28 Eylül 2024 Cumartesi

Erdoğan: Terör tehdidini kaynağında bertaraf edeceğiz

G20 Zirvesi için gittiği Endonezya'da basın toplantısı düzenleyen Recep Tayyip Erdoğan, İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıya ilişkin ABD'yi işaret etti, "terörle mücadelede" ne gerekiyorsa onu yapmakta kararlı olduklarını söyledi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Endonezya'nın Bali adasında düzenlenen G20 Liderler Zirvesi'nin son gününde Bali Uluslararası Konferans Merkezi'nde basın toplantısı düzenledi.

İstiklal Caddesi'nde gerçekleşen bombalı saldırıya dikkat çeken Erdoğan, "DEAŞ'la mücadele bahanesi altında terör örgütüne destek verenler de dökülen her damla kana ortaktır" diyerek, ABD'ye işaret etti. Erdoğan, dün ABD Başkanı Joe Biden'la görüşerek İstiklal Caddesi'ndeki saldırıya ilişkin taziye mesajlarını almış ve teşekkür etmişti. Türkiye'nin ve bölgenin geleceğinde terörün hiçbir türlüsüne yer olmadığını kaydeden Erdoğan, "Terör tehdidini kaynağında bertaraf etme stratejimizi kararlılıkla uygulamaya devam edeceğiz" dedi.

'DÜNYA SANCILI BİR SÜREÇTEN GEÇİYOR'
G20 Zirvesi kapsamında küresel, siyasi ve ekonomik gelişmeleri ele aldıklarını belirten Erdoğan, dünyanın son 3 yıldır pandemi, sıcak çatışmalar ve bölgesel gerilimlerle sancılı bir süreçten geçtiğini söyledi. "Salgın döneminde alınan katı tedbirlerin tedarik zincirleriyle uluslararası ticaretin işleyişi üzerindeki olumsuz etkilerini halen hissediyoruz. Bilhassa aşırı yükselen enerji, gıda ve ham madde fiyatlarının hiçbir ayrım yapmadan tüm ekonomileri zorladığı görülüyor" diyen Erdoğan, dünyanın pek çok yerinde enflasyonun son 50-60 yılın zirvesine ulaştığını ifade etti.

Avrupa ve Amerika dahil pek çok bölgede son 50-60 yılın zirvesine ulaşan enflasyon rakamlarının, karşılaşılan sıkıntının büyüklüğünü ortaya koyduğunu dile getiren Erdoğan, gelişmişlik düzeyi ne olursa olsun hiçbir ülkenin şimdiye kadar kendisini bu enflasyon cenderesinin dışında tutmakta başarı sağlayamadığını vurguladı.

'İNSANLIĞIN HUZURU ADINA TÜM GÖREVLERİMİZİ YERİNE GETİRİYORUZ'
"Ezberlenmiş yöntemlerle" enflasyonu düşürme formülünün istenilen sonuçları vermediğini iddia eden Erdoğan, küresel ekonomiyle ilgili giderek artan resesyon tartışmalarının tüm ülkeler için tehlikeye işaret ettiğini söyledi. Ekonomik krizin göçmenlere dönük nefret söylemlerini arttırdığını ifade eden Erdoğan, İslam ve yabancı düşmanlığıyla mücadelede daha fazla hassasiyet gösterilmesi gerektiğini kaydetti. Erdoğan, Türkiye olarak tüm insanlığın huzuru, barışı ve refahı için üzerine düşen tüm görevleri layıkıyla yerine getirdiklerini savundu.

"Yaklaşık 5 milyon yerlerinden edilmiş kişiye yıllardır ev sahipliği yapıyoruz. Yardım kuruluşlarımızla nerede bir ihtiyaç sahibi varsa imdadına koşuyoruz" diyen Erdoğan, bölgedeki çatışmaları sonlandırmak ve "akan kanı durdurmak" için en fazla çalışan ülke olduklarını öne sürdü.

'BİR YANDA AÇLIK BİR YANDA ŞATAFAT VARSA BİR SORUN VAR DEMEKTİR'
Ukrayna-Rusya savaşında başarılı bir arabuluculuk görevi sürdürdüklerini söyleyen Erdoğan, "Rusya, Ukrayna ve Birleşmiş Milletler'le birlikte Karadeniz'de tahıl koridorunu inşa ettik. Bu şekilde gıda krizinin çözümüne büyük katkı sağladık. Şimdiye kadar yaklaşık 11 milyon ton tahılın dünya pazarına girmesini temin ettik. Mutabakatın kesintisiz işlemesi ve ayrıca tahılın Afrika başta olmak üzere en fazla ihtiyacı olan ülkelere ulaşımı için faaliyetlerimizi sürdürüyoruz" ifadelerini kullandı.

Her yıl 1 milyar ton gıda maddesinin çöpe gittiğini ifade eden Erdoğan, şöyle devam etti: "Bir yanda dijitalleşmeyi, yapay zekayı konuşurken diğer yanda 2 milyar insanın yoksulluk içinde yaşadığı gerçeğiyle yüzleşiyoruz. 1 milyara yakın insan gece yatağa aç olarak girerken, bir tarafta lüks, şatafat ve israf hakimse burada bir sorun var demektir. Hırs, tahakküm, daha fazla kazanma üzerine bina edilen mevcut ekonomik mimarinin, insanı ve tabiatı koruması mümkün değildir."

Türkiye olarak bu adaletsiz tabloyu değiştirmek için gayret ettiklerini savunan Erdoğan, sağlık hizmetlerinde de son 20 yılda "büyük bir başarı hikayesi" yazdıklarını kaydetti. Şehir hastanelerinin sağlık alanında yeni bir dönemi başlattığını belirten Erdoğan, özellikle salgın sırasında şehir hastanelerinin büyük faydasını gördüklerini öne sürdü.

DIŞ POLİTİKAYI SORAN GAZETECİYE 'IRKÇI' DEDİ
Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşmasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.
ABD'den gelen Kürt bir gazeteci Erdoğan'a Türkiye'nin Suriye, Irak Kürdistanı gibi yerlerde uyguladığı sınır ötesi operasyonlarda sivillerin öldürüldüğü yönündeki haberleri ve Türkiye'nin agresif dış politikalar uyguladığına yönelik değerlendirmeleri sordu.

Gazeteciye "ırkçı" diyen Erdoğan, "ABD'de yaşayan bir Türk olduğunu söylediniz. Buna pek inanmıyorum. Farklı bir ırkçılığın içindesiniz. Sorduğunuz soru bunu aynen ortaya koyuyor. Bizim Kuzey Irak'ta veya Suriye'nin güneyinde oradaki Kürtlerle ilgili herhangi bir sorunumuz yok. Türkiye'deki Kürt vatandaşlarımızla bu tür bir sorunumuz olmadığı gibi" ifadelerini kullandı.

İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırının ardından yeni bir sınır ötesi operasyonun gündemde olup olmadığına ilişkin soruyu yanıtlayan Erdoğan, soruşturmaların devam ettiğini belirterek, "Bu sorgulamalar neticesinde nereye uzanıyor, bunların araştırılması yapılıyor. Bu araştırma neticesinde de ne gerekiyorsa onu yapmakta kararlı olduğumuzu tüm dünyanın bilmesi lazım" dedi.

'İSTANBUL VE TÜRKİYE'DE HAVA NORMALE DÖNDÜ'
Endonezyalı bir gazetecinin de İstiklal Caddesi'ndeki bombalı saldırıya ilişkin görüşlerini sorması üzerine Erdoğan, Endonezya'da aldıkları taziyelerin kendileri için tatmin edici olduğunu dile getirdi. 40 yıldır başarıyla "terörle mücadele ettiklerini" söyleyen Erdoğan, saldırı sonrası İstanbul ve Türkiye'de "havanın normale döndüğünü" vurguladı.

ABD Başkanı Biden ile görüşmesi ve F-16 tedarik programı sorulan Erdoğan, Biden'ın F-16 konusunda kendisine olumlu gelişmeler aktardığını söyledi. Cumhuriyetçi Parti'nin de bu konuda olumlu yaklaştığını dile getiren Erdoğan, "Sayın Biden ile yaptığımız görüşmede bu olumlu havayı da hissettim." ifadelerini kullandı.

'RUSYA VE TÜRKİYE İLİŞKİLERİNİN GÜÇLÜ BİR ALTYAPISI VAR'
Polonya'ya düşen füzeye ilişkin soruları yanıtlayan Erdoğan, Rusya'nın yaptığı açıklamaya saygı duyduğunu kaydetti. "Rusya'nın 'Bizimle alakası yok' ve Biden'ın da 'bu füzelerin Rus yapımı olmadığını' açıklamış olması, herhalde bunun Rusya ile alakası olmadığını göstermektedir. Bu, bir teknik arıza olabilir veya farklı olabilir, onun için inceleme araştırma şart" diyen Erdoğan, Rusya ve Ukrayna meselesinde de diyaloğu öncelediklerini iddia etti.

Rusya ve Türkiye ilişkilerine dair görüşleri alınan Erdoğan, "Rusya ve Türkiye arasındaki ilişkilerin bir defa gerek siyasi, gerek ekonomik ve gerekse savunma sanayisine göre zaten güçlü bir altyapısı var. Bu güçlü altyapıyı bugüne kadar devam ettirdiğimiz gibi yine devam ettireceğiz" dedi ve Türkiye'yle Rusya'nın "iki komşu ülke olduğunu" vurguladı.

Polonya'ya düşen füze sonrası NATO ülkelerinin Endonezya'da gerçekleştirdiği toplantıya neden katılmadığı sorulan Erdoğan, "Diğer 20 ülkeyi niye sormuyorsun? Demek ki bizi arama imkanları o esnada olmamış olabilir, yani o çok da önemli değil. Konuşulan şey de 'Bu füzenin markası nedir, ne değildir?' Onu da zaten Sayın Biden, 'Bu bir Rus yapımı değil' demek suretiyle cevabı vermiş. Çok da önemli değil. Bizi önemli işlere davet ediyorlar, önemsiz olan işlere de gitmemize gerek yok" diye karşılık verdi.

'BİR GECE ANSIZIN YİNE GİDEBİLİRİZ'
Yunanistan'la Doğu Akdeniz ve Ege adaları üzerine yaşanan gerginliğin sorulması üzerine Erdoğan, "Yunanistan'ın bu tür davranışları, yaklaşımları benim her zaman söylediğim 'bir gece ansızın gelebiliriz' kelam-ı kibarımı asla geriye götürmez. O benim için kelam-ı kibardır. Dolayısıyla bir gece ansızın yine gidebiliriz. Onun için Yunanistan'da 2, 3 isim var ki rahat durmuyor. Bunlar devamlı bu tür açıklamaları yapıyor. Hadlerini bilmiyorlar" dedi.