28 Eylül 2024 Cumartesi

Dicle Üniversite öğrencilerinin eylemleri karşılık buldu

Dicle Üniversitesi Hukuk Fakültesi öğrencileri, fakülte binalarının taşınmasına karşı eylemlerini sürdürüyor. Öğrencilerin eylemleri sonucu rektörlük komisyonu yeniden toplanarak kararı gözden çıkaracaklarını söyledi.

Dicle Üniversitesi (DÜ) Hukuk Fakültesi öğrencileri, eğitim binalarının yerinin değiştirilmek istenmesine karşı başlattıkları eylemi 9 gündür sürdürüyor. Tahir Elçi'nin "Tarihsel mirasına sahip çıkmayanlar güvenli bir gelecek kuramazlar" sözünün yazdığı pankartın açıldığı eyleme Diyarbakır Barosu'ndan çok sayıda avukat da destek verdi.

Geleceğin hukukçuları olarak haklarına sahip çıkacaklarını vurgulayan hukuk öğrencileri, haklarını savunmaya eskisinden daha inançli bir şekilde devam ettiklerini vurguladı. Öğrenciler, "Diğer günlerden farklı olarak bu gün toplanma sebebimiz şudur; bizi ve eylemimizi yok sayanların, kabul etmeyenlerin, bir haftadır fakültemize gelip orta yol bulmak varken bizi hiçe sayanların karşısına çıkmak 'bakın biz fakültenin gerçek mirasçıları olarak buradayız' demek. Bunun için rektörlük binasına hep birlikte yürüyerek, kendimizden önceki nesillerin mirasına, kendi anayasal hakkımıza sahip çıkacağız" ifadelerini kullandı.

Açıklamanın ardından yürüyüş yapmak isteyen öğrencilerin önü polis tarafından kesildi. Engelleme sonrası öğrenciler ve baro avukatları rektörlük komisyonuyla görüştü. Görüşmeden dönen öğrenciler, fakültenin taşınması kararına ilişkin rektörlük komisyonunun yarın tekrar toplanacağını duyurdu.

Yasal ve meşru eylem hakkını sonuna kadar kullanacaklarının altını çizen öğrenciler, sloganlar eşliğinde Öğrenci İşleri Müdürlüğü'ne kadar yürüdü. Yürüyüş sonrası yapılan açıklamada ise, "Rektörle görüşme yaptığımızda elinde tespih ve tehditkar bir dil kullanarak bizle konuştu. Hiçbirimiz bu haksızlıkları birer hukukçu olarak kabul etmiyoruz etmeyeceğiz. Üniversitede yapılan imar değişikliği ve yapılan ekolojik kırıma da karşı olduğumuzu buradan bir kez daha belirtiyoruz, Türkiye'de hukukun yozlaştığı bu dönemde rektörlüğün uyguladığı antidemokratik kararlar asla durum kabul edilemez. Kazanacağız, mutlaka kazanacağız" ifadelerine yer verildi. 

Eylem boyunca, "Direne direne kazanacağız", "Dicle dimeşe erd û esman diheje" ve "Fakülteler bizimdir bizim kalacak" sloganları atıldı.