28 Eylül 2024 Cumartesi

Cizre halkı: Suçlular hesap versin

Cizre halkı, faşist şeflik rejiminin Cizre'deki özyönetim direnişi döneminde 288 kişiyi katletmesinin 7. yılı dolayısıyla eylem yaptı, adalet mücadelelerini sürdüreceklerini belirtti.

Mezopotamya Beşiğinde Yakınlarını Kaybeden Ailelerle Yardımlaşma, Dayanışma ve Kültür Derneği (MEBYA-DER), 2015 yılında Şırnak'ın Cizre ilçesinde özyönetim ilan edilmesi sonrasında 288 kişinin katledilmesinin 7'nci yılı dolayısıyla basın açıklaması gerçekleştirdi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) ilçe binası önünde gerçekleştirilen eyleme, özyönetim direnişinde yakınları katledilen ailelerinin yanısıra Barış Anneleri Meclisi, HDP, TJA ve DBP üyesi çok sayıda kişi katıldı.

MEBYA-DER Şube Eşbaşkanı Serhat Küçük, Cizre bodrumlarında yaşanan katliamları hatırlattı, "2015 ve 2016 yıllarında sokağa çıkma yasağı adı altında uygulamaya konulan kent ablukaları, bu topraklarda en büyük hukuksuzluklar, insan hakları ihlalleri ve vahşet tabloları olarak insanlık tarihine geçmiştir" dedi.

Cizre'de 3 ay süren özyönetim direnişi boyunca katledilenleri anan Küçük, "Yaşlı, genç, kadın ve çocukların da aralarında olduğu 300'e yakın kişi yaşamını yitirmiş, yüzlerce insan yaralanmıştır. Binlerce ev hasar görmüş ve on binlerce insan göç etmek zorunda kalmıştır" diye konuştu.

Katledilenlerin cenazelerine günlerce ulaşılamadığını hatırlatan Küçük, bu şekilde ailelere de işkence uygulandığını söyledi. Küçük şunları kaydetti: "Kürt düşmanı politikalar bir yandan can alırken, diğer yandan halkın yaşam alanları yakılıp yıkılmıştır. Halk, göçe zorlanmıştır. Ablukalarda yaşamını yitirenlerin aileleri günlerce cenazelerine ulaşamamıştır. Onlarca cenaze ailelerinden habersiz şekilde kimsesizler mezarlıklarına defnedilmiştir. Yine onlarca cenaze DNA örnekleri bahane edilerek aylarca morglarda bekletilmiştir. Ailelerin acılarına yeni acılar eklenmiştir."

Saldırı nedeniyle yapılan suç duyuruları sonucu başlayan yargılamaların adil şekilde yapılmadığını kaydeden Küçük, "Abluka sürecinde işlenen bütün suçlar, AKP-MHP iktidarı tarafından meşrulaştırılmıştır. Adil olmayan bu yargılama süreçlerini asla kabul etmiyoruz. Adil bir yargılama ve sorumluların bağımsız yargı önünde hak ettikleri cezaları alana kadar hukuk ve adalet mücadelemizi sürdüreceğiz" şeklinde konuştu.

Küçük açıklamanın sonunda "Cizre halkının hukuk mücadelesine destek verin. Suçlular hesap versin" çağrısı yaptı.

Eylem "Şehit namırn" sloganıyla sona erdi.