27 Eylül 2024 Cuma

Emek ve Özgürlük İttifakı mitinginde binler haykırdı: Faşizmi yeneceğiz

Emek ve Özgürlük İttifakı ilk mitingini İstanbul'da binlerin katılımıyla gerçekleşti. Mitingten saatler önce coşkuyla bir araya gelen kitlenin coşkusu son ana kadar dinmedi. Sloganların yükseldiği mitingte, AKP-MHP iktidarına bugüne dek boyun eğilmediğini bundan sonra da eğilmeyeceği mesajı verildi. AKP-MHP faşist iktidarın İstanbul'u zulmün ve faşizmin başkenti yapmak istendiği vurgulanan mitingte Emek ve Özgürlük İttifakı bu nedenle ilk mitingi İstanbul'da gerçekleştirdiklerini ve meydanda toplananların faşizme direneceklerini söyledi. 

Emek ve Özgürlük İttifakı, İstanbul'da ilk mitingini "Birlikte değiştirelim" şiarıyla gerçekleştirirdi. Mitinge saatler kala çok sayıda kişi Marmaray'ın Başak İstasyonun'da bir araya geldi. 

Sloganlar, zılgıtlarla halaya duran çok sayıda kişi uzun süre yürüyüşün başlamasını bekledi. 

Çok sayıda milletvekili ve bileşen temsilcileri, siyasi parti temscileri, demokratik kitle örgütlerinin temscileri Emek ve Özgürlük İttifakı'nın "Yoksulluğa, savaşa, baskılara, dur diyelim, birlikte değiştirelim" ana pankartıyla Kartal Meydanı'na yürüdü. 

EHP, "Gön-Dere-Ceğiz kamulaştıracağız, demokratikleştireceğiz, günde 6 saat çalışacağız"; EMEP, "Bağımsız, demokratik Türkiye ve insanca yaşamı birlikte kazanacağız"; EMEK Gençliği, "Yoksulluk, depresyon, tarikat yurtları, kaderimiz değil. Birleşelim, örgütlenelim, değiştirelim"; TÖP, "Sefalet düzeni değil, demokratik Cumhuriyet"; SMF, "Faşizme, sömürüye, gerici savaşa, yoksulluğa, sefalete karşı öfkemizi haykıralım"; UİDDER, "Milyonlar işsiz, milyonlar geçinemiyor, milyonlar geleceksiz. Rejimin ve sermayenin saldırılarına karşı emek cephesinde birleşelim" ve "Büyüyen yoksulluğa, işsizliğe baskı ve zorbalığa artık yeter. Şimdi birlikte mücadele zamanı"; TİP, "İşçiler gelecek saltanat çökecek"; Barış Anneleri İnisiyatifi ve HDP, "Yoksulluğa, savaşa, baskılara dur diyelim. Birlikte değiştirelim"; Dev Yapı-İş, "Emeğimiz, özgürlüğümüz için örgütleniyoruz"; Ambarlı Liman İşçileri, "Sendikalı olmak haktır engellenemez" SODAP, "Yoksulluğa, pahalılığa, faşizme karşı daha fazla direniş daha fazla zafer" pankartlarıyla mitingde yerini aldı.

Direnişteki LC Waikiki işçileri ise Limter-İş Sendikasıyla birlikte "Direne direne kazanacağız" pankartıyla alana giriş yaptı. İşçiler, "Direnen işçiler yenilmezler" sloganı ve alkışlarla karşılandı.

Öte yandan mitinge Kaldıraç, "İşçiler, halklar, kadınlar, öğrenciler direnişte. Bizleri kurtaracak olan kendi kollarımızdır"; Gençlik Meclisleri, "Bizden çaldıklarınızı almaya geliyoruz"; Halkevleri, "Faşizme karşı omuz omuza"; KÖZ, "Barış, HDP, DBP. DBP'ye sahip çık HDP'yi kapattırma" ve "İki turda da burjuva ittifaklara oy yok. Cumhurbaşkanlığı seçimlerine bağımsız aday Çetin Eren'i destekle" pankartlarıyla katıldı. Validebağ Savunması, Jineps Gazetesi de bayraklarıyla mitingde yer aldı. 

Binlerin coşkusuyla Kartal Meydanında Emek ve Özgürlük İttifakının mitingi başladı. Tutsak siyasetçilerin selamlandığı mitingde HDP önceki Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş'ın kendi sesinden söylediği ezgi dinletildi. 

Gezi şehitlerinin aileleri çok sayıda aydın, yazar da mitingde yerini aldı. 

HDP'yi yargı kıskacıyla kapatmak isteyenlere binler tek bir ağızdan "HDP halktır halk burada" sloganıyla yanıt verdi. Gezi tutsaklarının selamlandığı mitingde, Gezi'ye can suyu olan Gezi şehitlerinin de isimleri tek tek sayıldı, "Şehid namirin" sloganı haykırıldı. 

TÖP: HER BİRİNDEN TEK TEK HESAP SORACAĞIZ
Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ilk konuşmasını TÖP Sözcüsü Juliana Gözen yaptı. İktidarın kendilerinden korkmakta haklı olduğunu kaydeden Gözen, "Her birinden tek tek hesap soracağız. Bizden çaldıklarını, bizden çaldıkları hayatları tek tek geri alacağız" dedi. 

Gözen'in konuşması, "Direne direne kazanacağız" sloganıyla kesildi. 

Safların netleştiğini dile getiren Gözen, iktidarın kendi koltuğunu korumak adına halklara savaş açtığını belirtti. AKP'nin 20 yıllık iktidarında halkların boyun eğmediğinin altını çizen Gözen, bundan sonra da eğmeyeceğini söyledi. İşçilerin ve emekçilerin çaresiz olmadığını belirten Gözen, şöyle ekledi: "Emek ve Özgürlük İttifakı var, işte buradayız." 

Gözen, Suruç şehitleri için, Soma'da katledilen maden işçileri için, HDP İzmir il örgütünde tetikçi faşist Onur Gencer tarafından katledilen Deniz Poyraz için, sokak ortasında cenazesin 7 gün bekletilen Taybet İnan için bu iktidarı göndereceklerinin sözünü verdi. 

EHP: SAVAŞLARI BIRAK KÜRT HALKIYLA BARIŞ
Daha sonra EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk söz aldı. Bu ülkede bir Kürt meselesi olduğunu ve çözümünü istediklerini söyleyen Öztürk, çözüm yerine daha da sorunun derinleştirildiğini belirtti. Yaşanan açlık ve enflasyona dikkat çeken Öztürk, "Bırak Suriye'nin sınırını, Irak'ın sınırını barıştan yana ol, operasyonu bırak, savaşları bırak, Kürt halkıyla barış" dedi. Birleşmiş ve örgütlü bir halkı kimsenin yenemeyeceğini kaydeden Öztürk, "Seni yeneceğiz AKP, seni göndereceğiz AKP. Birleştik bütün gücümüzle göndereceğiz" diye ekledi. 

Öztürk'ün konuşması sırasında meydanda "Erdoğan istifa" çağrısı yankılandı. 

EMEP: DİYARBAKIR YANINDA OLMADAN İSTANBUL BU ABLUKAYI DAĞITAMAZ
Kitlenin Kartal Meydanı'na taştığını vurgulayan EMEP Genel Başkanı Ercüment Akdeniz, "Hepinize helal olsun" diyerek sözlerine başladı. Almanya'nın İtalya'nın faşizme teslim olduğunda "Önce Yahudileri götürdüler sesim çıkmadı, sonra sosyalistleri götürdüler sesim çıkmadı, sonra komünistleri götürdüler sesim çıkmadı, çingeneleri götürdüler sesim çıkmadı sonra bana geldiklerinde sesini çıkaracak kimse kalmadı" diyen papazı hatırlatan Akdeniz, Türkiye'de faşizmi kurumsallaştırmak isteyenlere karşı sesini çıkarmayanlara seslendi ve "Sıra sana geldiğinde ses çıkaracak kimse kalmaz bunu bil. Burası ses çıkaranların meydanı buraya gel" dedi. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın İBB'ye operasyon olduğunda dayanışmaya gittiğini hatırlatan Akdeniz, "Diyarbakır yanında olmadan İstanbul bu ablukayı dağıtamaz. Gelin birleşelim bu ablukayı birlikte dağıtalım" çağrısı yaptı. 

İşçilerin iktidarın yasaklarını yok saydıklarını, direndiklerini kaydeden  Akdeniz, ülkenin dört bir yanında direnen işçileri selamladı, "Kazana kazana, birleşe birleşe, coşkuyla geliyoruz. Bütün engelleri bütün bariyerleri aşacağız Çocuklarımız özgür, karınları tok olduğu mutlu bir memlekette yaşayacak" ifadelerini kullandı. 

BULDAN: İTTİFAKLARIMIZLA SEÇİMLERE DAMGAMIZI VURACAĞIZ
HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan alkış ve zılgıtlarla sahneye çıktı. Buldan'ın selamlaması sonrası uzun süre sloganlar ve alkışlar susmadı. "Emek burada, özgürlük burada, cesaret burada, kararlılık burada, iyi ki buradasınız iyi ki varsınız" diyen Buldan; savaşa, yoksulluğa, baskılara dur demek için, tecrit politikalarına, savaş politikalarına, siyasi irade gasbına, kayyum rejimine dur demek için bir araya geldiklerini hatırlattı. Kadınların, gençlerin özgürlüğü için bir arada olduklarını belirten Buldan, aynı zamanda "Jin, jiyan, azadi" demek için buluştuklarını söyledi. Bu sırada kitle, "Jin, jiyan, azadi" sloganını haykırdı. 

82 milyonun Emek ve Özgürlük İttifakı'nın ilk mitingindeki havayı soluyacağına dikkat çeken Buldan, "Asıl hikaye bizim hikayemizdir 7 Haziran'da başlayan bir başarı hikayemiz var. Ve bu başarı hikayemizi şimdi ülkeyi yönetme hikayesine çevireceğiz. Halklarımızla, dostlarımızla, bileşenlerimizle, ittifaklarımızla birlikte seçimlere damgamızı vuracağız" dedi. 

'BU MEYDANDA SEÇİM STARTINI VERDİK'
Seçimlerde İstanbul'un önemine dikkat çeken Buldan, "Kısacası İstanbul HDP'dir" vurgusu yaptı. Meydanı işaret eden Buldan, "Bu meydan Mahirlerin, Kemallerin, İboların, Mazlumların, Orhan Doğanların, Berkin Elvanların, Mehmet Sincarların, Musa Anterlerin meydanıdır. Bu meydanda yapılacak seçimlerin startını verdiğimizi bir kez daha ilan ediyoruz" diye duyurdu. Bu seçimin aynı zamanda kendi cumhurbaşkanlarını da belirleyecekleri bir seçim olacağını söyleyen Buldan, şimdiden 7'den 70'e çalışacaklarını ve başaracaklarını, kazanacaklarını söyledi.

Buldan'ın konuşmasının ardından sahneye çıkan Barış Anneleri İnisiyatifi kitleyi zafer işaretleriyle selamladı. 

SANCAR: İSTANBUL'U FAŞİZMİN ÜSSÜ YAPMAK İSTİYORLAR
Daha sonra HDP Eş Genel Başkanı Mithat Sancar konuştu. Kitleyi Kürtçe selamlayan Sancar, "Bu zulüm ve sömürü iktidarı İstanbul'u faşizmin üssü yapmak istiyor" dedi ve bu nedenle miting startını İstanbul'da verdiklerini söyledi. Emek ve Özgürlük İttifakı'nın bu düzeni değiştireceğini dile getiren Sancar, "Bu iktidar savaştan, sömürüden, yalandan, talandan besleniyor. Biz de hep birlikte diyoruz savaş oyunlarını bozacağız. Savaşa karşı barışın en güçlü ittifakını kuracağız. Her savaş operasyonu aşımızdan, ekmeğimizden çalmak demektir. Savaş politikalarıyla yoksul halkı daha da yoksullaştırıyorlar. Ekmeği, aşı çalıyorlar bu ülkenin geleceğini gasp etmek istiyorlar işte biz buna dur diyoruz" ifadelerini kullandı. 

Sancar'ın konuşması hep bir ağızdan, "Savaşa karşı barış" sloganıyla bölündü. Bu iktidarı göndereceklerini ve bu düzeni değiştireceklerini kaydeden Sancar, son olarak şu vurguyu yaptı: "Mutlaka kazanacağız."

Sancar'ın konuşması sonrasında sahneye Buldan ve beraberinde HDP'nin bileşen temsilcileri çıkarak, kitleyi selamladı. 

SMF: FARKLILIKLARIMIZLA BİR ARADA YAŞAYABİLİRİZ
Son olarak SMF Sözcüsü Barış Kayaoğlu söz aldı. Hep birlikte bu gidişata dur denmezse faşist ablukanın her geçen gün daha da büyüyeceğine dikkat çeken Kayaoğlu, 2023 bütçe görüşmelerinde işçiden, emekçiden alıp zengine verdiklerini söyledi. Kimsenin soygun düzenine mecbur olmadığının altını çizen Kayaoğlu, "Bir arada durmakta ısrar ederek tüm sorunlarımızı aşabileceğimize inanıyoruz. Irkçılığın, şiddetin, sömürünün olmadığı eşit, özgür ve adil bir dünyada farklılıklarımızla bir arada yaşayabiliriz" dedi. Kayaoğlu, çıplak arama, işkence ve tecride maruz kalan devrimci tutsakları selamladı. 

Miting; Validebağ, İkizdere, Okmeydanı Fetihtepe Mahallesi, Tozkoparan Mahallesi, Bekaert işçileri, Kartonsan işçilerinin direnişinin selamlanmasının ardından halaylarla sonlandı.