28 Eylül 2024 Cumartesi

Coşgun: 103 can için 103 ağaç dikilecek

10 Ekim-Der Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, Ankara katliamında hayatını kaybeden 103 kişinin anısına 103 ağaç dikileceğini belirterek, "103 canımız bu meydanda bizimle beraber yaşayacak" dedi.

10 Ekim Ankara katliamında yaşamını yitirenler, katliamın 53. ayında Ankara Gar Meydanı'nda anıldı. Katliamda hayatını kaybeden 103 kişinin fotoğraflarının taşındığı anmada, "10 Ekim'i unutma unutturma", "Savaşa hayır barış hemen şimdi", "Gün gelecek devran dönecek katiller halka hesap verecek" sloganları atıldı.

Katliamda yaşamını yitirenlerin ailelerinin katıldığı anma etkinliği, hayatını kaybedenlerin anısına yapılan saygı duruşuyla başladı. Anmada konuşan 10 Ekim Derneği Başkanı Mehtap Sakinci Coşgun, katliamda yaşamını yitiren 29 kadının nezdinde mücadele veren tüm kadınların 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü'nü kutladı.

"Emek, Barış ve Demokrasi Meydanı Anıt Meydan ve Anma Yeri Tasarımı Uluslararası Fikir ve Tasarım Projesi Yarışması" kapsamında hayatını kaybedenlerin anısına Gar Meydanı'nda 103 ağaç dikileceğini söyleyen Coşgun, "Onlar burada yaşayacak. Sembolik anıt yerine, katliamın unutmaması için büyük bir projeye kavuşmamıza az kaldı. Katliam davası devam ediyor. Başka bir boyuta geçti, Türkiye tarihinde ilk defa bir insanlığa karşı suç davası görülüyor" şeklinde konuştu. 

'53 AYDIR BİZ BARIŞ DİYORUZ'
Derneklerinin kuruluşunun 4. yılına girdiklerini hatırlatan Coşgun, "Bu zamana kadar 53 aydır sabrettik. Bu sadece bizim bireysel adalet talebimiz değil, bu Türkiye'de herkesin hedef olduğu bir saldırıydı. Mart ayı baharın ilk ayı umutlarımızı yükseltmeliyiz. Barışa dair umutlarımızı yükseltmeliyiz. 53 aydır biz barış diyoruz. Bu saatten sonra bütün platformlarda barışı dile getireceğiz. 8 Mayıs'taki davaya herkesi davet ediyorum" dedi.

'BAYRAĞI BİZE DEVRETTİLER'
Katliamda yaralanan Birleşik Taşımacılık Çalışanları Sendikası (BTS) eski Başkanı Nazım Karakurt ise konuşmasına yaşamını yitiren 103 kişiyi anarak başladı. Karakurt, "103 insan içinde 14 yoldaşımı kaybettim. Onlar ölüme gittiler bize bu bayrağı devrettiler. Biz o dönemi hatırlıyoruz o dönem başbakan 'öfkeli gençler' demişti. O öfkeli gençler Antep Emniyet Amiri'nin gözetimi altında burada katliam yaptılar" diye konuştu.

Katliamın nasıl yapıldığının bilindiğini belirten Karakurt, "Vicdandan yoksun insanlar bu katliama yol verdiler ve gelip bizi burada bizi katlettiler. Bir katliamda insanlar paramparça oldu ama güvenlik güçleri gaz kullandı bizi ikinci kez öldürdüler. Biz bu ülkenin çocukları bir birini öldürmesinler diye bir araya geldik. Arkadaşlarımızın bize devrettiği bayrağı taşımaya devam edeceğiz. Biz onlara söz verdik" ifadelerini kullandı.