18 Eylül 2024 Çarşamba

'Direnişimiz elden ele' sergisi açıldı

DEM Parti Kadın Meclisi tarafından BEKSAV'da organize edilen ve tutsak kadınların resimlerinin yer aldığı "Direnişimiz elden ele" sergisi açıldı.

Halkların Eşitlik ve Demokrasi Partisi (DEM Parti) Kadın Meclisi'nin öncülüğünde, Kadıköy'de bulunan Bilim, Eğitim, Estetik, Kültür, Sanat Araştırmaları Vakfı'nda (BEKSAV) politik tutsak kadınların yaptığı resimlerden oluşan "Direnişimiz elden ele" sergisi açıldı.

Serginin açılışına DEM Parti milletvekili Çiçek Otlu, İstanbul İl Eşbaşkanı Gonca Yangöz, İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Aygül Sincar, Sosyalist Kadın Meclisleri (SKM) Sözcüsü Tanya Kara ve çok sayıda kişi katıldı.

'BU RESİMLER BİZE GÜÇ VERİYOR'
İlk sözü alan DEM Parti İstanbul Kadın Meclisi Sözcüsü Aygül Sincar, bu sergide DEM Parti İstanbul İl Eşbaşkanı Gonca Yangöz'ün emeğinin çok büyük olduğunu ifade ederek, emeği geçen herkese teşekkür etti. Bu resimlerde tutsak kadınların mücadeledeki ruhlarını, duygularını, düşüncelerini gördüklerini belirten Sincar, "Cezaevindeki kadın arkadaşlar dört duvar arasında da olsalar haklı bir mücadeleden dolayı güçlülüklerini görüyoruz. Bu da bize güç veriyor" ifadelerini kullandı.

DEM Parti milletvekili Çiçek Otlu, emeği geçen herkese teşekkür ederek sözlerine başladı. Hapishanedeki tutsak kadınların gözünden bir ağacın, güneşin, gökyüzünün bile ne kadar farklı olduğuna dikkat çeken Otlu, "Çünkü bir güneşi sadece gökyüzündeki bir cisim olarak görmüyorsunuz, onun mücadeledeki yeri olarak görüyorsunuz, ya da bir yıldıza baktığınızda gerçekten yalnız olmadığınızı görüyorsunuz. O düş dünyası sizi bir özgürlük yürüyüşüne de götürüyor" ifadelerini kullandı.

'TUTSAKLARLA DAYANIŞALIM'
Bu resimlerin tecridi kırmanın ve içeriyle dışarının köprüsünü kurmanın bir yolu olduğunu söyleyen Otlu, Kobanê davasında 30 yıl hapis cezasına çarptırılan HDP eski Eş Genel Başkanı Figen Yüksekdağ'ın resminin de bu sergide yer aldığına dikkat çekti. Yüksekdağ'ın sadece mahkeme salonlarındaki savunmalarıyla değil hapishanedeki üretimleriyle de özgür, sosyalist kadın çizgisini yansıttığını ifade eden Otlu, tecridi kırabilmek için tutsaklarla dayanışmanın önemini vurguladı.

Sergide resimleri bulunan politik tutsak kadınlar şu şekilde: Figen Yüksekdağ, Sona Mengütay, Gülşen Bahadır, Dilber Tanrıkulu, Semra Güzel, Gamze Zere Karadağ, Hüsna Kılınç, Seher Oruç, Mahide Şahin, Nurhayat Altun, Damla Bağcı, Leyla Kazak, Ratibe Batmaz, Gazel Bulut, Deniz Tepeli.