28 Eylül 2024 Cumartesi

'Çocuk istismarı politiktir'

Çocuk istismarına tepki göstermek için bir araya gelen kadınlar, iktidarın cemaat ve tarikatları koruyarak, istismar suçu işleyenleri cezasızlıkla "ödüllendirerek" istismara teşvik ettiğini kaydetti. Kadınlar, tüm istismarcılardan ve bu suça ortak olanlardan hesap soruluncaya kadar mücadele etmeye devam edeceklerini kaydetti.

Fatihli kadınlar, çocuk istismarına karşı Kocamustafapaşa Meydanında yan yana geldi. "Çocukların düşlerini karanlığa teslim etmeyeceğiz" pankartı açılan eylemde, "İstismara hayır, failler yargılansın", "İstismar suçtur aklanamaz", "Tarikatlar kapatılsın", "Çocuk istismarı politiktir" dövizleri taşındı.

Kadınlar adına Beril Hepgoncalı söz aldı. Geçen günlerde İsmailağa cemaatiyle bağlantılı Hiranur vakfında 6 yaşındaki bir çocuğun cemaat içerisinde babası Yusuf Ziya Gümüşel tarafından Kadir İstekli'yle evlendirildiğinin ortaya çıktığını kaydeden Hepgoncalı, bu olayla bir kez daha tarikat ve cemaatlerdeki istismarın gözler önüne serildiğini söyledi.

2016'da Ensar vakfında 45 çocuğa tecavüz edildiğini, dönemin Aile Bakanı'nın ise "Bir kereden bir şey olmaz" dediğini hatırlatan Hepgoncalı "Erkek, aile, tarikat, cemaat istismar ediyor; devlet istismarcıyı koruyor! İstismarcıların affedildiği bu ülkede hiçbir çocuk güvende olamıyor" dedi.

Aile Bakanı Derya Yanık'ın "Çocuk istismarı siyasetin konusu değildir" sözüne tepki gösteren Hepgoncalı, Temel Karamollaoğlu'nun "Konuyu kapatalım aile rahatsız" sözlerini hatırlattı.

Hepgoncalı, şöyle devam etti: "Aileyi korumak adına kadınlara uygulanan şiddet, taciz, tecavüz ve çocukların istismarı örtbas edilmek isteniyor. Ailesi tarafından istismar edilen çocuğun şikayeti bile dikkate alınmıyor, dosyası savcılık tarafından kapatılıyor. Bu ülkede iktidarından yargısına kadar herkes elbirliği ile suç işliyor. 6 yaşındaki çocuğu evlendiren bu tarikatlar istediği için İstanbul Sözleşmesi'nden bir gecede çekilme kararı verildi! Bu zihniyete teslim olmayacağız. Tarikat ve cemaatlerdeki çocuk istismarı ilk değil fakat son olması için bizler sokak sokak meydan meydan mücadele edeceğiz! Suçu işleyenlerden de ortak olanlardan da hesap soracağız."

Eylem boyunca, "Susmuyoruz, korkmuyoruz, itaat etmiyoruz", "Çocuk istismarı aklanamaz", "Jin jiyan azadi", "Erkek devlet şiddetine son" sloganları atıldı.