27 Eylül 2024 Cuma

'Çocuğa yönelik suç örgütlü, biz de örgütlü mücadeleyle karşı çıkacağız'

Esenyurt Belma Barut İlokul'unda yaşanan cinsel taciz, öğrenci velileri, SKM, Halkevleri ve HDP tarafından protesto edildi. Suçun örgütlü olduğu belirtilerek, "Biz de örgütlü mücadele ile karşı koyacağız" denildi. Veliler,  cinsel istismarın daha önce de yaşandığını kaydederek, bu kez üzerinin kapatılmasına izin vermeyeceklerini vurguladı.

Esenyurt'ta Belma Barut İlkokulu'nda çocuklara yönelik cinsel tacize karşı tepkiler sürüyor. Okulun önünde açıklama yapılarak, bu kez olayın üzerinin kapatılmasına izin verilmeyeceği vurgulandı. 

Açıklamaya öğrenci velileri, Sosyalist Kadın Meclisi (SKM) MYK üyesi Çiçek Otlu ile SKM üyeleri, Halkevleri ve HDP üye ve yöneticileri katıldı.

'DEVLETİN SİSTEMATİK UYGULAMALARI ŞİDDETİ ARTTIRIYOR'
Açıklama yapan Gamze Toprak, "Her bir cinsel saldırı ve cinsel istismarın suç ortağı; istismarı aklayanlar, tecavüzcüleri koruyanlar, her türlü şiddeti toplumun her kesiminde arttıran eylem ve sözleri istikrarla sürdürenlerdir" dedi.

Devletin sistematik uygulama ve söylemlerinin, kadın ve çocukları her türlü şiddetin hedefi haline getirdiğine dikkat çeken Toprak, suç oranının da arttığını söyledi. 

Toprak, şöyle devam etti: "Yaşanan olayların hemen ardından yayın yasakları getiriliyor. Biliyoruz ki bu türden yasaklar çocuğun üstün yararına kullanılmasından daha çok kamuoyu tepkisini azaltmak, basının takibini zorlaştırmak, faillerin yargılanıp yargılanmadığını, yargı sürecinin nasıl geçtiğini kamuoyunun bilmesini önlemek, yalnızca faillerin değil devletin sorumluluğu olduğu gerçeğinin üstünü örtmek için kullanılıyor.

"Biliyoruz bu sistem kendi sürekliliğini sağlayabilmek için savunmasız gördüğü her kesme her türlü saldırıyı gerçekleştiriyor. Kadına, çocuğa, hayvana yönelik istismarlar meşru hale getirilip bu kesimlerin susması bekleniyor."

'OKUL İDARESİ İSTİSMARCI KORUYOR'
Belma Barut İlkokulu'nda yaşanan istismar olayını hatırlatan Toprak, okul idaresinin, istismarcı müdür yardımcısını korumak için çocukları, velileri susturmaya çalıştığını söyledi. Daha önce aynı okulda Suriyeli bir çocuğunda istismara uğradığını hatırlatan Toprak, "İdarenin susturmaya çalıştığı tek bir çocuk ya da tek bir veli değil; tüm toplumu susturmaya çalışıyor, çocuğa karşı işlenen her suçta sessiz bırakarak sisteminin devamlılığını sağlamaya çalışıyor"dedi.

'BU SUÇ ÖRGÜTLÜ BİR SUÇ, ÖRGÜTLÜ MÜCADELE İLE KARŞI DURACAĞIZ' 
"Peki bu okulun idarecileri nereden alıyor bu cesareti?" diyen Toprak, bu soruyu da şöyle yanıtladı: "Biz söyleyelim; OHAL'de fırsat bilerek çocuk istismarını yasalaştırmaya çalışanlardan, 'çocuğunuza çığlık atmayı öğretin' diyen bakanlardan, çocuğun istismar tarihini yanlış hatırlamasından dolayı 'yalan' söylediğini iddia edip istismarcıyı beraat ettiren yargıdan, '12 yaşındaki çocuk evlenebilir' diyen müftünün propagandasını yapan medyadan alıyor. Bu suç tek başına istismarcı öğretmenin suçu değil, bu suç toplamda örgütlü bir suç ve bu suça yukarıda saydığımız her kurum ortak. Bizler bu suçun örgütlü bir suç olduğunu bilerek, kadına, çocuğa yönelik her saldırının karşısında örgütlü bir mücadele sürdüreceğiz."

ÖĞRENCİ VELİSİ: BU KEZ SUSMAYACAĞIZ
ETHA'ya konuşan öğrenci velisi Hülya Kamas, geçtiğimiz yıl da aynı kişinin çocuklara cinsel istismarda bulunduğunu ve idarenin olayın üzerini kapattığını kaydetti. Kamas, şunları söyledi: "Geçtiğimiz yılda aynı kişi, bir çocuğumuza cinsel tacizde bulunuyor ama susturuluyor. Bu kez susmayacağız. Çocuklarımızı güvenle okula gönderemiyoruz, endişeliyiz. Çocuklarımız kendilerini savunamaz. Sonuç alana kadar eylemlerimizi sürdüreceğiz. Okul yönetimi ve öğretmenler çocuklarımızı susturmaya çalışmasın, dinlesinler."