28 Eylül 2024 Cumartesi

Emek ve Özgürlük İttifakı Adana'da halkla buluştu

Adana'da Emek ve Özgürlük İttifakı'nın halk buluşmasında AKP-MHP iktidarı, cemaat ve tarikatlar eliyle çocuklara yönelik artan cinsel istismar saldırılarına tepki gösterildi. Emekçileri birleşme çağrısında bulunuldu.

Emek ve Özgürlük İttifakı, Adana'da Büyükşehir Belediyesi Tiyatro Salonu'nda "Şimdi emek ve özgürlük zamanı" şiarıyla halk buluşması düzenledi. Etkinliğe, Halkların Demokratik Partisi (HDP) Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran, Toplumsal Özgürlük Partisi (TÖP) Sözcüler Kurulu üyesi Perihan Koca, Emekçi Hareket Partisi (EHP) Genel Başkanı Hakan Öztürk, Emek Partisi (EMEP) Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, Türkiye İşçi Partisi (TİP) MYK üyesi Yunus Başaran ve Sosyalist Meclisler Federasyonu (SMF) Dönem sözcüsü Barış Kayaoğlu katıldı.

'DÜZENİ DEĞİŞTİRMEK İÇİN BİRLEŞELİM'
AKP-MHP iktidarı, cemaat, tarikat eliyle çocuklara yönelik cinsel istismar saldırılarının arttığı belirtilen buluşmada, ittifakın güncel gelişmelere dair bildirgesi Kürtçe ve Türkçe olarak okundu. Bildirgede, açlık sınırında yaşamak zorunda bırakılan, işsiz, güvencesiz, geleceksiz, her geçen gün daha da yoksullaşan milyonlarca emekçiyi oyunu bozmak için birleşmeye çağrısı yapıldı.

EHP: ÜCRETLER HER AY ARTIRILMALI
Etkinlikte bileşenler adına tek tek söz alındı. İlk olarak konuşan EHP Genel Başkanı Hakan Öztürk, nüfusun yarısının asgari ücret aldığını belirterek, "Ülkenin yarısı açlık sınırının altında yaşıyor. Bu asgari ücrete zam yetişmez durumda. Bu enflasyon halkı ezmeye devam edecek. Her ay zam geliyorsa işçilerin ücreti her ay arttırılmalıdır" dedi. İş cinayetlerine de değinen Öztürk, çözülmesi gereken öncelikli sorunlar arasında Kürt sorunu olduğunu söyledi. Öztürk, "Bu önemli meseleleri kim mi çözecek? Türkiye İşçi sınıfı ve bu topraklardaki halklar çözecek" diye konuştu.

EMEP: ERDOĞAN ÇOCUK İSTİSMARI KONUSUNDA SESSİZ
EMEP Genel Başkan Yardımcısı Sedat Başkavak, Hiranur Vakfı'nda yaşananları hatırlatarak, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu ve Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'ın sessizliğine dikkat çekti. "Günlerdir bütün bir ülke olarak, 6 yaşındaki çocuğa istismarı konuşuyoruz. Her konuda bağıra bağıra konuşan İçişleri Bakanı suspus. 21 yıllık iktidarında her seferinde üç çocuk isteyen Erdoğan çocuklar istismara uğrarken suspus" diyen Başkavak, çocuklara cinsel istismar saldırının önünü açan bu sistemi değiştirme çağrısında bulundu. Başkavak, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın yok sayılanların ittifakı olduğunu söyledi.

HDP: HDP İTTİFAK PARTİSİDİR
HDP Kadın Meclisi Sözcüsü Ayşe Acar Başaran da Mecliste devam eden bütçe görüşmelerine değindi. Çocuklara yönelik istismar saldırısı, kadın katliamları ve erkek şiddeti, açlık, yoksulluk, savaş politikaları, Kürt halkına yönelik saldırılara, ekolojik yıkım ve doğa katliamına, İmralı tecridine ilişkin değerlendirmelerde bulunan Başaran, Emek ve Özgürlük İttifakı'nın Türkiye'nin yüzyıldır bir arada olan hakikatinin bir araya gelişi olduğunu söyledi, "Bütün ezilmişlerin ittifakıdır Emek ve Özgürlük İttifakı" dedi.

HDP'nin 6 bileşeni, çok sayıda kimlik ve inanç temsilcilerinin varlığıyla zaten bir ittifak partisi olduğunu hatırlatan Başaran, Emek ve Özgürlük İttifakıyla bunu bir adım daha öteye taşıdıklarını vurguladı. Başaran, "Bu da yetmez, diyoruz. Önümüzdeki günlerde kadınların bir araya gelip dayanışma ve ittifakını kuracağı güçle, emekçilerin bir araya gelmesiyle, bütün ezilenlerin bir araya gelmesiyle, tekçi politikaları reddedenlerin bir araya gelmesiyle üçüncü yolu örme iddiasında olan bütün güçlerin bir araya gelmesiyle en geniş demokrasi ittifakı alternatif biz olacağız" diye konuştu.

SMF: İKTİDARI GÖNDERECEĞİZ
SMF Dönem Sözcüsü Barış Kayaoğlu ise, Emek ve Özgürlük İttifakıyla bu iktidarı göndereceklerini söyledi.

TİP: SOLUK BORUSUYUZ
TİP MYK üyesi Yunus Başaran, Cumhuriyetin ikinci yüzyılına değindi. Türkiye'deki problemlerin başında işsizlik ve yoksulluk geldiğini ifade eden Başaran, bu sistemden yoksulluğu bitirmesini, kapitalizmin kendi kar hırsından kaynaklanan çevre sorunlarını çözmesini beklememek gerektiğini söyledi. Savaş politikaları ile emekçileri farklı bloklara iten, savaştan beslenen sistemin barışı, eşit yurttaşlığı tesis etmeyeceğini belirten Başaran, "Barışı elde etmek için elimizden geleni yapacağız. Emek ve Özgürlük İttifakı bu ülkenin soluk borusu olmak zorundadır" dedi.

TÖP: SARAY SALTANATINI YIKACAĞIZ
Son olarak söz alan TÖP Sözcüler Kurulu Üyesi Perihan Koca, Cumhur İttifakı'nın holdinglerin, cemaatlerin ittifakı olduğunu söyledi, "Öteki tarafta temiz para diyen sermayenin ittifakı var. Buradan bir kez daha söyleyelim ki halkımız bu iki ittifaka da mahkum bırakmayacağız. Halkı faşizme de sermeyenin restorasyonuna da teslim etmeyeceğiz. Çünkü burada halk var, Emek ve Özgürlük İttifakı var. Krizin faturasını biz ödemeyeceğiz. Halkın ihtiyaçlarını kamulaştıracağız. Eşit yurttaşlığı, laikliği kazanacağız. Kürt sorununda barışçıl çözümü biz getireceğiz, işçi cinayetlerini de kadın cinayetlerini de biz durduracağız. Biz saray saltanatını yıkacağız" dedi.

Etkinlik serbest kürsü ile son buldu.