28 Eylül 2024 Cumartesi

Eğitim Sen: Meslek liselerinde öğrenci ve öğretmenlerin çalışması doğru değil

Eğitim Sen, her gün yayınladığı eğitim günlüğünde üniversitelerde çalışan canlı mankenlerin ücret sorununu gündeme getirdi. Eğitim Sen, kimi meslek liselerinde öğrencilerin kaymakamlık izniyle çalıştırıldığını duyurdu.

Eğitim-Sen Merkez Yürütme Kurulu, 18. eğitim günlüğünü yayınladı. Eğitim Sen, üniversitelerde sözleşmeli olarak çalışan canlı mankenlerin ücret sorununu ve salgında kullanılan kimi araçları üreten meslek liselerindeki öğrencilerin çalıştırılmaya devam etmesini gündeme getirdi.

Eğitim Sen, "Üniversitelerde sözleşmeli olarak çalışan canlı manken arkadaşlarımızda bu süreçten olumsuz etkilenmiş ve ücretlerini yitirmiştir. 'Sözleşmeli Personel Çalıştırılmasına İlişkin Esaslar' gerekçe gösterilerek arkadaşlarımızın başvuruları reddedilmekte ve kendilerine ücret ödemesi yapılmayacağına dair yazılar tebliğ edilmektedir. Siyasi iktidar istediğinde milyonlarca insanı ilgilendiren düzenlemeleri 24 saatte yapmaktadır. Bu nedenle, sözleşmeli canlı manken arkadaşlarımıza ödeme yapılmaması mevzuatın izin vermemesinden dolayı değil, bir tercihin sonucudur. MYK'mız, YÖK'ün soruna müdahil olması ve hızlıca bu sorunun çözümü için gerekli mevzuat değişikliklerinin yapılması için girişimde bulunması gerektiğini düşünmektedir" ifadelerini kullandı.

'18 YAŞ ALTI ÖĞRENCİLER KAYMAKAMLIK İZNİYLE ÇALIŞTIRILIYOR'
Eğitim Sen, maske, önlük, plastik çatal, siperlik gibi salgında kullanılan kimi malzemeleri üreten bazı meslek liselerinin açık olduğunu hatırlattı. 20 yaş altına getirilen sokağa çıkma yasağının sonrasında 18-20 yaş aralığı için esnetildiğini anımsatan Eğitim Sen, 18 yaş altındaki kimi öğrencilerin kaymakamlıklardan alınan izinle çalıştırılmaya devam ettiği bilgisini paylaştı. Eğitim Sen, "söz konusu okullarda 18 yaşının altında olan  öğrencilerimizin kaymakamlıklardan izin alınarak çalışmaya devam ettiğine dair genel merkezimize bilgiler ulaşmaktadır. Öğrencilerimizin ve öğretmenlerimizin bu dönemde okullarda çalışmaya devam etmesini sağlıkları ve hakları açısından doğru bulmadığımızı bir kez daha ifade eder, gereksinim duyulan malzemelerin gerekli sağlık önlemlerinin alındığı ortamlarda, konunun uzmanı olan çalışanlar tarafından üretilmesi gerektiği düşüncemizi kamuoyu ile paylaşırız" dedi.