28 Eylül 2024 Cumartesi

Çerkezoğlu: Koronavirüse karşı işçileri koruyun

DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, hijyenin sağlanmadığı işyerlerinde koronavirüsün çok daha büyük bir tehdit oluşturacağını belirtti. İşçilerin sağlık ve yaşamlarının güvencelenmesi için gerekli önlemlerin alınmasını isteyen Çerkezoğlu, başta Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere yetkilileri sorumluluklarını yerine getirmeye çağırdı.

Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu (DİSK) Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, koronavirüs nedeniyle işçilerin sağlığının korunması için önlem alınmasını istedi. 

DİSK Yönetim Kurulu adına açıklama yapan Çerkezoğlu, uluslararası kriz haline gelen koronavirüsün (Covid-19) Türkiye'de de görüldüğünü, Sağlık Bakanlığı'nın gece yarısı yaptığı açıklama ile resmileştiğini kaydetti. Çerkezoğlu, kamuoyunun hızlı ve doğru bilgilendirilerek spekülasyonlara fırsat verilmemesi gerektiğini söyledi.

'İŞYERLERİNDEKİ TEHDİT TÜM DÜNYAYI TEHDİT EDECEKTİR'
Çerkezoğlu, "İşyerleri işçilerin topluca bir arada bulunduğu yerlerdir. İşçi sağlığı ve iş güvenliğinin bir parçası olarak işyerlerinin hijyenini sağlamak işverenin; bunu denetlemek ise devletin görevidir. İşverenleri, işçilerin bir arada bulundukları ortamların ve ortak kullanılan tuvalet, yemekhane, kantin gibi alanların hijyenini acilen sağlamaya, işçi sağlığı kapsamında alınması gereken tüm tedbirleri almaya, işyerlerinde koruyucu sağlık hizmetlerini uygulamaya, çalıştıkları sürede verilmesi gereken molalara saygı duymaya ve tüm işçilere koruyucu malzeme temini noktasında sorumluluklarını yerine getirmeye çağırıyoruz. Tuvaletlerinde sabun ve peçete dahi bulunmayan, yemekhanelerinde böceklerin gezdiği işyerlerinin yarattığı tehdit bugün tüm ülkeyi, hatta dünyayı tehdit edecektir" dedi.

Çerkezoğlu, işçilerin şüphe ya da tedavi durumunda işlerinden uzakta, karantinada ya da tedavi altında geçirecekleri sürede geçimlerinin garanti altına alınmasının ve ücretli izin ya da hastalık izni gibi haklarının açık şekilde tanınması gerektiğini vurguladı, tüm bu hakların ve sorumluluklarının denetleyicisinin ise kamu otoritesi olduğunu söyledi.

'HİJYEN VE ISINMA BU VİRÜSTEN KORUNMANIN ŞARTLARINDANDIR'
Çerkezoğlu, şunları söyledi: "Başta sağlık olmak üzere kamusal hizmetlerin paraya tahvil edilmesi, ülke nüfusunun ücretleriyle geçinen dörtte üçünü virüs karşısında savunmasız bırakmak anlamına gelmiştir. Başta sağlık olmak üzere, kamusal hizmetlere erişim tümüyle parasız hale getirilmeli ve yaygınlaştırılmalıdır. Hijyen ve ısınma bu virüsten korunmanın şartlarındandır. Her eve belli bir miktar içme suyu ve doğalgaz ücretsiz olarak sağlanmalı, geçmiş borçlar nedeniyle su ve doğalgaz kesintileri yapılmamalı ve kesilmiş olanlar derhal açılmalıdır.

"Üyelerimizin ve işçilerin kişisel olarak da önlemlerini almaları zorunludur. En başta el hijyenine önem verilmeli, eller en az 20 saniye boyunca sabunla yıkamalıdır. Öksürme ve hapşırma sırasında tek kullanımlık mendil kullanılmalı, bulunamıyorsa dirseğin iç kısmı kullanılmalıdır. Tokalaşma ve sarılmalardan kaçınmalı, kirli ellerle yüze dokunulmamalıdır. İşyerleri gibi kapalı ortamlar sık sık havalandırılmalı, dengeli ve sağlıklı beslenmeye özen gösterilmelidir. Öksürük, ateş, nefes darlığı gibi belirtileri taşıyanlar derhal bir maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalıdır. İşçiler, işyerlerinde alınması gereken kurumsal ve kişisel önlemleri sağlamak için işçi sağlığı ve iş güvenliği kurullarını acil toplantıya çağırmalı, yukarıdaki tedbirlerin eksiksiz olarak alınmasını sağlamalıdır.

'İŞÇİLERİN KORUNMASI İÇİN ZORUNLU OLAN ÖNLEMLER ALINSIN'
"Bu süreçte, başta Sağlık Bakanlığı ve Aile, Çalışma ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı olmak üzere sorumluluğu olan tüm kurumları hızlıca sorumluluklarını yerine getirmeye, işçilerin korunması için alınması zorunlu olan önlemleri derhal almaya çağırıyoruz."