28 Eylül 2024 Cumartesi

Erdoğan: Virüs nedeniyle sosyoekonomik krizle karşı karşıyayız

Türk Konseyi Liderler Zirvesi'nde konuşan Erdoğan koronavirüs nedeniyle küresel krizle karşı karşıya olduklarını söyledi. Erdoğan; Erdoğan konuşmasında gümrük geçişlerinde kolaylık sağlanmasını istedi.

Türk Konseyi Liderler Zirvesi'nin "Covid-19 Salgınıyla Mücadelede İşbirliği ve Dayanışma" konulu video konferans aracılığıyla konuşan AKP'li Cumhurbaşkanı Erdoğan, "görünmez düşmana karşı zor bir savaş yürütüldüğü"nü söyledi.

Erdoğan, konuşmasında, "Görünmez düşmana karşı zor bir savaş yürütüyoruz. Türk Konseyi Zirvesi koronavirüs salgınıyla mücadelede dayanışmamızı perçinleyecektir. Salgının etkisiyle aynı zamanda küresel çapta bir sosyo ekonomik krizle de karşı karşıyayız" dedi.

Koronavirüs tedbirlerinin ekonomiyi zorladığı değerlendirmesini bu konuşmasında da dile getiren Erdoğan, "Aldığımız tedbirler aramızdaki ticareti olumsuz etkileyebiliyor" dedi. Erdoğan, "Bu nedenle ulaştırma, gümrük sınır geçişleri gibi alanlarda halk sağlığını gözetmek suretiyle olabilecek en pratik çözümleri en kısa zamanda hayata geçirmeliyiz" şeklinde konuştu.

Türkiye'nin salgınla mücadelede hazırlıklı olduğunu söyleyen Erdoğan, sağlık örgütlerinin açıklamalarının aksine sağlık malzemelerini karşılamada sıkıntı yaşamadıkları söylemini tekrarladı.

Erdoğan, Türk Konseyi üyesi ülkelerin taleplerini öncelikli olarak değerlendirdiklerini açıkladı, "Sağlık malzemelerinin üretimi ve tedariki konusunda şu ana kadar ciddi bir sıkıntı yaşamadık. Kendi ihtiyaçlarımızı karşılamanın yanı sıra tüm imkanlarımızı zorlayarak kardeşlerimizin yanında olmaya çalışıyoruz" dedi. Erdoğan konsey üyesi ülkelerden de gümrüklerde geçiş kolaylığının sağlanmasını istedi. Erdoğan şöyle konuştu:

"Aldığımız tedbirler aramızdaki ticareti olumsuz etkileyebiliyor. Bu nedenle ulaştırma, gümrük, sınır geçişleri gibi alanlarda halk sağlığını gözetmek suretiyle, olabilecek en pratik çözümleri, en kısa zamanda hayata geçirmeliyiz. Serbest, açık ve kurallara dayalı bir anlayış çerçevesinde uluslararası ticaretin ve kargo taşımacılığının sürdürülmesi, tedarik zincirinin sürekliliği açısından hayatidir. Alacağımız ulusal tedbirlerin, Dünya Sağlık Örgütü'nün tavsiyeleri ve Dünya Ticaret Örgütü kuralları temelinde ticari iş birliğimizi adeta kollar mahiyette olması, dayanışmamızın gereğidir."

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan arasında yük taşımacılığı için kullanılan demir yolu taşımacılığını Orta Asya'ya kadar uzatabileceklerini söyledi, "Bakü-Tiflis-Kars hattı üzerinden mevcut yüke ek günlük 3 bin 500 ton yükün taşınabilmesi için çalışmalar yapıyoruz." ifadesini kullandı.

Kapanan kara yolu geçişleri nedeniyle Azerbaycan ve Kazakistan'ın Türk taşımacıları açısından önemli bir transit güzergah haline geldiğine vurgu yapan Erdoğan, "Bu bağlamda konsey üyelerimizden geçiş belgesi kotası, geçiş ücretleri, sürücü vizeleri gibi konularda kolaylık sağlamalarını bekliyorum. Ro-Ro hatlarındaki ücretlerde indirime gidilmesi, ihtiyaç duyulan ilave geçiş belgelerinin temini, geçiş ücretlerinin mütekabiliyet çerçevesinde kaldırılması özellikle önem arz ediyor" diye konuştu.

Erdoğan tedbirler kapsamında, güvenlikli sistemlerle videolu konferansların devam etmesini, tecrübe paylaşımları amacıyla ulusal kriz merkezleri arasında eş güdüm işbirliği mekanizmasının oluşturulmasını önerdi.