28 Eylül 2024 Cumartesi

'Eğitim emekçileri yardım kampanyasına zorlanmamalı'

Eğitim gündemine ilişkin açıklama yapan Eğitim Sen MYK'sı, iktidar tarafından başlatılan yardım kampanyasına eğitim emekçilerinin zorlanmasının kabul edilemez olduğunu belirtti, buna son verilmesini istedi. 

Eğitim ve Bilim Emekçileri Sendikası (Eğitim Sen) Merkez Yönetim Kurulu, günlük eğitim gündemine ilişkin açıklama yaptı. İktidarın karar ve uygulamalarının dönemin hassasiyetine uygun olmadığının altı çizilen açıklamada, temel ve acil taleplerini ifade etmeye çalışan sağlık emekçilerine yönelik gözaltı ve sağlık terörüne tepki gösterildi. 

Meclis'e getirilen infaz yasasının eşitsiz olduğu kaydedilerek, düşünce ve siyasi görüşünden dolayı hapishanede bulunan tutsakların içerisinde olmadığı bir infaz kanunundan iyileştirici bir sonuç almanın imkansız olduğu vurgulandı.

Derhal bu uygulamalardan vazgeçmesi için iktidara çağrı yapan Eğitim-Sen MYK'sı, toplumun taleplerini dikkate alma uyarısı yaptı.

Eğitim Sen MYK'sının bugünkü gündem değerlendirmesi ise şöyle: 

- Toplumsal sorumlulukları gereği sendiklar, konfederasyonlar, odalar, meslek birlikleri ve çok sayıda demokratik kitle örgütünün salgının başladığı günden bu yana alınması gereken önlemler ve yapılması gerekenlerle ilgili iktidarı uyarmaya çalıştığına vurgu yapıldı. KESK, DİSK, TTB ve TMMOB tarafından 7 acil önlem talebinin kamuoyuyla açıklandığını belirten Eğitim Sen, tüm şube ve üyelerinin aynı hassasiyetle davranarak, metnin en yaygın şekilde sahiplenilmesini sağlayacağını ifade etti.

- YÖK Eğitim-Öğrentim Dairesi Başkanlığı tarafından üniversitelere gönderilen acil bir yazı ile bazı kararların iletildiği aktarıldı. Bu kararlardan birincisinin uzaktan eğitim almakta güçlük çeken öğrencilere kayıt dondurma hakkının verilmesi ile ilgili olduğu belirtilen açıklamada, bu haktan dolayı kayıt dondurlar sürenin azami süreden sayılamayacağının da açıklamada yer aldığı kaydedildi. Alınan kararın anlaşılır ve kabul edilebilir olmadığının altı çizilen açıklamada, ekonomik imkanı olmayan öğrencilere "seneye gel" demek anlamına gelen bu uygulamadan dolayı YÖK'ü sorumluluk almaya ve sorunun çözümü için acilen üniversitelerle biraraya gelmeye çağırıldı. 

- Ücretsiz izni, çalışanlara yasalarla verilen bir hak olduğunun altı çizilen açıklamada, okulların kapalı olduğu dönemde ücretsiz izinden göreve dönmek isteyenlerin başvurusunun, MEB işleyişinde olmayan 'kötü niyet' ölçüsüne göre değerlendirildiği ve reddediliği belirtildi. Maddi çıkar sağlamak amacıyla öğretmenlerin göreve dönmek istediğine dair yapılan paylaşımların kabul edilemez olduğu vurgulanan açıklamada, "MYK'mız MEB'i yürürlükte olan mevzuatı uygulamaya çağırmaktadır. Ayrıca, öğretmenleri hedef haline getiren internet sitelerinin bu türden yayınlara son vermesi gerektiği düşüncemizi de kamuoyuyla paylaşırız" denildi. 

- İktidar tarafından başlatılan yardım kampanyasına öğretmenlerin ve eğitim emekçilerinin katılmaya zorlandığı kaydedilen açıklamada, şu ifadeler yer aldı: "Her kademedeki eğitim yöneticilerinin yardım kampanyasına katılım konusunda zorlama yapmaması gerektiğini bir kez daha ifade etmek isteriz."