28 Eylül 2024 Cumartesi

Erdoğan 'katil' dediği Sisi'yle el sıkıştı

Erdoğan, "onunla asla aynı masaya oturmam" iddiasında bulunduğu ve "katil" dediği Sisi'yle Katar'da gülümseyerek el sıkıştı. Mısır'ın da gündemine oturan buluşmaya ilişkin Mısır basını, diplomatik ilişkilerin kesilmesine karşın ticari ilişkilerin sürdüğünü, 2022'nin ilk yarısında Türkiye'nin Mısır'ın en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını belirtti.

Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, yıllar önce "katil" diye hitap ettiği ve aynı masaya asla oturmayacağını öne sürdüğü Mısır Cumhurbaşkanı Abdülfettah es-Sisi ile gülümseyerek el sıkıştı.

'ONUNLA AYNI MASAYA ASLA OTURMAM'
2014 yılında Mısır'da Müslüman Kardeşler iktidarına Sisi liderliğindeki ordunun darbeyle yönetimi ele geçirmesinin ardından Türkiye-Mısır ilişkileri kısa bir süreliğine kopmuştu. Erdoğan, bir konuşmasında "Beni Sisi'yle barıştırmak isteyenler var. Asla kabul etmiyorum. Halkın yüzde 52'sinin oyunu almış Mursi'yi ve arkadaşlarını mahkum eden bir antidemokratla aynı masaya oturmam" iddiasında bulunmuştu.

'KATİL SİSİ'
Erdoğan, 2019 yılında yaptığı bir açıklamada da, "Darbeyle başa geçen şu andaki zalim Sisi, 50'ye yakın kişiyi idam etmiştir. Batı bu idamlara sessiz kalmıştır. Avrupa ülkeleri idamı yasaklarken, katil Sisi'nin davetine icabetle oradaki toplantıya iştirak etmişlerdi…" demişti.

ÇAVUŞOĞLU: SİSİ VE DARBECİLER
Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu da, "Türkiye'de darbelerin destekçisi Esed'in yakın dostu CHP'nin şimdi de Mısır'da Sisi ve darbecilere koşmasına şaşırmıyoruz" demişti.

9 YIL SONRA BAKANLIK DÜZEYİNDE ZİYARET
Erdoğan ve peşi sıra açıklamada bulunan hükümet yetkilileri Sisi ile asla yan yana gelmeyeceklerini söylerken 9 yıl sonra Mısır'a -Hazine Bakanı Nureddin Nebati gitti.

GÜLÜMSEYEREK EL SIKIŞTILAR
Erdoğan ise Katar'da düzenlenen 2022 FIFA Dünya Kupası'nın açılışında liderlere verilen resepsiyona katıldı. Erdoğan, "katil" dediği ve asla masaya oturmayacağını iddia ettiği Sisi ile gülümseyerek el sıkıştı.

MISIR BASINI: İLİŞKİLER KESİLSE DE TÜRKİYE MISIR'IN EN ÇOK İHRACAT YAPTIĞI ÜLKELER ARASINDA
Sisi ve Erdoğan'ın el sıkışması Mısır basının da gündemine oturdu. Mısır'ın önde gelen yayın kuruluşlarından El Ahram, Mısır Dışişleri Bakanı Semih Şükrü'nün geçen ay sonunda Türkiye'yle görüşmelere son verdikleri yönündeki açıklamasına dikkat çekti. Türkiye'nin Libya'yla imzaladığı enerji anlaşmasına karşı çıkan Mısır'ın Dışişleri Bakanı Şükrü, Türkiye'yle geçen sene başlayan ilişkileri normalleştirmeye yönelik görüşmelerin "Türkiye'nin Libya'da attığı adımlar nedeniyle" iki oturum sonrası sona erdiğini söylemişti.

Mısır gazetelerindeki haberlerde, görüşmelerin yeniden başlamasına karşın ilişkilerin son dönemde Libya konusunda yaşanan anlaşmazlık nedeniyle yeniden kötüye gittiği belirtildi. Haberlerde, Erdoğan ve Sisi arasındaki son temasın normalleşme görüşmelerinin yeniden başlamasına yol açıp açmayacağının belirsiz olduğu yorumu yer aldı. Öte yandan Mısır basını, diplomatik ilişkilerin kesilmesine karşın ticari ilişkilerin sürdüğünü, 2022'nin ilk yarısında Türkiye'nin Mısır'ın en çok ihracat yaptığı ülkeler arasında ilk sırada yer aldığını bildirdi.