27 Eylül 2024 Cuma

'Ecevit Piroğlu'nun iadesini durduralım'

Türk burjuva devletinin iadesini istediği ve 18 aydır Sırbistan'da tutsak edilen enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu'nun iadesine ilişkin davanın son duruşması 18 Ocak'ta görülecek. Duruşma öncesi açıklama yapan Ecevit Piroğlu'na Özgürlük İnisiyatifi, uluslararası demokratik kamuoyuna ve insan hakları örgütlerine komployu bozma çağrısında bulundu.

Enternasyonalist devrimci Ecevit Piroğlu, 18 aydır tutsak edildiği Sırbistan'dan Türkiye'ye iade edilmek isteniyor. Yerel mahkemenin iade kararını durdurmasına rağmen Türk burjuva devletinin baskısı sonucu yeniden görülecek davanın son duruşması 18 Ocak'ta.

Duruşma öncesi açıklama yapan Ecevit Piroğlu'na Özgürlük İnisiyatifi, Piroğlu'na yeni bir kumpas kurulduğuna işaret etti. Piroğlu'nun denetimli serbestlikle serbest bırakılmasının ardından yeniden tutuklandığını hatırlatan inisiyatif, "Yasalarında üst sınır olan 1 yıl hapishane ve 6 ay kamp süresi aşıldığı için serbest bırakmak dışında bir çözümü kalmayan Sırbistan devleti yeni bir komployu devreye soktu. Ecevit Piroğlu denetimli serbestlik koşuluyla serbest bırakıldıktan hemen sonra yeniden tutuklandı" dedi.

Polis operasyonuyla Belgrat'ta gözaltına alınan Piroğlu'nun, çıkarıldığı mahkemece asılsız ve hukuk dışı iddialarla tutuklandığı hatırlatılan açıklamada, "Sırbistan devleti, 18 Ocak'ta yeniden görülecek iade duruşması öncesi Piroğlu'na yönelik kurduğu bu kumpasla adil ve uluslararası sözleşmelere göre davranmak yerine hukuk dışılıkta ısrar edeceğini ve Erdoğan iktidarının isteklerinden yana tercihini kullanacağını bir kez daha gösterdi" denildi.

Uluslararası demokratik kamuoyu ve ilgili BM kurumlarına Piroğlu'nun Türkiye'de can güvenliği olmadığını hatırlatan inisiyatif, "Sırbistan'da da can güvenliği, kişi hak ve hürriyetleri kalmamıştır. 18 Ocak'a kadar tüm uluslararası demokratik kamuoyunu ve insan hakları örgütlerini çok geç olmadan bu komployu bozmaya ve yoldaşımızı özgürlüğüne kavuşturacak güçte sürece müdahil olmaya çağırıyoruz" diye kaydetti.