28 Eylül 2024 Cumartesi

Çok sayıda kurumdan ücretsiz yemek hakkı için yetkililere çağrı

Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme hakkının temel bir insan/çocuk hakkı olduğunu kaydeden çok sayıda kurum, Türkiye gibi alt gelir grubunda ve kendi içinde gelir dağılımının eşit ve adil olmadığı, derin yoksulluk pratiklerinin yaşandığı bir ülkede "okulda-yemek" tartışmaları oldukça gerekli ve anlamlı olduğu belirtildi. Kurumlar, yetkililere bu konuda yeterli alt yapının oluşturulması çağrısı yaptı.

Okullarda bir öğün ücretsiz yemek hakkı için mücadele sürüyor. Yoksulluk derinleşirken halk asgari ücretle açlığa mahkum ediliyor. Bunu en derin ise okula giden çocuklar yaşıyor. Neredeyse tüm gün okulda kalan çocuklar ücretsiz öğün olmadığı için aç kalıyor, açlıktan baygınlık geçiriyor. Öte yandan çocuklar okullarda bulunan kantinlerden fahiş fiyatta satılan ürünleri almaya zorlanıyor. Çocuklar kantin alışverişi için yol parası vermeyerek okula yürüyerek gidip gelmek zorunda kalıyor.

Aralarında Ekmek ve Gül, Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Eğitim-Sen Genel Merkezi'nin de olduğu çok sayıda kurum ortak bir açıklama yaptı. Yeterli, dengeli ve sağlıklı beslenme hakkının temel bir insan/çocuk hakkı olduğu kaydedilen açıklamada, "Sağlıklı beslenme, çocuğun yaşam kalitesini, sağlığını, gelişimini olumlu etkileyen, onu güçlendiren, eğitimden yaralanma potansiyelini ve başarısını arttıran önemli bir etmendir. Bu nedenle beslenmenin her çocuk için onurlu, erişilebilir, yeterli ve sağlıklı olması gerekmektedir. Son zamanlarda yapılan pek çok araştırma, çocukların ve gençlerin sağlıklı beslenme hakkından, dolayısıyla eğitimden etkili bir şekilde yararlanamadığını, öğrencilerin sağlıklı beslenme dahil sağlık davranışlarının akademik başarılarında önemli olduğunu ve bilişsel becerilerinin (konsantrasyon, hafıza v.b.), eğitime devam ve başarı/mezuniyet oranlarını da etkilediğini göstermektedir" denildi.

Eğitim kurumlarının çocukların haklarının hayata geçmesini, hak sahibi bireyler olarak güçlenmelerini sağlayan ve bu anlamda izlemenin yapılabildiği ve çocuk koruma sisteminin bir bütün olarak uygulanabildiği yerler olduğu belirtilen açıklamada, çocukların ve üniversite öğrencilerinin zamanlarının büyük bir kısmının okulda ve eğitim kurumlarında geçtiği dikkate alındığında, ulusal bir politika olarak okul beslenme programlarının planlanarak uygulanması oldukça önemli olduğu kaydedildi. Eşitlik ilkesi doğrultusunda, merkezi ve yerel kamu kurumlarının işbirliği ile okullarda her çocuğa ve üniversite öğrencilerine ücretsiz olarak besleyici, güvenli ve dengeli okul beslenme programları sunulması gerektiğinin altı çizilen açıklama, şöyle devam etti: "Türkiye gibi alt gelir grubunda ve kendi içinde gelir dağılımının eşit ve adil olmadığı, derin yoksulluk pratiklerinin yaşandığı bir ülkede 'okulda beslenme', 'okulda yemek' tartışmaları oldukça gerekli ve anlamlıdır. Bu nedenle bizler, Milli Eğitim Bakanlığı, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, yerel yönetimler ve diğer ilgilileri okullarda ve üniversitelerde ücretsiz yemek/ücretsiz öğün hizmeti sunmaya, bu konu ile ilgili uluslararası sözleşmeler kapsamında yasal bir alt yapı oluşturmaya çağırıyoruz."

İmzacı kurumlar şöyle: Ankara Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Ayrımcılıkla Mücadele ve Eşitlik Derneği (AYMED), Başka Bir Okul Mümkün Derneği (BBOM Derneği), Bornova Kadın Dayanışma Derneği, Buca Evka1 Kadın Kültür ve Dayanışma Evi Derneği (BEKEV), Çanakkale Büro Emekçileri Sendikası, Çanakkale Feminist Dayanışma, Çocuklar Aynı Çatı Altında Derneği, Çocuk İstismarı ve İhmalini Önleme Derneği (ÇİİÖDER), Denizli Otizm Derneği, Dersim Yenigün Kadın Dayanışma Derneği, Diyarbakır Barosu Çocuk Hakları Merkezi, Eğitim Reformu Girişimi (ERG), Eğitim-Sen Genel Merkezi, Ekmek ve Gül, Eksi- 25 Derneği, Esenyalı Kadın Dayanışma Derneği, FİSA Çocuk Hakları Merkezi, Fişek Enstitüsü, Genç Düşünce Enstitüsü, Gençlik Servisleri Merkezi, Göç ve İnsani Yardım Vakfı, Gülsuyu Gülensu Kadın Dayanışma Evi Derneği, İnsan Hakları Derneği, KAMER Vakfı, Kocaeli Ekmek ve Gül Kadın Dayanışma Derneği, Koruyucu Aile, Evlat Edinme Derneği (KOREV).