, çocuk yaşta evliliklerin fiili olarak önünü açan ve müftülere nikah yetkisi veren yasalardır. Bunların yaşanmasının nedeni faillere iyi hal indirimleri veren yargıdır. Çocuklarımızı tecavüzcüleriyle evlendirmek için yasa çıkarmaya çalışanlardır, onlarca çocuğumuzun istismarına sahne olan tecavüzcü Ensar'ı aklamak için ‘bir kereden bir şey olmaz' diyenlerdir. 115 çocuğun doğum yaptığını ortaya çıkaran sağlık emekçisini sürgün edenlerdir. Daha sayabilir, örnekleri çoğaltabiliriz."

'BU SOSYAL CİNAYETTİR'
Yaşananları "Sosyal cinayet" olarak tarif eden Toprak,"Bu cinayette çocukların akılları, ruhları, bedenleri ve gelecekleri katledilmektedir. Bu cinayetlerin faili ve sorumlusu da bütün bu olup bitenlere sessiz kalanlar, görmezden gelenler, bu yapıları denetlemeyenlerdir" dedi.

TALEPLER
Esenyurt halkı olarak yaşananlardan endişe duyduklarını ifade eden Toprak, şu talepleri sıraladı: "İhmal ve istismar olaylarında etkili soruşturma yapılmalı. İl ve ilçelerde bildirim mekanizmalarının oluşturulmalı. Çocuklar için erişimi kolay ihbar hattı oluşturulmalı. Yaşanan vakalara ilişkin veri tabanı, arşiv oluşturulmalı, kurumlar arası bir iletişim ağı kurulmalı. Çocuk İzlem Merkezleri yönetmeliği bir an önce çıkarılmalı. Çocuğun çok fazla travmatize olmaması için her ilde Çocuk İzlem Merkezi olmalı ve koşulları iyileştirilmeli. Çocuğun yüksek menfaatine aykırı olabilecek bilimsel alt yapısı olmayan ‘manevi rehberlik' gibi oluşumlar engellenmeli. Medyada istismar ile ilgili bilgilendirici mesajlar verilmeli. Çocuğun korunabilmesi ve ikincil mağduriyetin giderilebilmesi için yetişkinlere özgü yapılan adliyelerden ayrılmalı, çocuk dostu adliyeler oluşturulmalı."

'OKUL YÖNETİMİ DERHAL İSTİFA ETSİN'
Hepsinden önce ve acil olarak, okul Müdürü Halil Aktaş ve idarenin derhal istifa etmesini isteyen Toprak, okul yönetiminin, istismarı saklayarak, suça ortak olduğunu vurguladı. Toprak, "Bulunduğumuz her alanda sesimizi en gür şekilde çıkaracağız Esenyurt'u karanlığınıza teslim etmeyeceğiz!" dedi.