28 Eylül 2024 Cumartesi

Diyarbakır'da sağlıkta şiddet protesto edildi

Diyarbakır Sağlık Platformu, Çocuk Hastalıkları Hastanesi'nde 2 sağlık emekçisinin şiddete uğramasını protesto etti, şiddeti körükleyen sağlık politikalarının değiştirilmesini istedi.

Diyarbakır Sağlık Platformu, sağlık çalışanlarına yönelik şiddete karşı Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi önünde açıklama yaptı.

Açıklama yapan SES Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Şiyar Güldiken, sağlık alanındaki politikalar nedeniyle şiddetin artarak sürdüğünü söyledi. 

Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesi Acil Servis'inde çalışan Umut Yanık ve Reyhan Güneş'in hasta yakınları tarafından darp ve tehtid edildiğini kaydetti. 

Bir milletvekilinin danışmanı ve İl Sağlık Müdürlüğü yetkilisi tarafından aranarak "uzlaşın" denildiğini aktaran Güldiken, "Uzlaşma, böyle olmaz. Şiddeti önlemek için taleplerimiz ve önerilerimiz dikkate alınırsa, zaten bu olaylar da yaşanmayacaktır. Arkadaşlarımız asla yalnız değildir, bu sürecin hukuksal olarak da takipçisi olacağız" dedi.

91 BİNDEN FAZLA ŞİDDET VAKASI
Son 7 yılda 91 binden fazla şiddet vakasının yaşandığını bildiren Güldiken, şöyle devam etti: "Her saat birden fazla, her gün ise ortalama 40 sağlıkçı sözel veya fiziksel şiddete maruz kalıyor; kimisi psikolojik olarak yıpranıyor, kimisi ağır yaralanıyor, kimisi ise yaşama gözlerini yumuyor. Şiddet uygulayanlar ise mahkemelerden sembolik bile denilemeyecek cezalar alıyor ya da serbest bırakılıyor. Siyasi iktidar ise haberlerde gündem olmuşsa veya ölümle sonuçlanmışsa, sadece açıklama yapmakla yetiniyor; şiddet ve mağduriyet karşısında caydırıcı adımlar atmaktan kaçındıkları gibi sağlıkçıları itibarsızlaştırarak emeklerini fiilen değersizleştiriyor."