28 Eylül 2024 Cumartesi

CPT'den Öcalan sorusuna kaçamak yanıt

Asrın Hukuk Bürosu'nun İmralı açıklaması üzerine MA'nın sorularını yanıtlayan CPT'nin İmralı Heyet Başkanı Therese Rytter, PKK lideri Abdullah Öcalan ile görüştüklerine ilişkin net bir yanıt vermedi, "Tutukluluk koşullarını incelemek için İmralı'ya gittik" demekle yetindi.

Avrupa Konseyi İşkenceyi Önleme Komitesi (CPT), 20-29 Eylül tarihli Türkiye ziyaretine dair 3 Ekim'de yaptığı açıklamada, ziyaret ettiği kurumlar arasında İmralı Hapishanesinin de yer aldığını duyurmuştu.

Ziyarete ilişkin 4 Ekim'de Mezopotamya Ajansı'nın (MA) sorularını yanıtlayan CPT'nin İmralı Heyet Başkanı ve CPT 2. Başkan Yardımcısı Therese Rytter, "Türkiye'deki tüm mahkumları ziyaret ettiğimizi söyleyebilirim ama bulgularımızı açıklayamam. Bunlar, raporun kamuoyuna açıklanması durumunda açıklanacak" demişti.

Ancak Öcalan'ın müdafiliğini yürüten Asrın Hukuk Bürosu, 29 Kasım'da "CPT'nin Eylül 2022 tarihinde İmralı Adasına yaptığı ziyarette Sayın Öcalan'ın görüşmeye çıkmadığı duyumuna sahibiz" açıklaması yaptı.

Asrın Hukuk Bürosu'nun bu açıklamasının ardından CPT'nin İmralı Heyet Başkanı Therese Rytter, Abdullah Öcalan ile görüşme gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine dair Mezopotamya Ajansı'nın sorusunu yanıtladı. Rytter, "Ziyaret vesilesiyle heyet, halihazırda İmralı'da tutulan dört tutuklunun tümüne yapılan muamele ve tutukluluk koşullarını incelemek üzere İmralı F Tipi Yüksek Güvenlikli Cezaevine de gitmiştir. Bu bağlamda, tutuklulara sunulan toplumsal faaliyetlere ve onların dış dünyayla olan bağlantılarına özel olarak dikkat edilmiştir" yanıtı vererek görüşmenin gerçekleştirilip gerçekleştirilmediğine ilişkin soruyu yanıtlamaktan kaçındı.