28 Eylül 2024 Cumartesi

Eğitim-Sen, MEB'i gerçekçi adımlar atmaya çağırdı

Ücretli öğretmenler ve usta öğreticilere ek ders ücreti ödenmesi ile ilgili karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Kararda telafi eğitimi yapmayan öğretmenlerden ödenen ek ücret geri alınacak. Eğitim-Sen, "Aslında, okullar açıldığında yapılacak olan telafi eğitiminin ücretinin şimdiden ödenmesinden başka bir şey değil" diye belirtti.

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim-Sen), koronavirüs salgını nedeniyle yayınladığı günlük açıklamasının 13.'sünü yaptı.

Ücretli öğretmenler ve usta öğreticilere ek ders ücreti ödenmesi ile ilgili karar Resmi Gazete'de yayınlandı. Bu karara göre, okulların kapalı olduğu dönemde ücretli öğretmenler ve usta öğreticiler ek ders görevini yapmış sayılacak ve kendilerine ödeme yapılacak. Ancak, ücretli öğretmenler ve usta öğreticilere okullar açıldığında yapılacak olan telafi eğitiminde görev verilirse, bu durumda ayrıca ücret ödenmeyecek. Telafi eğitimi yapmayanlarsa aldıkları ücreti geri ödeyecek. Eğitim-Sen alınan kararı, "Aslında, okullar açıldığında yapılacak olan telafi eğitiminin ücretinin şimdiden ödenmesinden başka bir şey değil" diye belirtti.

Eğitim-Sen, ücretli öğretmenler ve usta öğreticilerinde "idari izinli" çalışan kapsamına alınarak, ücretli izinli sayılmasını talep ettiğini, yapılanın sadece mağduriyeti geciktirmek olduğunu vurguladı. Eğitim-Sen, "Ücretli öğretmenler ve usta öğreticiler konusunda MEB'i gerçekçi adımlar atmaya ve arkadaşlarımızı idari izinli sayarak, ücretli izin hakkı vermeye çağırmaktadır" diye kaydedildi.

Uzaktan eğitim veren öğretmenlerin, kendi doğallığında yaptıkları işlerin ve öğrencileri ile kurdukları iletişimin sürekli olarak raporlanmasını istemek, öğretmenlerin kendilerini baskı altında hissetmelerine ve sürekli olarak izlendikleri duygusuna kapılmalarına neden olduğu ifade edilen açıklmada, "Eğitim yöneticilerinin, uzaktan eğitim uygulamaları ve eğitim teknolojilerinin kullanımını öğretmenler üzerinde baskı ve kontrol aracı haline dönüştürmemeleri gerektiğini bir kez daha ifade etmektedir" denildi.

Öğretmenler ve okul yöneticilerinin yardım paralarını dağıtmakla görevlendirilmelerine tepki gösteren Eğitim-Sen, "Yönetici ve öğretmenlerden oluşan ekiplerin PTT Şubelerinden çektikleri yardım paralarını, evleri dolaşarak dağıtmaları istenmektedir. Teknolojinin bu kadar geliştiği bir dönemde, yardım paraları tüm yurttaşların hesabına doğrudan yatırmak yerine, bu paranın eğitim çalışanlarına dağıttırılmasını kabul etmemiz mümkün değildir. Kamu yöneticilerine bir kez daha sesleniyoruz; yapılan görevlendirmelerden toplumsal fayda bekleniyorsa, bunun uzmanlık alanına ve mesleki formasyona göre yapılması gerekmektedir. Ayrıca, salgının oluşturduğu riskler dikkate alındığında, çalışanların istekleri dışında görevlendirilmemeleri gerektiğinin altını bir kez daha çizmek isteriz" diye belirtildi.