28 Eylül 2024 Cumartesi

Diyarbakır'da salgına karşı dayanışma ağı büyüyor

Diyarbakır'da bulunan çok sayıda işletme, koronavirüs salgınına karşı en ön safta mücadele eden sağlık emekçilerine kapılarını açtıklarını duyurarak, dayanışma mesajı verdi. 

Koronavirüs (Covid-19) salgınının yayılmasıyla beraber sağlık emekçilerinin yaşadığı sorunlar gittikçe ağırlaşıyor. Hastanelerin birçoğunun yeterli koruyucu ekipmana sahip olmadığı belirtilirken, resmi açıklamalara göre Türkiye'de 601 sağlık çalışanının salgına yakalandığı açıklandı. Salgınla mücadelede en ön safta yer alan sağlık çalışanları, ailelerine virüs bulaştırmaktan kaygı duydukları için evlerine gitmekten çekiniyor.

Mezapotamya Ajansı'nın haberine göre Diyarbakır'da bulunan çok sayıda işletme, salgından kaynaklı en fazla risk altında olan sağlık çalışanlarına yönelik dayanışma adımları atmaya başladı. 

KERVANSARAY OTEL 
Sağlık çalışanlarıyla dayanışma mesajı paylaşan işletmelerden biri Kervensaray Oteli. Sur ilçesinde bulunan tarihi Kervansaray Oteli, salgına karşı mücadele veren sağlık emekçilerine kapılarını açtı. Şu ana kadar otelin 25 odasını kullanan sağlık çalışanları, kimliklerini göstererek otelde ücretsiz bir şekilde konaklıyor.

Otelin işletmecisi Mehmet İpek, ihtiyaç duyan herkese kapılarının açık olduğunu belirterek, bundan mutluluk duyduklarını söyledi. Sağlık çalışanlarına karşı daha fazla duyarlı olunması gerektiğini ifade eden İpek, "Toplum olarak sağlıkçılara değer vermek, hepimizin insanı ve vicdanı bir görevidir. Kimsede bir minnet beklemiyoruz. Bugün ülkenin ve dünyanın karşılaştığı felaket ortada. Bu zor süreçleri insanlık olarak hep birlikte mücadele ederek atlatabiliriz" diye konuştu. 

DEMİR OTEL 
Sağlık çalışanlarıyla dayanışan işletmelerde bir diğeri ise Demir Hotel. 1963 yılından bu yana faaliyet yürüten kentin en eski otellerinden biri olan Demir Hotel, zor şartlar altında çalışan sağlık emekçilerine gönüllü hizmet vermeye hazır olduğunu duyurdu. Hotelin sosyal medya hesabından yapılan açıklamada, "Şu anda içinde bulunduğumuz olağanüstü şartlar karşısında halkımızın hayatı söz konusu olduğu için corona virüs salgınına karşı mücadele eden değerli sağlıkçılarımıza gönüllü hizmet vermeye hazırız. Kapımız açıktır" denildi. 
 
JİBER
1997 yılında Diyarbakır'ın Bismil ilçesinde faaliyet yürüten JİBER tekstil de, sağlık çalışanlarının giyim ihtiyacını karşılamaya hazır olduğunu duyurdu. Tekstil tarafından yapılan açıklamada, şu ifadelere yer verildi: "Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüsle mücadele kapsamında biz JİBER ailesi olarak, her türlü desteği sağlık çalışanlarımıza vermeye hazırız. Bu doğrultuda, salgından kaynaklı zor günlerde sağlık çalışanları çok ciddi fedakârlıklar içerisinde hizmet veriyorlar. Toplumumuzda, sağlık emekçilerinin, zor şartlar altında evlerine gidemedikleri için giysiye ihtiyaç duyabileceklerinin bilincindeyiz. Sağlıkçıların yaptıkları fedakârlığa destek amaçlı, Biz JİBER yönetime kurulu olarak, sağlık emekçilerine 'Giysi desteği' katkısında bulunacağız ve her zaman, hayatlarını bizim için riske atan sağlık çalışanlarının yanındayız. Bu anlamda her zaman iş birliği ve dayanışma içinde olmalıyız."

EMEK KIRTASİYESİ
Diyarbakır'da KHK'yle ihraç edilen öğretmenler tarafından işletilen Emek Kırtasiye ise, sağlık çalışanlarının çocuklarına ücretsiz kitap ve kırtasiye malzemeleri veriyor. Emek Kırtasiye'nin twitter hesabından yapılan açıklamada, "Diyarbakır'da bizim için emek veren sağlık emekçilerimize bir nebze olsun destek sunmak adına, çocuklarının varsa kırtasiye, kitap vb. ihtiyaçlarını evlerine kadar ulaştırıyoruz. Yeter ki bize ihtiyaç listelerini ulaştırsınlar" ifadeleri kullanıldı.

SAĞLIKÇILARA PSİKOLOJİK DESTEK 
Diyarbakır'da ikamet eden Klinik Psikolog Duygu Bereketoğlu da sosyal medya hesabından sağlık çalışanlarına yönelik online ücretsiz danışmanlık hizmeti vereceğini duyurdu. Görüştüğü sağlık çalışanlarına yönelik gözlemlerini aktaran Bereketoğlu, "İlk defa bu kadar hızlı yayılan bir pandemiyle karşı karşıya oldukları için çoğunda anksiyate mevcut. Çoğunluğu virüsü kapmaktan çok ailelerine bulaştırmaktan kaygı duyuyor, bu yüzden çoğu ailesinden izole yaşamaya çalışıyor. Hastanede çalışmalarından kaynaklı aile bireylerinin endişe duyması, sürekli arayıp sağlık durumlarını sorgulamaları, birçoğunda daha fazla strese neden olurken, bazılarında çalışma motivasyonunu artırıyor" dedi.

Diyarbakır'daki dayanışma ağlarının önemine dikkati çeken Bereketoğlu, "Diyarbakır halkı her zaman her şeyde olduğu gibi bu salgın zamanında da duyarlı davranıyor, çoğu insan imkanları doğrultusunda aşını, ekmeğini bölüşmeye çalışıyor. Diyarbakır iş dünyası ve STK'ler, koronavirüs günlerinde toplumsal dayanışma ağını örüyor, hepsi çok kıymetli. Bu günleri dayanışmayla birlikte aşacağız" diye konuştu.