29 Eylül 2024 Pazar

Esat-Eryaman davası 21 Kasım'a ertelendi

2006 yılında yılında Ankara'da trans kadınlara saldıran çete üyelerinin yargılandığı Esat-Eryaman davasında zamanaşımı riski giderek artarken savcı mütalaayı hazırlamak için ek süre istedi, dava 21 Kasım'a ertelendi.

Ankara'da 2006 yılında trans kadınlara saldıran çeteden dört kişinin yargılandığı Esat-Eryaman davasının yedinci duruşması Ankara Adliyesi'nde görüldü. Duruşmayı çok sayıda LGBTİ+ hak savunucusu da takip etti.

Avukat Senem Doğanoğlu, Avukat Evrim Demirtaş ve Ankara Barosu LGBTİQ+ Hakları Merkezi'nden avukatlar da davada hazır bulundu.

Müşteki vekili avukat Senem Doğanoğlu, dosyadaki zamanaşımı riskine dikkat çekerek, "İlk derece mahkemesinin bozma öncesinde verdiği karar eksikler olsa da işlevseldi. Bildiğiniz üzere Yargıtay, ‘suç örgütünün varlığı belirsiz' dedi ancak suç örgütünün varlığı bütün bu yargılamanın konusuydu. Maalesef 2009'da öldürülen Dilek İnce'nin şikayetçi olduğu bir dosya bu" dedi.

Avukat Evrim Demirtaş, ortada insanlığa karşı bir suç olduğuna dikkat çekti ve saldırıların sistematik bir şekilde gerçekleştiğinin altını çizdi. Demirtaş, "Tespit edilen suç örgütü üyesi sayısı dört olsa da, dosyada ismi yer alan en az otuz kişi var. Bahsedilen isimler trans kadınlara sadece trans olmalarından kaynaklı saldırıyor" ifadelerini kullandı.

Yasal mevzuatta nefret suçlarının olmadığını ancak Türkiye'nin Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı'na (AGİT) üye olduğunu hatırlatan Demirtaş, "Mevzuat olmasa da Türkiye AGİT üyesi olarak nefret suçlarını bildiriyor kuruma. On altı yılın etkisiyle bu karar size önemsiz gelebilir ama bu dosya Türkiye'de adına nefret suçu diyelim ya da demeyelim, nefret suçu tanımının yapıldığı ilk dosyaydı. Orada o zamanlar ben yaşasaydım, ben de hedef alınacaktım. Ortada doğrudan transları hedef alan bir nefret suçu var" dedi.

Savcılık, mütalaayı hazırlamak için ek süre istedi. Dava, 21 Kasım saat 14.00'e ertelendi.