28 Eylül 2024 Cumartesi

Çepni: Tüm çalışanlara ücretli izin verilsin

Meclis Genel Kurulunda konuşan HDP İzmir Milletvekili Murat Çepni, "İşçi sınıfı çalışmaya devam ediyor. Bunun için önerdiğimiz çözüm, tüm çalışanlara ücretli izin hakkının sağlanmasıdır, tüm sağlık hizmetlerinin ücretsiz sağlanmasıdır" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Meclis Genel Kurulunda yenilenebilir enerji ve AKP politikaları üzerine konuştu.

Karadeniz'de dereleri kurutan HES'ler de Hasankeyf'te on iki bin yıllık tarihi sular altında bırakan barajın yenilenebilir enerji olduğunu aynı zamanda İzmir'i, Ege'yi -bütün Ege Bölgesi'ni- zehirleyen JES'ler de yenilenebilir enerji kategorisine girdiğini ifade eden Çepni, "Dolayısıyla söz konusu olan AKP olduğunda hangi aracın, nasıl bir işlev gördüğü doğal olarak halklarımız açısından çok net olarak biliniyor" dedi.

Pir Sultan Abdal'ın 'Bozuk düzende sağlam çark olmaz' sözünü hatırlatan Çepni, "Düşünün ki her krizden fırsat yaratmasını çok iyi bilen, her krizden, her virüsten beka yaratmasını bilen bir iktidar var karşımızda; AKP iktidarı tam olarak böyle bir iktidar. Biz dün olduğu gibi bugün de 'Kral çıplak' demeye devam edeceğiz" diye konuştu. Koronavirüs nedeniyle 18 bin 295 kişinin hayatını kaybettiği koşullarda yaşadıklarını söyleyen Çepni, "Tüm dünyada kapitalizmin de bir krizini yaşıyoruz, çürüyen kapitalizmin krizini yaşıyoruz. Türkiye'de de çürüyen kapitalizmin biricik temsilcisi AKP politikalarına karşı mücadele etmeye devam ediyoruz, bundan sonra da edeceğiz" diye kaydetti.

Türkiye'de koronavirüs salgını hızla tırmandığına dikkat çeken Çepni, "İktidarın buna dair çözümü ise dua, sabır ve kolonya. Şu anda Türkiye'de evlere kapanabilen insan sayısı yüzde 37, çalışmak zorunda kalan insan sayısı yüzde 63. İktidar 'Evlerde kalın' diyor. Evet, doğrudur, evlerde kalmak lazım fakat iktidar şöyle söylüyor: 'Evde kal Türkiye ama işçiler siz çalışmaya devam edin. Evde kal Türkiye, işçiler ölüme terk edilsin' İktidarın temel politikası budur. Yüzde 20'si patronlardan karşılanan, yüzde 80'i emekçilerden karşılanan bir paketle karşı karşıyayız" diye belirtti.

AKP'nin halkı kandırdığını söyleyen Çepni, "AKP iki yüzlü bir politikayla bu koronavirüs sürecini yönetmeye çalışıyor. Esas olarak, kendini kurtarmaya çalışıyor. AKP iktidarı fırsatçı bir iktidardır. Tüm dünya ve Türkiye'de koronavirüs salgını sürerken, AKP, Kürt halkının, Halkların Demokratik Partisinin, HDP'nin belediyelerine saldırmaya devam ediyor. Batman Belediyesine saldırıyor, Batman Belediyesine kayyum atıyor. Batman Belediyesi bir gün önce su faturalarını almayacağını açıklamıştı ve HDP bu kayyum politikasına karşı dün de bugün de yalanları ortaya koydu. AKP için tüm dünya salgınla kırılabilir, tüm Türkiye'de salgın insanlarımızı öldürebilir fakat sorun değil, sorun AKP için HDP belediyelerinin yok edilmesidir" diye kaydetti.

Halk sağlığı söz konusu olduğunda hapishanelerin kanayan bir yara olduğunu söyleyen Çepni, "AKP fırsatçılığı burada gündeme geliyor. Tüm Türkiye'de, tüm demokrasi güçleri, cezaevlerinin boşaltılmasını beklerken, AKP pratiği, AKP darbeci fırsatçılığı ne yapıyor? Önümüze henüz daha gelmedi ama açıklandığı kadarıyla siyasi tutsakları dışında tutuyor. İşte AKP fırsatçılığı ve darbeciliği halk düşmanı bir siyasettir. Halklarımız buna mecbur değildir, işçi sınıfı, emekçiler, halklarımız çaresiz değillerdir. İşçi sınıfı, emekçiler isyan ediyorlar fakat bunun karşısında biz kurduğumuz dayanışma alanıyla bu çürümüş zulüm düzenini yıkabiliriz" diye konuştu.

"Evde kal Türkiye" sloganı tümüyle bir yalan üzerine kurulu bir slogan olduğuna dikkat çeken Çepni, "İşçi sınıfı çalışmaya devam ediyor. Bunun için önerdiğimiz, ısrar ettiğimiz çözüm, tüm çalışanlara ücretli izin hakkının sağlanmasıdır, tüm sağlık hizmetlerinin ücretsiz sağlanmasıdır. Halklarımıza çağrımız şudur: Özel değil, kamusal sağlık; ayrımcılık değil, eşitlik; bireycilik değil, paylaşma; bencillik değil, dayanışma; kapitalizm değil, sosyalizm çağrısı yapıyoruz. Ve halklarımıza, bu çürümüş düzene karşı örgütlenmeye, mücadele etmeye ve mücadele bayrağını yükseltme çağrısı yapıyoruz" dedi.