28 Eylül 2024 Cumartesi

Çepni: Katliam siyasetinin karşısındayız

İktidarın katliamcı zihniyetini teşhir eden HDP Milletvekili Murat Çepni, "HDP olarak hem bu şiddet davalarının devamında adaleti arama mücadelesini devam ettireceğiz hem de tüm halkımızla birlikte bunun mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.

Halkların Demokratik Partisi (HDP) İzmir Milletvekili Murat Çepni, Genel Kurul'da basın toplantısı düzenledi. 2014 yılında Kızıltepe'de evinin önünde babasıyla katledilen Uğur Kaymaz'ı anan Çepni, davanın AİHM'nin verdiği ihlal kararına rağmen kapatıldığını söyledi. Uğur Kaymaz, Kemal Kurkut başta olmak üzere katledilenleri anan Çepni, "Onların hesabını sorma mücadelesini mutlaka yükselteceğiz" dedi.

Konya'da gerçekleşen ırkçı saldırıda Dedeoğulları ailesinden 7 kişinin katledildiğini anımsatan Çepni, şöyle devam etti: "Dedeoğulları ailesi mahkemesinin karar duruşması vardı ve katile7 kez müebbet hapis verildi. 7 kez değil 700 kez bile verseniz burada hukuk tecelli etmiş olmuyor. Katil ırkçı saiklerle Kürt aileyi bilinçli bir biçimde katletti. Öncesinde de buna benzer girişimler olmuştu fakat mahkeme aşamasında bu katliamın bir kişi tarafından öylesine işlenmiş bir katliam, cinayet olduğunu anlatmaya çalıştı mahkeme süreci. Arkasında ne var, kim var, ırkçı katliam mıdır değil midir; buna benzer onlarca delil olmasına rağmen hiçbir araştırmada bulunmadılar ve 7 kez müebbet verip davayı kapattılar. Burada katilin bazı tipik özelikleri var, tıpkı Deniz Poyraz katliamında katilin özelliklerinde olduğu gibi. Bu katil de öncesinde ırkçı, faşist bir kimliğe sahip, biliniyor. Kürt düşmanı kimliği biliniyor, bunu kendisi ifade ediyor. Ve katil, cinayet öncesinde lüks otellerde kalıyor, fazlasıyla para yiyor bir geliri olmamasına rağmen. Ve polis aşamasında da Emniyette tek bir soru sorulmuyor, tıpkı İzmir'de olduğu gibi, 'Adın ne ağabeyciğim' mealinde karşılanıyor.

Aynı şey, İzmir'de de yaşandı. İzmir'deki katil de aynı şekilde, yine cinayet öncesinde lüks otellerde kalıyor, fazlasıyla para harcıyor, nereden geldiği belli olmayan paralar bunlar. Aynı zamanda, defalarca kez parti binamızın önünde keşiflerde bulunuyor, sosyal medyasında katliam yapacağına dair, HDP'ye dair çok sayıda paylaşımda bulunuyor fakat her ne hikmetse uçan kuştan haberi olan Emniyet, istihbarat vesaire bu katili takip etmiyorlar. Ve cinayet sonrasında, parti binamızın önünde polis tarafından 'Adın ne ağabeyciğim' diye karşılanıyor. Ve bu katile de Emniyette tek bir soru sorulmuyor: 'Bu cinayeti nasıl işledin' 'Kim vardı yanında, yörende kim vardı' buna benzer tek bir soru sorulmuyor. Ortaya çıkan bütün veriler, HTS kayıtları vesaire hepsi avukat arkadaşlarımızın çok titiz çalışmaları sonucunda ortaya çıkıyor."

İki katliamda da organizasyonun çok net olduğunu söyleyen Çepni, ne hukuk, "Bu katliam siyasetinin karşısında elbette demokrasi ve özgürlük mücadelesini yükselteceğiz; buna da hiçbir şüphemiz yok ama şunun bilinmesi lazım: Bakın, 3 tane davadan bahsettim, 3'ü de Kürt, 3'ü de Kürt. Evet, 3'ü de Kürt; bu bir tesadüf değil ama aynı kolluk güçleri Karadeniz'deki köylüye de saldırıyor, Ege'deki köylüye de saldırıyor, kadına da saldırıyor, gence de saldırıyor; nerede bir muhalif varsa orada devletin ve iktidarın sopası olarak devreye giriyor. Bunun karşısında biz HDP olarak hem bu şiddet davalarının devamında adaleti arama mücadelesini devam ettireceğiz hem de tüm halkımızla birlikte bunun mücadelesini yükseltmeye devam edeceğiz" dedi.